• Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez romanpolska 25 listopada 2017, 11:23
Witam
Proszę szanownych Kolegów o kawałek dokumentacji serwisowej w/w płyty toru audio z ACL663 i wzmacniaczem G1431.
Podejrzewam uszkodzenie któregoś z elementów pomiędzy procesorem dźwięku przedwzmacniaczem a końcówką mocy.
Pozdrawiam

Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez Google Adsense [BOT] 25 listopada 2017, 11:23

#2 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez Vogelek23 25 listopada 2017, 13:11
Schematu do tej płyty brak, jest tylko boardview: post78393.html#p78393 - z uwagi jednak na to, że nie da się udostępnić kawałka boardview, będziesz musiał pobrać cały plik. Podmieniałeś kodek? Jeśli dźwięk charczy zarówno na słuchawkach, jak i głośnikach, pierwsze kroki należy skierować właśnie w stronę kodeka. Zwłaszcza, że końcówka mocy nie uczestniczy w sterowaniu słuchawkami.

Datasheet'y obu układów są dostępne w sieci. Załączam, gdyby ktoś miał problemy ze znalezieniem.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez romanpolska 25 listopada 2017, 13:42
Witam
Sterowniki przeinstalowałem, podstawiłem na drugim dysku inny system. Stąd też podejrzenie padło na hardware sprzętu. Poprosiłem o dokumentację aby ułatwić sobie działanie gdyż pomiary tranzystorów w płycie nie wskazały konkretów. Będę musiał w tej sytuacji dokładnie prześledzić tor sygnałowy.
Pozdrawiam

#4 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez Vogelek23 25 listopada 2017, 13:46
Ja się nie pytam o sterowniki, tylko o to, czy podmieniałeś kodek dźwięku (ALC663). Jeśli nie, zacznij od tego.

#5 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez romanpolska 27 listopada 2017, 12:39
Tak, ALC663 wymieniłem. Napisałeś mi Kolego że kroki mam skierować w stronę kodeka więc pomyślałem o programowym kodeku dźwięku :-).

Pozdrawiam

#6 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez romanpolska 1 grudnia 2017, 10:36
Witam
Niestety poległem, okolice układu ALC663 sprawdziłem i nie znalazłem żadnych niedomagań. Zmiana częstotliwości próbkowania trochę niweluje problem lecz go nie rozwiązuje. Doraźnie mam kartę dźwiękową na USB, która działa poprawnie. Wyjścia z ALC mają ten sam problem, zasilania sprawdzone. Zostaje albo sterowanie tego układu albo coś przeoczyłem. Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

#7 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez Type5 1 grudnia 2017, 12:05
Przyczyną charczenia dźwięku może być most południowy, albo brak styku na kulkach pod mostem (wtedy reballing powinien pomóc), albo uszkodzony most.
Możesz sprawdzić, czy po dociśnięciu mostu przestanie charczeć.

#8 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez romanpolska 1 grudnia 2017, 18:28
Próbowałem Kolego, dociskałem, podgrzałem i bez zmian.

#9 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez Lesio23 1 grudnia 2017, 21:28
podgrzałem i bez zmian.

Podgrzałeś rdzeń, czy układ do rozpływu kulek ?.

#10 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez romanpolska 3 grudnia 2017, 00:15
Lekko od dołu później z góry rdzeń.

#11 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez Lesio23 3 grudnia 2017, 00:26
romanpolska napisał(a):Lekko od dołu później z góry rdzeń.

To zrób reflow/reballing jak sugeruje kolega Type5. W przypadku braku styku kulek pod mostkiem podgrzanie rdzenia nie rozwiąże nam problemu.

#12 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach

przez mmin 3 grudnia 2017, 10:39
Sprawdź kondensatory na pinach 27, 29, 30, 31 ALC.

#13 Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach  [ROZWIĄZANY]

przez romanpolska 31 grudnia 2017, 15:18
Witam
Trochę pózno ale chciałbym zakończyć temat.
Potrzeba zastosowania szybkich rozwiązań zmusiła mnie do włożenia karty dzwiękowej na USB za 3$ i wyłączeniu pokładowej.
Dziękuje za pomoc Koledzy.
Pozdrawiam

Re: Asus X71SL Rev.2.0 charczy dzwięk w głośnikach i słuchawkach  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 31 grudnia 2017, 15:18