• [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

#1 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

fazamd 13 Лютого 2018, 19:30
Witam. Dotarła do mnie płyta A88X-GAMER po nie udanym programowym flash bios. Prośba do użytkowników o udostępnienie drump bios tej że płyty. Niestety udostępnione oprogramowanie przez Asus nie jest dokładną zawartością kości, lub płyta jest uszkodzona. W ostatnim czasie już kilkukrotnie trafiłem na biosy ze stron producentów (Asrock i Asus) które po wgraniu programatorem nie działają (uruchamia się zasilanie brak bota). A po wgraniu zgranego oryginału uruchamiają się jak przed flash.

Re: [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

Google Adsense [BOT] 13 Лютого 2018, 19:30

#2 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

sebastiank 13 Лютого 2018, 19:35
Sprawdzałeś czy w tym przypadku wsad ze strony producenta nie działa?

#3 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

fazamd 13 Лютого 2018, 19:41
Sprawdziłem wszystkie wersje a było ich z dziesięć

#4 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

dan1200rr 14 Лютого 2018, 00:13
żaden nie będzie działał bo wszystkie są bez ME Regionu. Oryginalny wsad miał odpowiednią strukturę z ME Regionem a te wsady wgrywają się nadpisując tylko region UEFI nie ruszając ME Region. Bez oryginalnego wsadu z oryginalna strukturą nie będzie to łatwe.

EDIT.
teraz zobaczyłem że to pod procesory AMD, choć i one też powinny mieć coś na wzór ME Region ale nie znam dokładnie jak to wygląda

EDIT 2
Przyjrzałem się bliżej i zauważyłem że biosy ze strony producenta są większe i mają na początku instrukcje wgrywania samego biosu - które same nie powinny być wgrane do biosu. Usunąłem te instrukcje pozostawiając sam bios o takiej strukturze jaką powinien mieć. Postaram się w najbliższym czasie go wrzucić do testów.

#5 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

fazamd 14 Лютого 2018, 21:55
Jeżeli masz takie umiejętności bardzo chętnie przetestuje zmodyfikowany bios. Właśnie wiem że ktoś już próbował zrobić flash bo w 24q64 już był wsad jak ze strony. Jak by był uszkodzony normalnie to by się dało go naprawić z poziomu CrashFree BIOS 3 recovery, płyta by się sama podniosła. Niestety ktoś był za szybki i nie wgrał z powrotem oryginału.

#7 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

fazamd 12 Березня 2018, 14:07
Dzięki Dan1200rr, niestety w międzyczasie ktoś mi podesłał bios gotowy, na którym ruszyła płyta. Dzięki za chęci, zapewne wsad działa, ale nie mam jak zweryfikować.

[ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Asus A88x-Gamer REV 1.01 Bios

Google Adsense [BOT] 12 Березня 2018, 14:07

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей