• Asus X555LD - problem z HDD board

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X555LD - problem z HDD board

przez koper912 18 lutego 2018, 12:50
Witam.
Oznaczenie płyty: X555LD rev. 3.6.
Ogólnie płyta odpala, ale jest problem z HDD board - po podłączeniu płytki HDD (nawet nieobsadzonej), laptop nie startuje, pobiera ok. 150mA, brak reakcji na power.
Płytki HDD board posiadam 2 sztuki, na 100% sprawne, na innej płycie działają poprawnie.
Gniazda również w bardzo dobrym stanie.
Rezystancja na 3.3V -0.49k i na 5V -10k, nie zmienia się po podłączeniu HDD board.

Gdzie szukać problemu?
Pozdrawiam

Znalazłem, że przywiera na LDO3. Próba zwarciowa nic nie wykazała, przy 1.2V mam 5A i cała płyta robi się ciepława.
Płytki HDD mam rev. 2.0 i rev. 3.3, więc raczej nie jest to kwestia kompatybilności?

Re: Asus X555LD - problem z HDD board

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2018, 12:50

#2 Re: Asus X555LD - problem z HDD board

przez Lesio23 18 lutego 2018, 13:48
A złącze J3903 i J6801 sprawdzałeś czy mają poprawne napięcia ?. Lub czy nie są mechanicznie uszkodzone ?.

editt//
Google pokazuje mi dwa rodzaje konektora, który Ty posiadasz??. Znalazłem info w necie że do rev: 3.6 konektory 2.0 i 3.3 nie koniecznie będą działać.

#3 Re: Asus X555LD - problem z HDD board  [ROZWIĄZANY]

przez Type5 18 lutego 2018, 15:38
Różnica jest niewielka, chodzi o pin 36 na złączu J3903 na płytce HDD.
W wersji 3.6 jest to +3VA, natomiast w wersji 3.3 jest to GND, dlatego robi się zwarcie.
Na płytce HDD w wersji 3.6 pin 36 zasila Q3602 poprzez R3602.
Na płytce HDD w wersji 3.3 oraz 2.0 zasilanie idzie ze złącza J3903 pin 50 (jest to +5VSUS) na Q3602 poprzez R3602.
Możesz przerobić płytkę HDD odcinając na niej pin 36 od masy.

#4 Re: Asus X555LD - problem z HDD board

przez koper912 18 lutego 2018, 16:11
Dostałem kolejne potwierdzone info, że rewizja płyty musi być identyczna z HDD board.

Nie wiadomo teraz komu przyznać "Pomógł" :/

#5 Re: Asus X555LD - problem z HDD board

przez Vogelek23 18 lutego 2018, 16:38
koper912 napisał(a):Nie wiadomo teraz komu przyznać "Pomógł" :/
Gdyby to ode mnie zależało, "Pomógł" otrzymałby kol. Type5, ponieważ precyzyjnie wyjaśnił różnice oraz podał sposób "ominięcia" problemu bez inwestowania we właściwy moduł. Ale to tylko moja subiektywna opinia, która nie musi być brana pod uwagę. Można bowiem zastosować także zasadę "kto pierwszy, ten lepszy".

#6 Re: Asus X555LD - problem z HDD board

przez koper912 18 lutego 2018, 17:26
Finalnie przecięta została ścieżka na płycie głównej od pinu 36.
Port usb, głośniki oraz czytnik kart działają prawidłowo.

Usterkę można uznać za rozwiązaną.

Pozdrawiam

Re: Asus X555LD - problem z HDD board

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2018, 17:26