• Asus A555L - losowo się wyłącza

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus A555L - losowo się wyłącza

przez fifi88 13 lutego 2018, 15:04
Witam,
Asus A555L
płyta : X555LD rev.3.3

Laptop trafił z objawami wyłączania się. Nieraz się wyłączał po 30-40 minutach nieraz po 2.
Po rozebraniu wymianie pasty termoprzewodzacej i termopada. Płyta przy poruszeniu albo próbie odwrócenia na drugą stronę wyłącza się.
Nieraz wyłącza się także jak płyty się nie dotyka i jest odpalony tylko bios.
Prąd pobierany przy włączonej płycie głównej to około 0,50A, jak się wyłączy pobór spada do 0,16A i grzeje się przetwornica PU8100 (µP1589Q), płyta próbuje się automatycznie znowu włączyć jednak na chwilę pojawia się pobór 0,50A i spada zaraz do 0,16A i tak w kółko.
Płyta uruchomi się dopiero ponownie po odłączeniu i ponownym podłączeniu zasilacza.
Wg mnie coś przeciąża przetwornicę, proszę o pomoc.

Edit:
Jeśli próbuje odpalić płytę bez radiatora to tylko na chwile pojawia się pobór 0,50 i spada odrazu na 0,16A. Czyli wnioskuję że jest cos z CPU.

Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez Google Adsense [BOT] 13 lutego 2018, 15:04

#2 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez Type5 13 lutego 2018, 15:47
Puściły kulki albo zerwały się pady pod BGA,
w pierwszym przypadku może pomóc reflow, w drugim przypadku trzeba zdjąć hybrydę.

#3 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez cod 13 lutego 2018, 18:38
Ja bym zaczął od sprawdzenia które przetwornice pracują, a które nie jak się płyta wyłączy.

Dobieranie się do BGA to niezbyt dobry pomysł tak na początek diagnozy. Nie można tego wykluczyć, ale ja bym zaczął od mniej inwazyjnych metod.

Sprawdź czy nie ma tam pod procem dużego kondensatora NEC TOKIN,

Może być też tak że puścił jakiś lut przy generatorze którejś przetwornicy.

#4 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez sebastiank 13 lutego 2018, 19:01
Skoro płyta zachowuje się w ten sposób to uszkodzenie połączeń BGA (kulek czy padów) jest bardzo prawdopodobne.
Na początek możesz przelutować grzejącą się przetwornicę.

cod napisał(a):Sprawdź czy nie ma tam pod procem dużego kondensatora NEC TOKIN
- nie ma.

#5 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez fifi88 14 lutego 2018, 17:03
I teraz mam mały dylemat,
przelutowałem przetwornice, na zdjętym radiatorze jest tak jak było, ale jak jak już założę radiator to mogę płytę obracać w rękach, poruszać i póki co się nie wyłącza.
Złoże laptopa, przetestuję i obciążę i jak będzie ok to temat zamykam.

#6 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez hlw 14 lutego 2018, 17:39
Ta płyta ma jeszcze jedną wadę, mianowicie konektor hdd, sorawdź na płycie lutowanie konektora oraz na płytce gdzie wpina się dysk. To też może powodować Twoje problemy.

#7 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez fifi88 14 lutego 2018, 17:59
hlw napisał(a):Ta płyta ma jeszcze jedną wadę, mianowicie konektor hdd, sorawdź na płycie lutowanie konektora oraz na płytce gdzie wpina się dysk. To też może powodować Twoje problemy.

Wszystkie testy robiłem na gołej płycie bez wpiętego kontora.

#8 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez matic 14 lutego 2018, 18:34
Reflow the APU.

#9 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez fifi88 16 lutego 2018, 15:35
Hybrada już po reflow.
Przy pierwszym wpięciu zasilacza pobór 0,15A i grzejąca się przetwornica. Założyłem radiator pobór prądu 0, laptop nie reaguję na włącznik. Po ściągnieciu radiatora dalej pobór 0A, nie uruchamia się, nic się nie grzeję. Na cewkach obecne napięcia 12,59V, 5,03V, 3,27V

EDIT:
Po delikatnym dociśnięciu hybrydy pobór 0, 15A i grzeje się przetwornica.

#10 Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez matic 16 lutego 2018, 20:03
Po delikatnym dociśnięciu hybrydy pobór 0, 15A i grzeje się przetwornica.
Remove the APU from the board and inspect the solder pads under it. If they seems ok, make a reball.

Re: Asus A555L - losowo się wyłącza

przez Google Adsense [BOT] 16 lutego 2018, 20:03
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).