• Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez HotIce 16 listopada 2017, 21:46
Witam!
Po podłączeniu zasilacza serwisowego, pobór prądu przez 15 sekund wynosi 200mA, potem spada do zera. Bateria cmos miała tylko 0.8v, po wyjęciu napięcie na niej powoli wzrasta. Po wstawieniu takiej co ma 3v, spadło do 2.7 i tak się utrzymuje. Napięcie 3.2v jest obecne tylko na cewce PL102, na reszcie cewek nie widać napięć. Czy szukać wsadu bios na początek? czy może to inne uszkodzenie?

Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez Google Adsense [BOT] 16 listopada 2017, 21:46

#2 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez Lesio23 16 listopada 2017, 21:50
Na początku bios.

#3 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez amorphe 16 listopada 2017, 23:47
HotIce napisał(a):Po wstawieniu takiej co ma 3v, spadło do 2.7 i tak się utrzymuje.

Ja pójdę w tym kierunku - poproszę o pomiar napięć na D32 - z baterią RTC oraz podłączonym tylko zasilaczem (najlepiej w momencie, w którym płyta pobiera 200mA).
Po odłączeniu baterii RTC i zasilacza proszę o pomiar rezystancji względem masy na katodach D32 (n.1) oraz sprawdzenie samych diod w strukturze D32.

#5 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez HotIce 17 listopada 2017, 15:49
Machine napisał(a):Original power supply?
Measure the voltages on all pins of PQ103.

Zarówno na oryginalnej ładowarce, jak i zasilaczu serwisowym z przejściówką z zestawu końcówek są takie same objawy. Napięcia na PQ103
1-3: 19.5v
4 : 24v
5-8: 19.5v

Nie mogę odszukać diód D32, czy na mojej płycie rev 2.0 na pewno występują?

#7 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez HotIce 17 listopada 2017, 16:43
PU301

1-17:0v
18: 2.2v
19: 3.2v
20: 19.5v

#9 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez HotIce 17 listopada 2017, 17:14
po obu stronach PL301 - 19.5v

#10 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez Type5 17 listopada 2017, 19:24
HotIce napisał(a):Bateria cmos miała tylko 0.8v, po wyjęciu napięcie na niej powoli wzrasta. Po wstawieniu takiej co ma 3v, spadło do 2.7 i tak się utrzymuje.

Przywarcie na hybrydzie w sekcji RTC - hybryda do wymiany.

#11 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez amorphe 17 listopada 2017, 20:02
HotIce napisał(a):Nie mogę odszukać diód D32, czy na mojej płycie rev 2.0 na pewno występują?

Znajdziesz pod procesorem - po drugiej stronie płyty (obok metalowej backplatte i otworu montażowego).
To jest podwójna dioda w obudowie SOT-323.

Type5 napisał(a):Przywarcie na hybrydzie w sekcji RTC - hybryda do wymiany.

To właśnie kierunek diagnostyki o której wspomniałem w swoim poście...

#12 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez HotIce 17 listopada 2017, 21:02
Patrząc na D32 kiedy anoda jest u góry, z podłączonym zasilaczem w momencie kiedy pobiera 200mA:
anoda - 0.2v
katoda lewa - 0.7v
katoda prawa - 1.1v
Przetestowałem wylutowaną D32 - jest OK. Przy okazji zmierzyłem rezystancję padów pod D32: anoda- 1.5Ohm a katody po kilkaset kiloomów. Coś jeszcze mierzyć czy już pewne że CPU do wyrzucenia?

#13 Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez amorphe 17 listopada 2017, 21:52
HotIce napisał(a):Przy okazji zmierzyłem rezystancję padów pod D32: anoda- 1.5Ohm a katody po kilkaset kiloomów.

Odwrotnie oznaczyłeś wyprowadzenia - ta dioda ma dwie anody i jedną wspólną katodę.

Ale 1,5Ω na n.1 diody potwierdza przywarcie RTC w hybrydzie...

Re: Asus F555L, płyta LA-A994p, brak reakcji na włącznik, dioda nie świeci.

przez Google Adsense [BOT] 17 listopada 2017, 21:52
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).