• MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez drozda86 2 listopada 2017, 20:40
Witam

Problem z laptopem jest następujący : Przy naciskaniu "backspace" wciska się liczba 3, niektóre litery nie działają wcale, zmiast litery "m" jest "v"
Druga klawiatura - nowa, efekt taki sam.
Laptop przywędrował do mnie ze zwarciem - po podłączeniu do zasilacza, gasła dioda, grzały się PQ4 oraz PQ3. Winnym okazał się PC33, robił zwarcie do masy. Został usunięty, i laptop ożył. Wszystkie funkcje działają prawidłowo, ładuje, działa wifi, wszystkie porty itp. Tylko ta nieszczęsna klawiatura..

Brakuje mi schematu do płyty, dlatego też PC33 nie został niczym zastąpiony, czy to może być jego wina? Obstawiam problem z KBC

Poproszę o jakieś porady w miarę możliwości, z góry dziękuję.

Obrazek

Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2017, 20:40

#2 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez sebastiank 2 listopada 2017, 21:14
Zacznij od przeprogramowania kości EC i BIOSu.

#3 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez drozda86 2 listopada 2017, 21:32
Niestety nie posiadam takowego, mam jedynie jakiś prosty do SPI Ravelprog... nie sądzę aby sobie poradził

#4 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez sebastiank 2 listopada 2017, 21:51
drozda86 napisał(a): mam jedynie jakiś prosty do SPI Ravelprog
- a tam właśnie SPI są... więc do dzieła :)

#5 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez drozda86 5 listopada 2017, 13:46
Zaprogramowane, zmian nie ma żadnych... Jest dokładnie to samo.

#6 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez sebastiank 5 listopada 2017, 20:24
Przyjrzyj się KBC, złączu klawiatury, drobnicy w okolicy złącza - czy nie uszkodzeń mechanicznych, drobnych zwarć, czy złącze czyste, itp.
Klawiatura od tego modelu?

#7 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez drozda86 5 listopada 2017, 21:13
Złącze klawiatury sprawdziłem na pierwszym miejscu ;) Nic tam się szczególnego nie dzieje, laptop nie był zalany czy coś. Klawiatury mam dwie, jedna zdaje się że jest oryginalna - była w tym laptopie, mam też zamiennik. Żadnej różnicy w działaniu między nimi nie ma. Sprawdziłem też, czy nie ma żadnych elementów urwanych czy uszkodzonych - totalnie nic. Jedyne co, to przychodzi mi KBC na myśl..

#8 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez sebastiank 5 listopada 2017, 21:14
drozda86 napisał(a):Jedyne co, to przychodzi mi KBC na myśl..
- przelutuj go najpierw - zdarzają się "wąsy cynowe" - potrafią utrudnić diagnozę.

#9 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez drozda86 17 listopada 2017, 13:18
Dopiero co miałem chwilę się ponownie zająć tym problemem... I powiem szczerze że ręce mi opadły, ale do rzeczy :

KBC zakupiłem nowe, po wlutowaniu objaw był taki : Laptop się uruchomił raz, bez obrazu. Po chwili się włączył pokazał logo MSI i wlazł do biosu - sprawdziłem czy klawisze poprawnie działają, niestety nie - ale zdecydowanie więcej ich działało. Zapisałem bios i ustawienia, i tyle było jeśli chodzi włącznie się. Reakcja na przycisk była, wentylator pracuje - brak obrazu.

Zaprogramowałem ponownie BIOS i EC - zero zmian.

Wlutowałem ponownie KBC stare, laptop żyje.

Dla mnie to jakieś archiwum X ;)

#10 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez elektro101 17 listopada 2017, 14:11
A czy na pewno masz poprawne połączenie pinów klawiatury z kbc .
Kiedyś miałem podobny problem i okazało się ze było pięknienie ścieżki po zrobieniu obejścia wróciło do normy.

#11 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury

przez drozda86 17 listopada 2017, 14:48
Taak, przedzwoniłem wszystko dokładnie - pod mikroskopem też sprawdziłem.

#12 Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury  [ROZWIĄZANY]

przez drozda86 29 grudnia 2017, 20:06
W wolnym czasie przysiadłem do laptopa ponownie... Kupiłem jeszcze jedno KBC z innego źródła. Wlutowałem, no i klawiatura działa poprawnie... Czyli konkluzja jest taka, że trzeba uważać na źródło skąd się zamawia... Temat uważam za zamknięty, dzięki za wszystkie pomocne sugestie :)

Re: MSI Gp60 leopard MS-16GH1 rev 1.0 Źle wpisuje litery z klawiatury  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2017, 20:06