• Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Danny1991 19 stycznia 2018, 06:48
Witam. Niestety podczas wylutu gniazda odparzył się kawałek laminatu oraz
jeden z padów.. Oczywiście multimetr pokazuje zwarcie w każdym z 7 punktów
lutowniczych.. Warto się pomęczyc z tym? Ma ktoś pomysł gdzie mogę
podlutowac urwany pad? Czemu mam zwarcie w każdym punkcie? Płyta to VEYRON-R BA41-01473A. załączam
zdjęcia. Dziękuję i pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2018, 06:48

#2 Re: Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Vogelek23 19 stycznia 2018, 07:06
Danny1991 napisał(a):Warto się pomęczyc z tym?
Naprawa prostsza, niż Ci się wydaje. Odlutuj oba dławiki (zaznaczone na żółto) i odetnij skalpelem odstające resztki ścieżki (zielona strzałka), zaś środkowy pin gniazda DC przylutuj przewodem (linka, φ = 0.8...1mm[super]2[/super]) za dławikami (połączenie zaznaczone na czerwono). Oczywiście ten odparzony punkt na PCB odizoluj, żeby nie zetknął się przypadkowo ze środkowym pinem gniazda DC.

Obrazek

#3 Re: Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Danny1991 19 stycznia 2018, 10:25
Dziękuję serdecznie za szybką odpowiedź. Niebawem zabiorę się do wylutu dławików. Mam jeszcze pytanie. Czy ten urwany punkt lutowniczy na płycie mogę zignorować i bezpośrednio ze środkowego pina gniazda podlutowac się za dławikami? Bo czerwona linia prowadzi z urwanego pada a nie srodkowego :-D. Mam podlutowac do obu padów po dławikach czy do jednego górnego? Wybacz laickie pytania ale pierwszy raz doprowadzilem płytę do takiego stanu :-).

#4 Re: Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Vogelek23 19 stycznia 2018, 14:40
Zlokalizuj miernikiem, który pin (zewnętrzny) gniazda DC łączy się ze środkowym pinem wewnątrz gniazda (czyli plus zasilania) i ten pin (który normalnie lutujesz do płyty) połącz bezpośrednio z padami ZA dławikami, odseparowując go od płyty w miejscu, w którym normalnie byś go przylutował. Linkę przylutuj do obu padów naraz po stronie dławików, aby zmniejszyć rezystancję połączenia i ryzyko jego nagrzewania się.

#5 Re: Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Danny1991 19 stycznia 2018, 18:57
Hej. Wylutowałem dławiki, przycialem odstajacy kawałek laminatu. Do wylutowanego gniazda podłączylem zasilacz i namierzylem że + to urwany pad :). Zanim przylutuje drut do dławików sprawdziłem przejścia na gnieździe i o ile + gniazda nie pokazuje zwarcia to urwane miejsce na płycie owszem. To normalne? Mogę zaizolować to miejsce kalafonią lub czymś innym?

Obrazek
Obrazek

#6 Re: Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Vogelek23 19 stycznia 2018, 19:20
Danny1991 napisał(a):Mogę zaizolować to miejsce kalafonią lub czymś innym?
Lakierem do paznokci. Koniecznie trzeba zabezpieczyć i odizolować ten wypalony otwór.

Danny1991 napisał(a):o ile + gniazda nie pokazuje zwarcia to urwane miejsce na płycie owszem. To normalne?
Owszem, zdarza się to bardzo często. Gdy gniazdo jest wypalone (płyta ma więcej, niż dwie warstwy laminatu), dochodzi do odsłonięcia (a czasami nawet stopienia i sklejenia) wewnętrznych warstw PCB, które to najczęściej są połączone właśnie z masą.

Re: Samsung Rf511 - Gniazdo Ładowania

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2018, 19:20
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).