• Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da h3xen 2 dicembre 2017, 14:56
Witam wszystkich..
Dostałem od znajomego Lenovo ideapad 100-15IBD który zalał piwem ; )
niestety płyta był tak popalona i skorodowana że nie nadawała się do dalszej naprawy.
Płyta do tego modelu jest bardzo droga ale udało mi się kupić drugą w dobrej cenie lecz nie sprawna.
Pierwszą płytę główną mam jako dawcę na części.

A więc po zakupię płyty i podłączeniu:
- laptop sam startuje po podłączeniu zasilania, wiatrak zakręci sie z 10s i wyłącza, dioda zasilania świeci się,
- można wyłączyć i włączyć płytę przyciskiem power,
- jest brak obrazu procesor robi się ciepły po paru minutach,
- płyta podczas pracy pobiera 0,5A/20V

Na wstępie z racji że nie dotarł jeszcze do mnie programator do BIOS, przelutowałem BIOS z zalanej płyty efekt jest identyczny jak na BIOSie oryginalym.
Oznaczenie płyty: zalanej i orginalnej : CG410/CCG510 NM-A681 Rev: 1.0
BIOS kość :25Q64FVSIQ <- tą kość podmieniłem.

Jakie dalsze czynności powinienem poczynić w celu znalezienia usterki ?
Pozdrawiam.

Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Google Adsense [BOT] 2 dicembre 2017, 14:56

#2 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Lesio23 2 dicembre 2017, 15:18
Jaki masz tam procesor?.
Na zewnętrznym monitorze brak obrazu?.

#3 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da h3xen 2 dicembre 2017, 15:31
Jedynie znam oznaczenia : G82621 01 ID4 v514c963sr24b 85st460501778
Laptop posiada tylko HDMI jednak brak obrazu na zewnętrznym monitorze.

#4 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Lesio23 2 dicembre 2017, 17:21
BIOS z zalanej płyty efekt jest identyczny jak na BIOSie oryginalym.

Mimo wszystko dla pewności zaprogramowałbym BIOS.
Czy na "nowej" płycie widać próby naprawy?. Obawuiam się ze uszkodzony jest SR23X.

#5 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Type5 2 dicembre 2017, 17:23
h3xen ha scritto:Jakie dalsze czynności powinienem poczynić w celu znalezienia usterki?
Pomiar rezystancji i napięcia na wszystkich cewkach względem masy.
Rezystancję mierzymy na płycie odłączonej od zasilania.
h3xen ha scritto:laptop sam startuje po podłączeniu zasilania
Do sprawdzenia bateryjka RTC i jej obwody.

#6 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da h3xen 3 dicembre 2017, 14:17
Witam..
- bateria bios zdrowa 3V,
- brak oznak aby CPU był zdejmowany,
- w załączniku wyniki pomiarów

Immagine

Immagine

#7 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Type5 3 dicembre 2017, 14:45
Napięcia wyglądają na prawidłowe.
Przydałby się tester gniazd pamięci, jeśli nie masz to przeczyść styki gniazda pamięci.
Sprawdź jeszcze rezystancje na kondensatorach koło procesora i z drugiej strony płyty pod procesorem.
Samostart płyty źle wróży, jeśli czujesz się na siłach pomyśl o wylutowaniu procesora.

#8 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da h3xen 3 dicembre 2017, 17:16
1. pomierzyłem kondensatory wokół procesora nie ma żadnego zwartego,
2. czy ten wsad : schemat-lenovo-ideapad-100-15ibd-cg410-cg510-nm-a681-t43781.html będzie pasował (chce dla pewności zaprogramować tą kość)? tzn czy mój CPU będzie obsługiwany przez ten BIOS?
3. czy jeśli po wgraniu BIOSU nie będzie zmian, prawdopodobnym sprawcą będzie niesprawny CPU/GPU i trzeba będzie podmienić?
4. jaki szacunkowy koszt będzie przelutowania CPU z mojej starej płyty na tą ? jaki dobry serwis polecacie gdzie mogę wysłać płytę?

#9 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Lesio23 3 dicembre 2017, 18:28
2. czy ten wsad : schemat-lenovo-ideapad-100-15ibd-cg410-cg510-nm-a681-t43781.html będzie pasował (chce dla pewności zaprogramować tą kość)? tzn czy mój CPU będzie obsługiwany przez ten BIOS?

Sprawdź. Ale lepiej poproś o bios w odpowiednim dziale.
3. czy jeśli po wgraniu BIOSU nie będzie zmian, prawdopodobnym sprawcą będzie niesprawny CPU/GPU i trzeba będzie podmienić?

Tak jak pisałem w moim poście wyżej, ja od początku obstawiałem uszkodzenie CPU, zwłaszcza że nie tak dawno miałem identyczny przypadek.
4. jaki szacunkowy koszt będzie przelutowania CPU z mojej starej płyty na tą ? jaki dobry serwis polecacie gdzie mogę wysłać płytę?

Tutaj tak nie do końca wierzyłbym w sprawność Twojego CPU z zalanej płyty, bo skoro sam pisałeś że dość mocno oberwała, to istnieje duże prawdopodobieństwo że CPU również został uszkodzony.
Co do serwisu to zadaj takie pytanie w odpowiednim dziale.

#10 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da h3xen 3 dicembre 2017, 18:47
- cena SR23X u chińskich przyjaciół zaczyna się od 133$,
myślę że warto zaryzykować podmianę z zalanej płyty CPU a nóż widelec okaże się OK,
tym bardziej że to były punktowe zalania i wyniku tego nie poszło wyższe napięcie na CPU "oby" ;)

#11 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Lesio23 3 dicembre 2017, 18:53
Tak średnio się opłaca, 133$ plus kw to ok 500zł. Za wymianę myślę ze ok. 200zł a nie ma pewności że CPU zadziała. Płyta na znanym portalu 740zł, i osobiście uważam, że to pewniejsze opcja.

#12 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da h3xen 4 dicembre 2017, 21:53
- jeszcze z ciekawości czy napięcie 1,69V jest prawidłowym napięciem dla tego i5 ? skąd brać informację o napięciach różnych rodzajów procesorów?.

#13 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Type5 4 dicembre 2017, 22:06
Tak, to jest prawidłowe napięcie.

#14 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da h3xen 9 dicembre 2017, 20:43
Wgrałem BIOS niestety ale:
- dzieje się tak samo jak na poprzednim laptop sam się włącza po podłączeniu zasilania,
- jedynie zmienił się pobór prądu laptop pobiera 0,25A podczas pracy 2x mniej i procesor się nie nagrzewa.
- raczej będzie to uszkodzony procesor ,

#15 Re: Lenovo ideapad 100-15IBD brak obrazu

da Lesio23 9 dicembre 2017, 22:17
Na 99 % jest to uszkodzony procesor. Wyczerpane zostały już możliwości, w tej chwili pozostaje wymiana procesora.

Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).