Acer E1-530 Z5WE1 LA-9535P
Dostałem w ręce lapka, który bardzo dziwnie się zachowuje otóż...
Początkowo natychmiast się wyłącza (około 3-5sek), po kilkunastu próbach zaświeciła się matryca, pojawił się ekran BIOS ale znów się wyłączył. Tak w kółko. Później kontrolka wogóle się nie zapaliła.
Rozebrałem, brak napięć 3V i 5V na cewkach.
Za jakiś czas napięcia te się pojawiły ale brak obrazu i laptop wyłączał się po około 5 sekundach. Następnie po wielu próbach pojawił się ekran BIOS ale laptop wyłączył się. Teraz znów nie ma napięć 3V i 5V.
Ten sam objaw na zasilaczu serwisowym.
Moje pomiary:
Pobór prądu w momencie załączenia 0,5A, spada do 0,3A i się wyłącza.
W tym momencie pracuj a prawidłowo wszystkie przetwornice oprócz PL701 +VGFX_CORE. Zauważyłem, że czasami wskoczyło napięcię około 0.8V ale tylko na sekundę.
W momencie braku napięć 3V i 5V.
Przetwornice główne PU401, PU402 zasilane na nóżce 8 19V cały czas.
Rezystancje na cewkach PL402 i PL403 rzędu kilkudziesięciu kΩ.
Brak LDO na obu przetwornicach spowodowane brakiem sygnału 3V5V EN (ENABLE). Nie wiem skąd idzie ten sygnał.
Jeszcze nie przeprogramowałem BIOSu ale czekam na jakieś wskazówki odnośnie diagnozy.
Dostałem w ręce lapka, który bardzo dziwnie się zachowuje otóż...
Początkowo natychmiast się wyłącza (około 3-5sek), po kilkunastu próbach zaświeciła się matryca, pojawił się ekran BIOS ale znów się wyłączył. Tak w kółko. Później kontrolka wogóle się nie zapaliła.
Rozebrałem, brak napięć 3V i 5V na cewkach.
Za jakiś czas napięcia te się pojawiły ale brak obrazu i laptop wyłączał się po około 5 sekundach. Następnie po wielu próbach pojawił się ekran BIOS ale laptop wyłączył się. Teraz znów nie ma napięć 3V i 5V.
Ten sam objaw na zasilaczu serwisowym.
Moje pomiary:
Pobór prądu w momencie załączenia 0,5A, spada do 0,3A i się wyłącza.
W tym momencie pracuj a prawidłowo wszystkie przetwornice oprócz PL701 +VGFX_CORE. Zauważyłem, że czasami wskoczyło napięcię około 0.8V ale tylko na sekundę.
W momencie braku napięć 3V i 5V.
Przetwornice główne PU401, PU402 zasilane na nóżce 8 19V cały czas.
Rezystancje na cewkach PL402 i PL403 rzędu kilkudziesięciu kΩ.
Brak LDO na obu przetwornicach spowodowane brakiem sygnału 3V5V EN (ENABLE). Nie wiem skąd idzie ten sygnał.
Jeszcze nie przeprogramowałem BIOSu ale czekam na jakieś wskazówki odnośnie diagnozy.