• Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klawiatury w Windows.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klawiatury w Windows.

przez pclapalert 18 stycznia 2018, 12:05
Dzień dobry,

Jak w temacie Packard Bell trafił do mnie z usterką zwarcia na przetwornicy PU401. Po wymianie przetwornica dalej się grzała. Drogą dedukcji doszedłem do uszkodzonego procesora "hybrydy" Intel SR1SF. Po wymianie w/w procesora komputer startuje, działa klawiatura w BIOSIE bez problemu ale jest problem - przy windowsie 7, 8 w laptopie nie działa klawiatura. Proszę o jakieś rady co dalej.

Packard Bell Z5WE3
Płyta główna Z5WE3 LA-A621P rev 1.0
Procesor Intel SR1SF.

Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klawiatury w Windows.

przez Google Adsense [BOT] 18 stycznia 2018, 12:05

#3 Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klwaiaturty w wimdows.

przez sebastiank 19 stycznia 2018, 18:47
Przywróć ustawienia domyślne w BIOSie.
Sprawdź na innym systemie czy problem też będzie występował - może być system "LIVE".
Sprawdź też czy nie ma jakiejś ikonki koło zegarka na pasku zadań wyłączającej klawisze - nie pamiętam jak się to nazywało, ale w jednym Asusie potrafiło wyłączać klawiaturę tylko w systemie.

#4 Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klwaiaturty w wimdows.

przez pclapalert 19 stycznia 2018, 19:58
Sprawdzałem na systemie windows 7 i 8 bez skutku. Dziś wymieniłem na inny procesor używany i efekt ten sam, brak reakcji na klawisze podczas uruchamiania windows i w czasie pracy na windows. Natomiast w biosie pracuje klawiatura bez problemu. Bios przeprogramowałem, zmieniałem systemy, drugi procek i pozostał układ KBC i tu pytanie. Wydaje mi się że przy uszkodzonym kbc klawiatura nie powinna też pracować pod biosem a ona działa, czy jest sens ruszać kbc? Może należy wyczyścić region? Ma ktoś namiary na takiego biosa?

#5 Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klwaiaturty w wimdows.

przez Lesio23 19 stycznia 2018, 20:41
sebastiank napisał(a):Sprawdź na innym systemie czy problem też będzie występował - może być system "LIVE".

#6 Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klwaiaturty w wimdows.

przez pclapalert 20 stycznia 2018, 12:22
Sprawdzone i po starcie systemu brak klawiatury i touchpada.

#7 Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klwaiaturty w wimdows.

przez perpuchaty 20 stycznia 2018, 13:04
Sterowniki do szyny i2c masz zainstalowane? W przypadku PB jest to w pakiecie I/O zdaje się.

#8 Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klawiatury w Windows.

przez areq20 22 stycznia 2018, 17:51
Znajdź między KBC, a hybrydą sygnał SERIRQ, jeśli to możliwe znajdź ścieżkę i sprawdź czy nie jest przerwana. W takim przypadku klawiatura działa w biosie, ale w systemie już nie.

#9 Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klawiatury w Windows.

przez Type5 22 stycznia 2018, 21:07
Sprawdź U54 (TXB0108PWR).

Re: Packard Bell po wymianie CPU N2920 nie widzi klawiatury w Windows.

przez Google Adsense [BOT] 22 stycznia 2018, 21:07
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).