• HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da inventco 10 novembre 2017, 10:49
Dzień dobry. Trafił mi się taki pacjent: HP z płytą LA-C701P (AHL50/ABL52).

Po wciśnięciu power on płyta startuje na jakieś 2-3 sekundy, 5V i 3,3V obecne na płycie. Wgrałem BIOS, ten sam efekt. Wgrałem wsad KBC, efekt bez zmian. Płyta nie wygląda na uszkodzoną. Klient twierdzi, że nie upadł ani nic z tych rzeczy. Podstawiałem także inny RAM, cały czas bez zmian. Może ktoś spotkał się z takim objawem?

Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da Google Adsense [BOT] 10 novembre 2017, 10:49

#2 Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da johnbad 10 novembre 2017, 11:00
Check for short on USB ports...

#3 Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da inventco 10 novembre 2017, 13:46
Nie ma zwarć nigdzie, 5V jest pomiędzy pinami, także nie widzę zwarć. Przelutowałem układ ITKB9022Q D - laptop odpala za każdym razem, ale wyświetla informację, że błąd systemu SMART i nie pozwala załadować systemu. Można wcisnąć enter aby kontynuować, ale
wyskakuje komunikat: "BOOT device not found HARDDISK 3F0. F2 - system diagnostics" ale nie da się nacisnąć F2.

#4 Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund  [RISOLTO]

da Lesio23 10 novembre 2017, 14:43
wyskakuje BOOT device not found HARDDISK 3F0

Dysk w biosie widoczny ? Można w ogóle wejść do biosu ?

Prawdopodobnie uszkodzone KBC.

#5 Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da inventco 10 novembre 2017, 20:31
W odpowiedzi do Lesio23: niestety nie mogę wejść do biosu.
Krótko opisuję jak wygląda start laptopa:
Po włączeniu przyciskiem Power - laptop twierdzi ze zresetowały się ustawienia bios (efekt wyjęcia baterii podtrzymującej CR2032)
Następnie pojawia się monit o tym by nacisnąć ENTER.
Po wykonaniu powyższej czynności laptop się resetuje i uruchamia ponownie.
I tym razem na ekranie pojawia się monit o błędach SMART.
Dostępne są 2 opcje do wyboru: ENTER aby kontynuować pracę lub F2 by uruchomić diagnostykę.
Na klawisz F2 laptop nie reaguje w ogóle.
Po naciśnięciu ENTER wyskakuje informacja, że nie ma bootable device.

Przelutowałem wszystko co się dało na płycie żadnych zmian w działaniu laptopa.

AKTUALIZACJA:
Podłączyłem klawiaturę pod usb i udało się wejść do ustawień BIOS (działa klawisz F2)
I da się także wywołać diagnostykę HDD.
Po uruchomieniu diagnostyki dostaję poniższy komunikat:
Smart check: failed
Failure id: 0ge62j-7p2701-xd7wmg-60c003
Product id: n1k64ea#acb

#6 Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da Lesio23 10 novembre 2017, 21:02
Masz programator, masz wsad, nie masz może na podstawienie KBC??.
Czy wsad bios pewny? Programowanie bios i kbc poszło bez żadnych błędów?

Coś się zmienia jak włączysz gołą płytę ?.

#7 Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da amorphe 11 novembre 2017, 01:01
inventco ha scritto:błąd systemu SMART i nie pozwala się załadować systemowi można wcisnąć enter by kontynuować ale
wyskakuje BOOT device not found HARDDISK 3F0

Komunikat wskazuje na problemy z twardym dyskiem (odczyt dziennika SMART) - widocznie dysk jest całkowicie "kaput", bo BIOS nie może znaleźć botowalnego nośnika z systemem ( BOOT device not found).

Podstaw sprawny dysk i zainstaluj system, po czym sprawdź funkcjonowanie laptopa - BIOS prawdopodobnie był dobry (ten pierwotny - oryginał, więc pewnie warto będzie go sprawdzić ponownie)

#8 Re: HP - LA-C701P - startuje tylko na kilka sekund

da inventco 16 novembre 2017, 10:46
Dzień dobry.
Temat uważam za zamknięty.
Dziękuję za pomoc.
Okazało się, że klient zawzięcie wprowadzał mnie w błąd (był pośrednikiem)...
Na drugim dysku komputer normalnie działa na drugiej klawiaturze też wrócił do normy.
Nauczka na przyszłość nie wierzyć klientowi co się zna :D

Pozdrawiam
i dziękuje za pomoc.