• Czy da się wyprostować sito?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Czy da się wyprostować sito?

by leinado 11 February 2011, 06:53
Witam,

Ostatnio przy zdejmowaniu sita z układu (sito do grzania bezpośredniego) uległo ono lekkiemu odkształceniu (wygięło się). Nie wiem czy to wina kulek czy sita, ale ciężko schodziło. Czy da się jakoś to sito wyprostować, czy lepiej kupić nowe?

Re: Czy da się wyprostować sito?

by Google Adsense [BOT] 11 February 2011, 06:53

#2 Re: Czy da się wyprostować sito?

by tomerrro 11 February 2011, 08:34
Najlepiej ściągać sito kiedy układ jest jeszcze gorący, wtedy topnik nie jest taki klejący.
Mi się też zdarzyło kilka razy lekko wygiąć sito.Doprowadziłem je do dostatecznego stanu prostując w palcach. Jak nowe już napewno nie będzie.

#3 Re: Czy da się wyprostować sito?

by leinado 11 February 2011, 09:45
Sito było gorące, tylko nie bardzo chciały kulki wyjść z dziurek.

#4 Re: Czy da się wyprostować sito?

by patol 11 February 2011, 10:21
Czy napewno dobrałeś odpowiedni rozmiar kulek? Jak były za duże to nic dziwnego.

#5 Re: Czy da się wyprostować sito?

by leinado 11 February 2011, 17:10
Na sicie napisane 0,6. Sito od "Basi" więc powinno wejść o 0,05 większe. Ale nie mam pewności co do kulek które zastosowałem. Niby też napisane 0,6. Stosowałem je w innych sitach 0,6 i było ok, z tym jednym mam problem konkretnie do 82801HBM.

#6 Re: Czy da się wyprostować sito?

by kamilj 11 February 2011, 17:31
Jeśli kulki utknęły w dziurkach to znaczy że źle wypozycjonowałeś sito na układzie.

Musisz wypozycjonować tak aby na każdym z czterech rogów pady były idealnie pośrodku otworu.

Najlepiej mieć jakieś powiększenie, ja robię to pod mikroskopem. Inna sprawa, że jak przenosisz układ z sitem na podgrzewacz, nie łap za sito bo je przesuniesz.

Opracuj sobie jakiś patent który pozwala podnieść układ od spodu tak aby nie dotykać sita. Ja używam "chwytaka" który jest dołączony do stacji PT968. Jedyne lekko go zmodyfikowałem wyginając go tak, aby druciki miały 90 stopni względem uchwytu.

Gdy układ leży na rdzeniu wsuwasz chwytak pod niego i podnosisz nie dotykając sita. Tak samo kładziesz na podgrzewaczu.

[ Unidentified link, report to moderator ]

#7 Re: Czy da się wyprostować sito?

by leinado 14 February 2011, 11:01
Mam taki sam chwytak. Myslę, że to nie jest problem z pozycjinowaniem. Miałem problem tylko z tym jednym sitem.

Re: Czy da się wyprostować sito?

by Google Adsense [BOT] 14 February 2011, 11:01
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).