• Acer E1-510 nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer E1-510 nie uruchamia się

przez darole 12 stycznia 2018, 07:51
Trafił do mnie uszkodzony Acer E1-510 Z5WE3. Nie ładował baterii i dziwnie sygnalizował jej ładowanie - zwarty okazał się jeden z tranzystorów mosfet na wejściu zasilania do płyty. Po jego wymianie sygnalizacja ładowania jak i samo ładowanie jest już poprawne. Ale laptop nadal nie uruchamia się - tzn. po włączeniu zapala się niebieska dioda power_on na kilka sekund po czym gaśnie. Nie ruszają inne przetwornice - mam tylko napięcia 3,3V i 5V. BIOS przeprogramowałem (od Acera ,nie od Packard Bell'a). Zauważyłem że za układem PU601 i dławikiem PL602 jest stale napięcie 1V. Zwarć nie stwierdziłem na dławikach.
Czy mogę prosić o kawałek schematu z przetwornicą PU601 ?

Model płyty:
LA-A621P REV: 1.0

Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2018, 07:51

#2 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez sebastiank 12 stycznia 2018, 08:48
darole napisał(a):Zauważyłem że za układem PU601 i dławikiem PL602 jest stale napięcie 1V.
- prawidłowo - to +1.0VALW.

Czy na samej baterii jest takie samo zachowanie?
Czy charger wystawia prawidłowo ACOK?

W tej płycie jest KB9012 - też do przeprogramowania. Kość SPI powinna być niskonapięciowa (1.8V) - taką masz?
Wsad wgraj od Packard Bell'a - jest na forum, a w przypadku tej płyty były problemy z zamiennością tych wsadów.

#3 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez matic 12 stycznia 2018, 09:31
Measure voltage to ground on pin 4 of PU702 (APL5930).

#5 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez darole 12 stycznia 2018, 18:49
Na samej baterii płyta zachowuje się tak samo.

Nie posiadam sprzętu do programowania KBC.
Kość SPI jest niskonapięciowa: Winbond 25Q64FWSIG.

BQ25A:
ACDET 2.55V
ACOK 3,28V

Na 4 pinie PU702 jest napięcie 1,82V.

KBC:
6 0V
14 0V
95 0V
100 3,34V
106 3,34V
114 0V 1 case
114 0V 2 case
114 0V 3 case

#6 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez xamledyD 12 stycznia 2018, 19:48
Witam.
Podaj pobór prądu laptopa przed i po wciśnięciu przycisku Power, zarówno z baterią jak i bez niej.
Pozdrawiam

#7 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez matic 12 stycznia 2018, 20:36
Measure the voltages to ground on pins 37, 67 and 124 of KBC chip.
Measure the resistance to ground on pin 114 of KBC chip.

#8 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez Type5 12 stycznia 2018, 20:39
darole napisał(a):KBC:
114 0V 1 case
114 0V 2 case
114 0V 3 case
Nie ma napięcia na włączniku, albo przywiera do masy, albo nie ma połączenia z włącznikiem.

#10 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez darole 13 stycznia 2018, 14:35
Sorry - mój błąd z pomiarem napięcia na pinie 114 układu KBC:
1 3,28V
2 0V
3 3,28V

Pobór prądu:
Wyłączony: 9,2mA
Włączony: skacze do ponad 120mA i spada do 20mA i pływa wokół tej wartości.
Ładowanie baterii 10,55mA

#12 Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez darole 16 stycznia 2018, 18:53
After reflow USOC1 mainboard consumes about 200mA current due to charging the battery - after long time this current stabilizing at about 4mA, but stil after switch on both blue diodes shine only for about 1 second.
So this hybrid chip seems to be really damaged.

Re: Acer E1-510 nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2018, 12:29
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).