• ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez bohunmike 16 marca 2018, 00:44
Witam,

Powyższa płyta nie daje obrazu. Od początku sprawa wygląda tak:
1. Po podłączeniu zasilania automatycznie startuje, wentylatory nie startują.
2. Grzeje się CPU, GPU, PCH.
3. Rezystancja i napięcia na cewkach w normie.
4. Przytrzymanie "Power" powoduje restart (jak dobrze znajdę moment do puszczenia to płyta się wyłączy).
5. Wgrałem wsad BIOS z forum.
6. Po chwili staruje wentylator od CPU, przycisk Power działa teraz zero-jedynkowo (włącza-wyłącza bezpośrednio po naciśnięciu...)
7. Teraz już płyta automatycznie nie startuje, dopiero po wciśnięciu Power

I tu moje pytanie czy celować w KBC ? Jest tu ITE8585E - programowalny, ale nigdzie nie znalazłem wsadu do niego od tego modelu...

Re: ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 16 marca 2018, 00:44

#2 Re: ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez przemko21 16 marca 2018, 01:34
Sprawdź kości RAM w innym laptopie, ewentualnie podmień.
Podaj jest prąd pobierany przez płytę po włączeniu.

#3 Re: ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez sebastiank 16 marca 2018, 09:05
bohunmike napisał(a):Jest tu ITE8585E - programowalny, ale nigdzie nie znalazłem wsadu

Wsad dla ITE znajdziesz we wsadzie kości BIOSu (jest fragmentem tego wsadu - wystarczy wyciąć). Jeśli kupisz i wlutujesz "czyste" KBC to na sprawnej płycie powinno się samo zaprogramować przy pierwszym starcie.

Zacznij od podstawienia procesora i RAMu. Wymień też profilaktycznie kość BIOSu.
Podaj jaki prąd pobiera płyta, sprawdź napięcia na cewkach.

#4 Re: ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez bohunmike 16 marca 2018, 12:17
RAMy podstawiałem DDR3L dwie różne sprawne kości. Pobór prądu 2.1 A (z RAM'em), bez RAM;u tylko 1.2 A. Procesor w tej płycie lutowany, więc podstawienie na inny egzemplarz to nie taka łatwa sprawa.
Czy jest ktoś w stanie spreparować mi wsad dla ITE ? Z tego co widzę dla BIOS'u był skopany, może ITE sprawne i wystarczy przeprogramować ?

#5 Re: ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez sebastiank 16 marca 2018, 12:21
Zgrany wsad z kości BIOSu umieść we właściwym dziale.

#7 Re: ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez sebastiank 16 marca 2018, 12:55
Najlepiej ze zgranego.
Odczytaj wsad z ITE i porównaj z fragmentem zaczynającym się od adresu HEX 789C70 we wsadzie z linku.
Jeśli podobny - wytnij od tego adresu odpowiednią długość (128kB).

#8 Re: ASUS G750JX - G750 JW Rev. 2.0 - brak obrazu

przez bohunmike 23 marca 2018, 20:27
OK. Wsad zgrany SVOD'em. Napięcie na n.11 2.49 V. Różnica we wsadzie z BIOS od 789C70 i w ITE totalna. Załączam początkowe wartości do porównania oraz cały zrzut z ITE.
Po lewej BIOS, po prawej ITE.

Obrazek

EDIT: Aj poszedłem za ciosem i "Jeśli kupisz i wlutujesz "czyste" KBC to na sprawnej płycie powinno się samo zaprogramować przy pierwszym starcie." - klik "Erase", restart zasilania i działa ujrzałem na zewnętrznym obraz BIOS'u.

No a teraz jeszcze jedna ciekawostka, zgrałem wsad z ITE po poprawnym uruchomieniu i jest identyczny z tym zamieszczonym tu przeze mnie (sprawdziłem sumę kontrolną), więc o co chodzi ?