• Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez john47 21 lutego 2018, 17:55
Laptop po strasznym zalaniu, płyta umyta i wyczyszczona, raczej wszystkie zimne luty usunięte. Laptop zachowuje się w miarę poprawnie włącza się, na matrycy led włączą się, ale brak obrazu, jak nacisnę przycisk power to laptop wyłącza się.
Pobór około 1,3A.

Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 21 lutego 2018, 17:55

#2 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez RobertD 21 lutego 2018, 20:56
Na początek proponuje mimo wszystko wgrać bios, nie wiem jaki jest pobór podczas postu więc to najrozsądniejsze co na początek można zrobić. Jeżeli to nie pomoże, to proponuje wyłączyć wlutowaną pamięć RAM na płycie głównej i włożyć kostkę PC3L 1.35V - niskonapięciowa.

#3 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez john47 22 lutego 2018, 11:57
Bios ok. Koło gniazda zasilania jest układ A2PF wyczyściłem i postawiłem na nowo, laptop ożył tylko matryca na zielono świeci. Matryca jest ok sprawdziłem na innej i to samo. Chciałem sprawdzić taśmę, ale nie zauważyłem że maiłem zasilacz podłączony i podczas próby wyciągnięcia wtyczki od taśmy pojawiła się mała skierka i laptop przestał startować. Strasznie grzeje się układ up1589q. Pobór jest od 0,150A do 0,200A.

#4 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez RobertD 22 lutego 2018, 14:23
A więc próba zwarciowa na nodze 14 i 15 kolejno 5V i 3.3V, amperaż na zasilaczu ustaw maksymalnie na 300mA. Prawdopodobnie masz KBC do wymiany.

#5 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez john47 22 lutego 2018, 15:59
Na fotce zaznaczyłem zwarte rezystory, może mi ktoś podać parametry. Tylko żeby nie KBC.

Obrazek

#6 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez Stani 22 lutego 2018, 17:24
up1589q to przetwornica 3/5V. Skoro się grzeje to prawdopodobnie jest przeciążona.
Podaj napięcia i rezystancje na nogach 14 i 15.
Skorzystaj z tej aplikacji.
Nie sugeruj się podanymi napięciami. Nie wszystkie są właściwe.
Oby tylko KBC.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez john47 23 lutego 2018, 09:12
Już się pogubiłem, na tej płycie są dwa takie układy. Nie mogę za bardzo rozszyfrować numeracji nóżek, nie ma żadnego punktu odniesienia, nie ma żadnej kropki. Może mi ktoś podpowiedzieć.

#8 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez RobertD 23 lutego 2018, 11:44
Tutaj masz zdjęcie z opisem wszystkich napięć.

Obrazek

Na drugim zdjęciu oznaczyłem Ci co jest co. Tak mniej więcej.

Obrazek

Na trzecim zdjęciu jak liczyć nogi. Pozioma kreska oznacza nogę pierwszą - na płycie głównej.

Obrazek

Musisz wykonać próbę zwarciową na nodze 15 układu up1589q (przetwornica 5/3.3V). Podając napięcie 3.3V, następnie ograniczyć amperaż do około 300mA i albo organoleptycznie ( możesz się lekko poparzyć ) albo przy pomocy izopropanolu szukać co się nagrzewa. Na 99% jest to układ KBC który Ci oznaczyłem.

Ogólnie na początek zalecam zapoznać się z działem SZKOLENIA który napisał admin forum o nicku Vogelek. Tam podstawy są dosyć fajnie opisane.

Poza tym rezystory nie są zwarte, mogą mieć rezystancję zerową lub inną w górę i dodatkowo w obwodzie ich rezystancja może się zmieniać więc najlepiej mierzyć poza obwodem.

Jeżeli nie zapoznasz się z działem szkolenia i nie wyciągniesz z niego wniosków prawdopodobnie dostaniesz upomnienie na forum.

#9 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez john47 23 lutego 2018, 13:32
RobertD dzięki za te materiały, przeważnie to potrafię wszystko rozróżnić i sobie pomierzyć. Zrobiłem próbę zwarciową z nogą 15 tak jak napisałeś, sprawdzałem organoleptycznie 2 razy nic się nie grzeje, KBC delikatnie wzrasta temperatura.

#10 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez Type5 23 lutego 2018, 14:13
john47 napisał(a):Zrobiłem próbę zwarciową z nogą 15
Jaki pobór prądu pokazał zasilacz serwisowy?

john47 napisał(a):KBC delikatnie wzrasta temperatura.
Sprawny nie powinien się w ogóle grzać.

#11 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez john47 23 lutego 2018, 16:24
Przy 400mA KBC gorący, więc do wymiany.

#12 Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez RobertD 23 lutego 2018, 21:47
Dokładnie.

Re: Asus R752LX mb:x751LKB po zalaniu / brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2018, 21:47
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).