• Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

przez mysi0r 30 marca 2018, 22:42
Dobry wieczór,

Na początek trochę prozy:
Płyta poprawnie się uruchamia (system) zarówno z zasilacza jak i baterii (albo zasilacz albo bateria)

Gdy podam 19V i podłączę baterię to zaświeca się dioda od ładowania - ale ładowania nie ma (pobór jest ~20mA). System poprawnie się uruchomi, sygnalizuje ładowanie (w systemie). Mogę też żonglować źródłami zasilania - będzie działać poprawnie.
Natomiast gdy zrobię odwrotnie - podłączę baterię (bez zasilacza), a następnie zasilacz - wtedy pobór mam około 3A - wszystko idzie w baterię, ale dioda od ładowania się ni zapala.

Podmieniłem PU301(BQ24725A) bez poprawy. Na SDA i SDL (SMB_CK1 i SMB_DA1) jest stan wysoki (mierzone miernikiem), a na oscyloskopie widać jakieś "zera i jedynki'".
Żaden z kluczy nie jest "przebity".

Może ktoś podpowiedzieć gdzie dalej grzebać?

Dziękuję

Re: Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2018, 22:42

#2 Re: Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 30 marca 2018, 23:19
Zmierz napięcie do masy na bramce PQ304 w momencie, gdy masz pobór 3A (nie trzymaj za długo, żeby nie uszkodzić baterii, jeśli przełączanie źródeł działa niepoprawnie). Czy te 3A masz natychmiast po podłączeniu zasilacza, czy po jakimś czasie (narasta stopniowo)?

#3 Re: Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

przez mysi0r 30 marca 2018, 23:52
Dziękuję za odpowiedź.

Tak jak napisałem wcześniej - jestem w stanie uruchomić system, wyłączyć baterię, włączyć baterię, wyłączyć zasilacz i działa poprawnie.
Na bramce PQ303 (względem masy) jest 22,8V (?!?!?!?) przy zasilaniu z zasilacza 18,8V.
Prąd narasta w ułamku sek.

#4 Re: Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

przez sebastiank 31 marca 2018, 10:19
mysi0r napisał(a):Na bramce PQ303 (względem masy) jest 22,8V (?!?!?!?) przy zasilaniu z zasilacza 18,8V.
- to prawidłowe napięcie dla pracy na zasilaczu lub w czasie ładowania baterii.

Przyjrzyj się drobnicy, popraw luty, szczególną uwagę zwróć na PR 304, PR305, PR306 i PR307 - połączenie bramek kluczy załączających z chargerem.

Dla pełniejszego obrazu sytuacji poza napięciem na bramce PQ303 przydały by się pomiary napięć na bramce PQ304 oraz n. 4, 5, 6, 11 chargera w czasie kiedy płyta pobiera 3A.
Jak wyżej - pomiary należy wykonywać szybko ze względu na możliwość uszkodzenia baterii, więc możesz podzielić je na etapy z przerwami - np. same bramki, tylko n.4 i 11 BQ, tylko n. 5 i 6 BQ. Ważne aby pomiary były dokonane w czasie istnienia problemu - czyli poboru prądu rzędu 3A.

#5 Re: Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

przez Vogelek23 31 marca 2018, 14:31
Vogelek23 napisał(a):Zmierz napięcie do masy na bramce PQ304
mysi0r napisał(a):Na bramce PQ303...
Jakieś problemy ze wzrokiem??? :wtf:

#6 Re: Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

przez mysi0r 31 marca 2018, 22:20
Dziękuję za subtelne zwrócenie uwagi.

Pomiary wykonałem zgodnie z Twoimi sugestiami na wskazanym przez Ciebie tranzystorze.
Pomyliłem się przy odpisywaniu.
Czyli na bramce PQ304 (względem masy) jest 22,8V.

Wziąłem też pod uwagę podpowiedź "sebastiank" polutowałem wszystko w okolicy PU301(BQ24725A) i .... problem ustąpił.

Dziękuję za podpowiedzi i pomoc.

Re: Acer Aspire E1 Z5WE1 LA-9535P brak ładownia

przez Google Adsense [BOT] 31 marca 2018, 22:20