• Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#21 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Usunięty Użytkownik 402 21 April 2010, 11:40
Kupowałem w USA , kupowałem u chińczyka i cła nie płaciłem.

Re: Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Google Adsense [BOT] 21 April 2010, 11:40

#22 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by sivel 21 April 2010, 12:19
Jeżeli kupujesz 1szt to zazwyczaj sprzedawca ("Chińczyk") wpisuję niską wartość towaru i cła nie płacisz

#23 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Calineczka 21 April 2010, 13:41
dokładnie tak, kupowałem w HK dziesiątki razy, w tym przez EBAY również-nie obawiaj się. W najgorszym przypadku moga Ci 22% dorzucić ale szanse nie większe myślę niz 0,1%. Na grube dziesiątki przesyłek z HK do mnie ŻADNA nie była clona, z USA jest gorzej-wieksza kontrola. Śmiało kupuj ;-)

#24 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by ronson4 21 April 2010, 15:21
Wszystko się zgadza, tylko sytuacja się zmienia, gdy urząd celny zapowiada się na kontrolę. Przy okazjonalnych zakupach nie mam problemu na 99% nie pojawią się. Przy częstszych zakupach możemy się ich niestety spodziewać i tu ustawa mówi jasno - na nas spoczywa obowiązek oclenia się i wpłacenia VATu. Co do obniżania wartości fakt. przez naszych mniejszych braci z China, robią nam tym wilczą przysługę . Po pierwsze - przy prowadzeniu działalności jesteśmy w plecy na podatku dochodowym. Po drugie - w przypadku kontroli mamy problem z weryfikacją kwoty przelanej a otrzymanej faktury. No i po trzecie najpiękniejszy przepis w naszym kraju - celnik może podważyć wartość faktur i tu się człowieku tłumacz , że nie jesteś wielbłądem i to nie ty wystawiałeś, tylko nasz wspaniały przyjaciel ze wschodu . Nie pisze tego, żeby robić komuś na złość czy też straszyć, tylko sam na co dzień walczę z biurokracją w naszym pięknym kraju i bywam w urzędach celnych - a tam to normalnie państwo w państwie .
P.S. Co do karty POST, jak kogoś interesuję mogę sprzedać za 120zł brutto z fakt. i gwarancją 12m

#25 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by oneeye 21 April 2010, 16:26
Spytam w takim razie co to za karta i jak się sprawuje. Czy jest do niej jakaś dokumentacja?

#26 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by ronson4 21 April 2010, 16:55
Książka kodów .Dokumentacja bardzo skromna (opis pinów ) ale wystarczająca. 50% lapów działa z nią na minipcie (jak ktoś ma czas można wyprowadzać sygnały z biosu), na minipci działa z większością bez problemów. Osobiście traktuje ją jako dodatek do stanowiska serwisowego , na pierwszym miejscu oscyloskop. Jeśli nie masz jeszcze u siebie oscyloskopu wydatki zacznij od niego, karta może poczekać. Jak Łukasz już napisał większość producentów stosuje karty debug dedykowane , które nie są w wolnej sprzedaży . Miałem gdzieś ofertę karty, która miała być uniwersalna do wszystkich lapów , ale cena mnie zniechęciła 1000euro.

#27 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by oneeye 21 April 2010, 19:21
Oscyloskopik mam, natomiast w niektórych przypadkach nie wiem na czym zatrzymuje się POST.

#28 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by ronson4 22 April 2010, 10:35
Mogę podesłać Ci do testów. Jak chcesz to daj znać na @

#30 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Usunięty Użytkownik 402 15 June 2010, 20:27
Cena zachęcająca, tylko dla czego na all. płaciłem 180 zeta?.
Ciekawe czy dokumentacja do niej jest?

#31 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Calineczka 15 June 2010, 20:28
- English user's guide with diagnosis code lookup and description included

#32 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by patol 16 June 2010, 12:47
Wczoraj sobie taką zamówiłem. Jak przyjdzie opiszę wrażenia. Za tą cenę wygląda naprawdę zachęcająco.

#33 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Calineczka 16 June 2010, 13:16
i ja zamówiłem, jak znajdę czas na zabawy to zdam relację. Biorę tez dla Znajomego, może i On coś dopisze ;)

#34 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by michallus 26 June 2010, 12:01
Moja poszła ostatnio z dymem, czasem się jednak przydaje w starszych modelach.
Aktualnie coraz mniej korzystam z kart. Wolę posługiwać się amperomierzem.

Zaciekawiła mnie karta diagnostyczna na DDR3, może Ronson coś więcej o niej napisze?

#35 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Maxur 5 August 2010, 05:44
ronson4 wrote:+ odprawa celna 70-80zł netto

Wystarczy ze nadawca wpisze wartosc celna, ponizej 100$ wartosci celnej ( w polsce ) nie trzeba placic podatku ani cla. Oczywiscie musi byc zakreslona opcja Gift i podstawa zeby slane bylo na adres domowy nie firmy bo jezeli pojdzie na adres firmowy nie zaleznie od wartosci podatek bedzie nalozony.

#36 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by DjDave 18 February 2011, 00:21
Chciałbym odkopać trochę ten temat. Co sądzicie o tej karcie?
Image
// Proszę stosować się do zasad wklejania grafiki: viewtopic.php?f=112&t=615

#37 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Usunięty Użytkownik 402 18 February 2011, 10:16
Ciekawe urządzenie, pierwszy raz takie widzę czy możesz na PW podać link do strony, dziękuję.

#39 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by DjDave 18 February 2011, 15:11
Najbardziej ciekawi mnie kompatybilność. Jeżeli działa na tych płytach, na których nie działają zwykłe karty, to warto by było zainwestować.

#40 Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Usunięty Użytkownik 402 18 February 2011, 15:30
Karta działa z 977 kontrolerami więc nie martwił bym się o kompatybilność.
Kwestia podpięcia sygnałów LPC do urządzenia i zasilania- bo nie każdy laptop ma wyprowadzone te sygnały wprost na złącze pci.

Re: Karta diagnostyczna POST pci-e - warto/nie warto?

by Google Adsense [BOT] 18 February 2011, 15:30
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).