• Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 13 Februar 2011, 21:47
Witam,
płyta główna GIGABYTE, wyłącza się zaraz po uruchomieniu, sprawdzony i podmieniony zasilacz, ram, grafika, podczas pracy na karcie diagnostycznej brak podłączonych kart (jedynie procesor i jedna kość RAM) - wyłącza się na kodzie 2524. Nie mam jak sprawdzić procesora, nie wiem gdzie tkwi przyczyna. Bios AWARD, procesor AMD
Załączam dodatkowo zdjęcie z karty diagnostycznej - dodatkowo proszę spojrzeć na diody.
Slika

Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 13 Februar 2011, 21:47

#2 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a frankie 13 Februar 2011, 22:05
Podaj model tej płyty głównej.

#3 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 13 Februar 2011, 22:11
jest to GIGABYTE GA-M57SLI-S4

#4 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a willyvmm 13 Februar 2011, 22:25
Na pierwszy rzut oka widać że brakuje +5V

#5 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 13 Februar 2011, 22:27
co można zrobić w takim razie, może jeszcze jakieś testy?

-- niedziela, 13 lut 2011, 21:33 --

inaczej - podłączyłem kartę pod inną płytę GIGABYTE - diody świecą -12V +12V oraz IRDY - dioda +5V identycznie się nie świeci jak na uszkodzonej.
Dodatkowo na uszkodzonej świeci się jeszcze +3,3V

#6 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a h3nry 13 Februar 2011, 23:48
Miernikiem sprawdź napięcia skoro karta jest uszkodzona .

#7 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a Pit08 14 Februar 2011, 00:04
Czy przed wyłączeniem pojawiają się jakieś dźwięki??Robiłeś reset BIOSU ???Być może nie dochodzi napięcie do CHIPSETU.

#8 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 14 Februar 2011, 08:32
a jak zrobic reset biosu?

#9 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a wit2 14 Februar 2011, 09:00
Proszę.

Slika

Na zdjęciu nad baterią CLR-CMOS nałóż zworkę na chwilkę na te dwa piny.

#10 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 14 Februar 2011, 09:38
Tak też zrobiłem ze zworką- problem ponownie się pojawia.
Wyjąłem baterie na 15 minut - podmieniłem na nową - problem dalej ten sam.
Podłączyłem speeker pod płytę - dźwięk pojedynczy jak podczas normalnego uruchamiania się komputera.
komputer wyłącza się różnie - raz przed pojawieniem się ekranu powitalnego producenta płyty głównej, raz po - ale maks chodzi do 3-4s, nie restartuje tylko się wyłącza.

Podmieniłem wszystkie podzespoły - pozostał tylko procesor i płyta - dalej to samo, odczepione zostały zworki power sw, rst etc by wykluczyć ewentualne zwarcie (kiedys na jednym z komp. miałem taki problem - obudowa robiła zwarcie i się restartował)

Uruchomiłem samą płytę z procesorem na 100% sprawnym zasilaczu - dalej to samo.
Zaznacze tutaj, że komputer chodził do pewnego momentu i tak się zrobiło.

Jakieś sugestie jeszcze?

#11 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a wit2 14 Februar 2011, 09:53
Wklej jak możesz dokładne zdjęcie płyty. Jak wyglądają kondensatory?? Nie są spuchnięte?

#12 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a grisza69 14 Februar 2011, 11:57
Przetnij linie 3V, 5V, 12V w zasilaczu, podłacz amperomierz, uruchamiaj płyte - powinieneś zobaczyć na której linii ma zwiekszony pobór w taki sposób bedziesz wiedzial gdzie szukać usterki.

#13 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a DjDave 14 Februar 2011, 12:00
(25) Enable slots 5; Initialize slot 5. Test extended memory.
Czyli wygląda na problem z pamięcią. Spróbuj wkładać pamięć w różne gniazda. Jeżeli to nie pomoże to przelutuj gniazdo pamięci.
Możliwe też że uszkodzony jest procesor, gdyż kontroler pamięci na tej platformie jest w procesorze.

#14 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 14 Februar 2011, 17:42
czy z RAMEM czy bez niego to i tak się wyłącza, kondensatory nie popuchnięte - wszystkie ok. Jak sprawdzić czy procesor jest w porządku bez wrzucania go w inną płytę (bo nie mam pod amd nic)

#15 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a h3nry 14 Februar 2011, 18:42
Nie sprawdzisz w inny sposób.

#16 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 14 Februar 2011, 20:29
byłem u znajomego - procesor jest ok

#17 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a opelr 14 Februar 2011, 20:59
Trzeba by jeszcze bios przeflashować, bez procka załącz płytę.

#18 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a h3nry 14 Februar 2011, 21:07
Wyjmij baterie i odpal bez niej - opisz zachowanie.

#19 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a grisza69 14 Februar 2011, 22:06
Z wyjętym procesorem też płyta wyłącza się ?

#20 Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a majkelLODZ 15 Februar 2011, 08:46
no właśnie też byłem tego ciekawy wczoraj i wyjąłem procesor, uruchomiłem, włączył się wiatrak w zasilaczu ale w karcie graficznej nie ruszył, zasilacz nie wyłączył się.

-- wtorek, 15 lut 2011, 08:59 --

a bez baterii identycznie tzn. włącza się, piknięcie pojedyncze ze speekera i wygasa

Re: Komputer wyłącza się zaraz po starcie.

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 15 Februar 2011, 08:46

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov