• Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez yasiu83 28 lutego 2018, 18:41
Płyta DA0ZRTMB6D0
Procesor i5-4210u
Grafika GF920M
KBC IT8987E 1528-BXS
Laptop trafił do mnie po delikatnym zalaniu okolic gniazda ładowania. Okazało się, że wyparowały dwa elementy z punktami lutowniczymi, jakaś dioda i kondensator. Wlutowałem w to miejsce diodę RB751V-40_SOD323-2 i kondensator 1uF 25V. Po tym zabiegu laptop ruszył ale nie ładuje baterii, z podłączoną baterią nie uruchamia się. Po wciśnięciu włącznika dioda ładowania z przodu laptopa miga 5 razy. Charger to BQ24737. Na 12 i 13 pinie BQ mam zwarcie połączone do kondensatora, który po wylutowaniu nie ma zwarcia. Znalazłem jeszcze uszkodzony rezystor 7R5, którego wymieniłem na 5R1 bo innego podobnego nie znalazłem, również w pobliżu tego rezystora jest zwarcie na kondensatorze, kondensator sprawny. Na baterii tylko na zielonym kablu mam 2.5V. W gnieździe ładowania brak napięć, dopiero po podłączeniu baterii mam 3.3V na 3 i 4 pinie oraz 14.25V na 7 i 8 pinie. Co mógłbym jeszcze ewentualnie pomierzyć przed wymianą dość drogiej baterii?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez Google Adsense [BOT] 28 lutego 2018, 18:41

#2 Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez Machine 28 lutego 2018, 18:54
With these voltages the battery must recharge.
Probable faulty battery.
To check the voltages on the battery connector with only the connected battery (no power supply).
f the voltage on pin 8 is less than 9V the battery is faulty.

#3 Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez yasiu83 28 lutego 2018, 18:59
On pin 8 without power supply - 14.25V
Sometimes even without battery laptop does not turn on. On power supply 19V and 0mA.

#4 Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią  [ROZWIĄZANY]

przez Type5 28 lutego 2018, 19:29
yasiu83 napisał(a):Na 12 i 13 pinie BQ mam zwarcie
Zwarte do masy czy między pinami 12 i 13? Zwarcie między pinami wynika z połączenia z rezystorem PR230 (10mΩ).
Zwarcie na PC61 (czyli między pinami 1 i 2 BQ24737) wynika z połączenia z rezystorem PR203 (20mΩ).
Sprawdź dokładnie miejsca zalania pod lupą x10, jeśli jeszcze jakieś rezystory lub kondensatory mają ciemne naleciałości na końcówkach lutowniczych, to trzeba je wymienić.
Klucze chargera sprawdzone?
Uszkodzenie BQ24737 jest również możliwe, biorąc pod uwagę, jak łatwo się uszkadzają.
Rezystory PR112 i PR113 są bardzo istotne do poprawnego ładowania baterii.

Obrazek

Schemat jest dostępny:
schemat-acer-aspire-e5-573g-v3-574g-quanta-zrt-zrta-da0zrtmb6d0-t42166.html?hilit=zrt%20schemat

yasiu83 napisał(a):wyparowały dwa elementy z punktami lutowniczymi, jakaś dioda i kondensator. Wlutowałem w to miejsce diodę RB751V-40_SOD323-2 i kondensator 1uF 25V.
Prawdopodobnie PD3, jeśli tak, to wlutowana przez Ciebie dioda będzie za słaba, powinna być 1N4148WS, sprawdź również rezystor PR124 (20Ω).
Widać na drugim zdjęciu, że rezystory i kondensatory obok tej diody są również skorodowane.

#5 Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez yasiu83 1 marca 2018, 17:15
Zwarcie jest między pinami, nie ma zwarcia do masy. PR124 jest sprawny ale rezystor najbliżej diody PR127 jest uszkodzony, wymieniłem na sprawny na ACDET mam 2.5V. Diodę wymieniłem na 1SS355TE-17 bo taką miałem pod ręka z innej płyty "dawcy". Efekt jest taki, że świeci dioda ładowania ale na zasilaczu serwisowym 0mA, mogę włączyć laptopa ale po niedługim czasie wyłącza się - pobór prądu cały czas 0mA. Bez baterii nie uruchamia się wcale.
Proszę o pomoc w identyfikacji tych elementów zaznaczonych w kółku bo też są uszkodzone.

Obrazek

Czy to są PC52,PR104 i PR105?

#7 Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez yasiu83 2 marca 2018, 12:24
Machine napisał(a):PC52 = 0.1u/50V
Pr104 = 220K
Pr105 = 220K

Po wymianie tych elementów(znalazłem tylko rezystory 200K) laptop zaczął ładować baterię prądem ok 1A, po wciśnięciu włącznika prąd rośnie do ok 1.5A wtedy rozłącza ładowanie i działa z baterii. Na odłączonej baterii teraz działa. PR113 zmieniłem na 6.8Ω. Co jest grane, że nie startuje z baterią?

#8 Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez Type5 2 marca 2018, 14:03
Podłączasz do zasilacza serwisowego?
Czy nie ustawiłeś ograniczenia prądowego na zasilaczu?

#9 Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez yasiu83 2 marca 2018, 14:44
Podłączam do serwisowego, ustawiłem ograniczenie prądowe na 4A. Teraz podłączyłem pod oryginalny zasilacz i działa prawidłowo. Sprawdzę go jeszcze przez parę dni ale myślę, że będzie ok.

Klient dał znać, że z laptopem wszystko ok. Dziękuję Type5 za pomoc.

Re: Acer E5-573G-5310 nie ładuje baterii, nie startuje z baterią

przez Google Adsense [BOT] 2 marca 2018, 14:44