• Naprawa laminatu

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь краткое описание проблемы.
  2. Пост должен иметь расширенное описание проблемы, а также вопрос.
  3. Запрещается размещать вложения с полной документацией или файлами BIOS, а также размещать ссылки на какие-либо веб-сайты, на которых размещены такие файлы. Разрешается размещать только небольшую часть документации (до одной страницы на сообщение).
  4. Вы можете описать только одну проблему в каждой теме. Для каждой другой проблемы вам следует открывать новую тему.
  5. Строго запрещено запрашивать какую-либо документацию или файлы BIOS. Для таких запросов используйте форум ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Naprawa laminatu

от inv4der 1 Февраль 2018, 15:46
Witam, nawiązując do swojego tematu hp-elitebook-840-g2-po-podlaniu-t51994.html
szukam jakiegoś izolatora "kleju" wysokotemperaturowego którym mógłbym uzupełnić wypalone miejsce i mieć możliwość postawienia układu bez narażenia na zwarcie międzywarstwowe - jakieś propozycje..? myślałem o "solder masce" kilka warstw oczywiście część ścieżek trzeba będzie podstawić ale to nie problem chodzi mi o wypełnienie spalonego laminatu.

Pozdrawiam

Re: Naprawa laminatu

от Google Adsense [BOT] 1 Февраль 2018, 15:46

#2 Re: Naprawa laminatu

от matic 1 Февраль 2018, 16:12
Hello!

Use the red glue, which is using for gluing the SMD components on the board (datasheet in the attachment). I use NE8800T.
It is extremely strong and heat resistant.
The board should be clean of flux before applying it.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#3 Re: Naprawa laminatu  [РЕШЕНО]

от RafalB 2 Февраль 2018, 00:53
Używam soldermasek UV w różnych kolorach np. do Apple czarnych, a do innych laminatów zielonych. Kolorów jest więcej.

#4 Re: Naprawa laminatu

от inv4der 5 Февраль 2018, 15:11
@RafalB jaki czas naświetlania??

#5 Re: Naprawa laminatu

от matic 5 Февраль 2018, 16:38
I think that, the UV curable solder mask is not good for bonding the copper paths on the PCB, because the UV light cannot penetrate under the path, so the solder mask remains fresh there.

#6 Re: Naprawa laminatu

от RafalB 5 Февраль 2018, 18:01
inv4der писал(а):@RafalB jaki czas naświetlania??

Na oko, aż się utwardzi ~kilkanście do kilkudziesięciu sekund :)

#7 Re: Naprawa laminatu

от inv4der 5 Февраль 2018, 19:39
No robiłem próbę na innej pcb i ładnie się utwardziło, po podgrzaniu do 200°C maska sztywna - myślę że to będzie dobre rozwiązanie do tego typu uzupełnień-napraw pcb.

#8 Re: Naprawa laminatu

от fifi88 5 Февраль 2018, 21:58
inv4der писал(а):No robiłem próbę na innej pcb i ładnie się utwardziło, po podgrzaniu do 200°C maska sztywna - myślę że to będzie dobre rozwiązanie do tego typu uzupełnień-napraw pcb.

Próbę robiłeś rozumie na kleju termoutwardzalnym, a nie na soldermasce UV ??

#9 Re: Naprawa laminatu

от inv4der 5 Февраль 2018, 22:05
Na soldermasce UV oczywiście - po utwardzeniu :) przy grubszym uzupełnieniu lepiej dać 2/3 warstwy niż jedna grubszą. Co do kleju termoutwardzalnego też mogło by się to sprawdzić ale skończyła się ważność :) Na pewno warto mieć UV nawet do napraw urwanych padów zawsze może się przydać.

#10 Re: Naprawa laminatu

от inv4der 6 Февраль 2018, 22:17
Dziś przyszła przetwórnica z UK. Izolacja solder-maską i odtworzenie wkoło postawiło laptop na nogi. UV się sprawdza i na pewno nie raz będę korzystał. Dzięki za rady zamykam.

Re: Naprawa laminatu

от Google Adsense [BOT] 6 Февраль 2018, 22:17