• Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez DaCoPL 23 stycznia 2018, 11:51
Witam.

Mam laptopa Samsung NP355E7C z płytą LA-8863P QMLE4.

Objaw: Stoi na logo samsung, nie da się wejść do BIOS (jest napisane proszę czekać). Raz udało mi się wejść do BIOS na początku.
Co zrobione: Podmienione RAMy, przeprogramowany wsad BIOS, reflow FCH, wymieniony dysk.

Goła płyta z wentylatorem, matrycą i pamięciami pobiera 2A jak już post się uspokoi.

Ktoś miał taki przypadek lub ma pomysły co to może być?

Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez Google Adsense [BOT] 23 stycznia 2018, 11:51

#2 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez areq20 23 stycznia 2018, 12:19
Przejrzyj dokładnie porty USB i slot SD karty, jeśli jakieś piny będą pozaginane lub będą na siebie nachodzić to będzie prawdopodobna przyczyna. Czy masz opcję przeprogramowania układu KBC?

#3 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez DaCoPL 23 stycznia 2018, 12:55
To posprawdzałem. Nie ma żadnych uszkodzeń. Mam programator KBC, jednak nie wiem czy jest sens programować KBC.

#4 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez DaCoPL 29 stycznia 2018, 12:54
Jakieś sugestie jeszcze? Dla świętego spokoju przeprogramowałem KBC i nic nie zmieniło.

#5 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez dominik555 29 stycznia 2018, 14:16
Kostki SPI jakiej marki?

#6 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez DaCoPL 29 stycznia 2018, 15:01
Winbond

#7 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez dominik555 29 stycznia 2018, 17:01
Wymień dla pewności. Czy na tej płycie jest słynny UCL1?

#8 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez pawel80 29 stycznia 2018, 22:10
A CPU kolega podstawiał?
Jak nie, to od niego bym zaczął. ;-)

#9 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez DaCoPL 30 stycznia 2018, 10:30
Układ BIOS wymieniony.
UCL1 jest na tej płycie obsadzony.
CPU jeszcze nie podstawiony, ponieważ kupiłem i okazało się, że jest uszkodzony (laptop po 3 sekundach wyłączał się na nim), ale czekam na następny.

Przy okazji odciąłem zasilanie układu audio i LAN, ale tez to nic nie dało. Są jeszcze jakieś układy na płycie które można "odciąć", a które mogłyby powodować taką usterkę?

#10 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez DaCoPL 2 lutego 2018, 16:42
CPU wymienione i to samo niestety.

#11 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez Type5 2 lutego 2018, 20:01
Testujesz z klawiaturą? Jeśli tak to odepnij i sprawdź na klawiaturze na USB.
Sprawdź, czy wszystkie napięcia są prawidłowe włącznie z tymi VS.

#12 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez DaCoPL 5 lutego 2018, 12:45
Cały czas bez klawiatury. Jeśli chodzi o napięcia nie stwierdziłem braków.

Siadł FCH? A może rzeczywiście ten UCL1 szwankuje? Pytanie tylko czy jak one się uszkadzają to czy nie jest tak, że w ogóle nic się nie pokazuje na obrazie...?

#13 Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez Lesio23 5 lutego 2018, 15:42
DaCoPL napisał(a):CPU wymienione i to samo niestety.

CPU na pewno sprawny, kilka dni temu miałem identyczny problem w Samsungu i tam winowajcą był procesor.

Re: Samsung NP355E7c (LA-8863P QMLE4) - stoi na logo Samsung.

przez Google Adsense [BOT] 5 lutego 2018, 15:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).