• Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от adikomp 4 Декабрь 2017, 18:28
Witam kolegów.
Próbuję naprawić zasilacz jak w temacie zasilacz nie startuje, i nie daje napięć po stronie wtórnej , niestety nie mam do niego schematu. Zasilacz oparty na FSCQ1265RT, niestety nie mogę sobie z nim poradzić. Wymieniony powyższy układ, transoptor, rezystor 1Ω/2W na lini Vcc układu. Diody i kondensatory posprawdzane, nie znalazlem anomalii. Obecnie na układzie są napięcia:

1- 319V
2- 0V
3- 10.5V-12.8V tętni
4- 1,5V-2V tętni
5- 0V

Będę wdzięczny za pomoc w dalszej naprawie.

Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от Google Adsense [BOT] 4 Декабрь 2017, 18:28

#2 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2

от amorphe 4 Декабрь 2017, 18:46
Zrób i zamieść tutaj zdjęcia obu stron płyty tego zasilacza.

Na stronie wtórnej nie masz zwarć na obciążeniu ?

#3 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2

от Vogelek23 4 Декабрь 2017, 22:43
Zmierz napięcia (do "gorącej" masy) na katodzie D3 oraz anodzie i katodzie D10. Schemat masz tutaj: schemat-zasilacza-tak-f265-t51470.html

#4 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2

от adikomp 5 Декабрь 2017, 11:44
Vogelek23 писал(а):Zmierz napięcia (do "gorącej" masy) na katodzie D3 oraz anodzie i katodzie D10. Schemat masz tutaj: schemat-zasilacza-tak-f265-t51470.html

Niestety nie mogę pobrać schematu gdyż moderator zabrał mi punkty, bo nie podobał mu się post a ja niestety nie jestem poetą :(

Brak napięcia na D3 oraz D10 wzgledem "gorącej" masy.

Do "amorphe" zamieszczam foto zasilacza z obu stron, starałem się zrobić jak najlepiej.

Изображение

Изображение

Jeśli chodzi o zwarcie po wtórnej, to myslalem ze końcówka może być uszkodzona, ale po wymontowaniu brak zmian.

#5 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от Vogelek23 5 Декабрь 2017, 15:04
adikomp писал(а):Niestety nie mogę pobrać schematu gdyż moderator zabrał mi punkty (...)
Taaaa? A miałbyś wystarczającą ilość punktów, gdyby moderator nie "zabrał" Ci tego 1 punktu, skoro teraz masz 0.49? Poza tym, coś tam masz na lokacie, więc nie jesteś tak kompletnie bez punktów.

adikomp писал(а):Jeśli chodzi o zwarcie po wtórnej, to myslalem ze końcówka może być uszkodzona, ale po wymontowaniu brak zmian.
A nie prościej by było po prostu zmierzyć rezystancje do masy na złączach CN3 i CN4 oraz cewce L3? Ta przetwornica generuje sporo więcej napięć, niż tylko zasilanie końcówki mocy.

adikomp писал(а):Brak napięcia na D3 oraz D10 wzgledem "gorącej" masy.
A co masz na katodzie D2? Spróbuj zmierzyć składową zmienną na katodzie D3. Tam musi być jakiś potencjał. Spróbuj uruchomić przetwornicę w trybie bezpiecznym - zewrzyj transoptor po stronie pierwotnej i pomierz raz jeszcze napięcia do masy na IC1.

#6 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от adikomp 5 Декабрь 2017, 18:24
Witam
napiecia IC1 do masy w trybie bezpiecznym:

1 - 319V
2 -0V
3 - 17,5V
4 - 0V
5 - 0V

niestety, nie mam obecnie jak zmierzyć składowej zmiennej D3,

Rezystancje do masy na zlaczach CN3 i CN4 bez zwarć, rezycrancja na L3 ok 12 Mohm

#7 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от matic 5 Декабрь 2017, 20:27
Check all traces on the board at the primary side. The board seems to be in a pretty bad condition.
Check out the traces in feedback part. One trace of chip U1 (TL431) seems to be damaged (picture below).

Изображение

#8 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от adikomp 5 Декабрь 2017, 20:42
Unfortunately is not a virgin board :( is after someone failure.
I check traces on a primary site and looks fine.
Yes I noticed that damage, and i fixed but thanks.
Unfortunately still not working.

#9 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от matic 5 Декабрь 2017, 23:50
Clean the flux residues at primary side with isopropyl alcohol and dry the board.

If it still doesn't work check resistors R4 (470Ω) and R5 (680Ω). If it is ok replace diode D10 (1N4148) and capacitor C5 (2.7nF).

#10 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от adikomp 9 Декабрь 2017, 13:04
matic писал(а): check resistors R4 (470Ω) and R5 (680Ω). If it is ok replace diode D10 (1N4148) and capacitor C5 (2.7nF).

Hi i check part that you wrote and replace broken R4 but not much better,
actually on IC1 i have

1 -320V
2 -0V
3 - around 12V pulsing from 10,75-12,60V
4 - 2 V pulsing
5 - 0v

i looked that on secondary side inverter start for a half second because a fan try to spin, maybe this can give a new look on this case.

#11 Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от matic 9 Декабрь 2017, 14:51
Replace diode D10 (1N4148) on the primary side.

Remove inductor L3 on the secondary side, then connect 24V low power light bulb (or 2x 12V bulbs in series) directly to capacitor C17 (1000µF) for the test. Keep disconnected connectors CN3 and CN4 during the test.

Don't forget to remove the jumper at the primary side of the optocoupler, which was suggested by @Vogelek23 in post #5.

Re: Zasilacz TAK-F265 REV1.2 nie startuje

от Google Adsense [BOT] 9 Декабрь 2017, 14:51
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).