• ASUS K56CB-XO100H - brak obrazu/brak wszystkich napięć

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS K56CB-XO100H - brak obrazu/brak wszystkich napięć

przez woody 16 lutego 2018, 14:04
Witam.
Platforma to K56CM rev 2.0
Obsada:
CPU: SR0XG
NB: SLJ8E
VGA: N14P-GE-OP-A2

Laptop trafił do mnie całkowicie martwy. Stwierdziłem zwarcie w linii 5V tj. uszkodzony górny klucz i zwarty kondensator. Wymieniłem obydwa klucze i kondensator, na wyjściu było tylko 3,14V - konieczna była jeszcze wymiana kontrolera RT8206L.
Kolejne uszkodzenie było na przetwornicy PU8200 (APW8814),spalony górny klucz (z wypalonym laminatem). Wymieniłem obydwa klucze i przetwornicę (części wylutowane z płyty dawcy).
Płyta zaczęła reagować na włącznik. Pobór prądu 0,55A. Nagrzewa się NB i VGA.
Brak napięć na cewkach zasilających CPU PJ8008 i PJ8002.
Brak napięcia na cewce PJ8200 (zwora za cewką rozlutowana) - wymieniana przetwornica PU8200 dostaje zasilanie n.2 i n.9 5V, sygnał EN obecny.
Na n.16 (TON) zasilanej z VIN poprzez rezystor 820k przy wyłączonej płycie jest 1.75V po włączeniu spada do 0V - tak więc czy to nie jest problem?. Możliwe, że przetwornica jest wadliwa.
Dodatkowo opór na cewce to około 10R (przy rozlutowane zworze za cewką) ustaliłem, że ten opór powstaje z VCCP_SENSE (CPU) - czy to jest normalny opór czy CPU oberwało VIN po zwarciu kluczy?
Rozdzieliłem mechanicznie sygnał VCCP_SENSE na zworze PSL8200 ale przetwornica nie startuje.
Po podaniu 1V za zworą pobór prądu to 0.85A i po jakimś czasie CPU robi się lekko ciepłe.
Na chwilę obecną nie bardzo zajmowałem się brakiem napięcia na cewkach PJ8008 i PJ8002 - przetwornica RT8168B otrzymuje zasilanie 5V ale brak było sygnału EN - jego brak wiąże z brakiem napięcia na cewce PJ8200.

Wypadało by wymienić APW8814 na nowy, być może jednak w czymś innym jeszcze tkwi problem?

Pozdrawiam

Re: ASUS K56CB-XO100H - brak obrazu/brak wszystkich napięć

przez Google Adsense [BOT] 16 lutego 2018, 14:04

#2 Re: ASUS K56CB-XO100H - brak obrazu/brak wszystkich napięć

przez Type5 16 lutego 2018, 20:56
woody napisał(a):może jednak w czymś innym jeszcze tkwi problem?
Problem jest tu:
woody napisał(a): uszkodzenie było na przetwornicy PU8200 (APW8814),spalony górny klucz
Procesor i PCH mogły tego nie wytrzymać.
Oprócz tego w przypadku przebicia górnego klucza na 5V najczęściej uszkadzają się wszystkie switche przełączające zasilanie na USB (U5204, U5207) oraz przetwornice zasilane tym napięciem, czyli w tym przypadku PU8200 przez 2 rezystory 10Ω i PU8300 przez 2 rezystory 2.2Ω i oczywiście PU8100 wytwarzająca to napięcie.
Moim zdaniem naprawa tej płyty jest nieopłacalna.

#3 Re: ASUS K56CB-XO100H - brak obrazu/brak wszystkich napięć

przez woody 21 lutego 2018, 21:42
Type5 napisał(a):Procesor i PCH mogły tego nie wytrzymać.

Tego się obawiam.
Wymieniłem APW8814 na nowy egzemplarz i zaczęło pojawiać się napięcie na PJ8200 1,05V.
Pojawiło się napięcie CPU_VCORE 1,16V. Niestety brak VGFX - wymiana RT8168B (używany) bez zmian,
opór na cewce 3Ω. Po podaniu 1V po podniesieniu cewki pobór prądu około 0,2A.
Przeprogramuję jeszcze BIOS.
Generalnie płyta pobiera prąd około 1,3A lub 1,1A zależnie w który slocie znajduje się kość RAM.
Tu był podobny przypadek ale bez rozwiązania.
https://www.elvikom.pl/asus-k56cm-brak-napiecia-vgfx-t45768.html

Płytę można wyłączyć przyciskiem po dłuższym przytrzymaniu, lecz później zazwyczaj uruchamia się inaczej, tj. pobór prądu zatrzymuje się
na około 0,4A (napięcie na PJ8200 wynosi wtedy tylko 0,4V)- wyłączyć ją można tylko poprzez odpięcie zasilania.
Ponowne "normalne" uruchomienie zazwyczaj po dłuższym odpięciu od zasilania.

Type5 napisał(a):Oprócz tego w przypadku przebicia górnego klucza na 5V najczęściej uszkadzają się wszystkie switche przełączające zasilanie na USB (U5204, U5207) oraz przetwornice zasilane tym napięciem, czyli w tym przypadku PU8200 przez 2 rezystory 10Ω i PU8300 przez 2 rezystory 2.2Ω i oczywiście PU8100 wytwarzająca to napięcie.

Sprawdzę jak tam sprawa wygląda.

Type5 napisał(a):Moim zdaniem naprawa tej płyty jest nieopłacalna.

Heh, na handlowym jak powiedziałem jakie są uszkodzenia na płycie usłyszałem coś podobnego.
Zachciało mi się bawić w ożywanie trupa.

#4 Re: ASUS K56CB-XO100H - brak obrazu/brak wszystkich napięć

przez sebastiank 22 lutego 2018, 10:30
woody napisał(a):Niestety brak VGFX - wymiana RT6168B (używany) bez zmian
- w tej platformie jeśli jest zasilana grafika dedykowana to grafika zintegrowana nie powinna być zasilania. Sprawdź oznaczenie czy nie powinno być RT8168B.

Jeśli więc występuje prawidłowe +NVDD to brak +VGFX_CORE jest prawidłowy - a jeśli dobrze zrozumiałem treść to właśnie tak jest.

Prawidłowo po przejściu POSTu (jeśli nie jest wymuszony tryb pracy na grafice dedykowanej) powinna zostać wyłączona grafika dedykowana, a załączona zintegrowana. Jeśli tak nie jest to prawdopodobnie POST nie przeszedł do końca - przyczynami mogą być: uszkodzenie wsadu BIOSu (jak przeprogramujesz to poinformuj o efektach), brak prawidłowego zasilania (do sprawdzenia napięcia załączane "VS-y" - prześledź po BV cały tor i zasilanie USB), uszkodzenie PCH, GPU, CPU.

Re: ASUS K56CB-XO100H - brak obrazu/brak wszystkich napięć

przez Google Adsense [BOT] 22 lutego 2018, 10:30
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).