• Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#21 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 8 ottobre 2017, 18:04
Pamięć była uszkodzona. Przelutowałem z LP156WH2 wraz z jej oryginalną zawartością. Po włączeniu nakładające się na siebie znaki a niektóre linie dobrze podczas komunikatów bios. Wgrałem do kości zawartość B156XW02. Tym razem dwa zdublowane ekrany w poziomie. Czy parametry we wsadach nie pasują czy jakaś inna przyczyna? w załączeniu wsady.

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

Re: Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da Google Adsense [BOT] 8 ottobre 2017, 18:04

#22 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da sebastiank 8 ottobre 2017, 18:20
Na początek trzeba wgrać odpowiedni wsad - potem można oceniać sytuację. Poszukaj wsadu do tej matrycy (lub podobnej - minimum to ta sama rozdzielczość).

#23 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 11 ottobre 2017, 15:46
Po wgraniu odpowiedniego wsadu do matrycy, obraz wrócił do normy. Pojawił się następny problem. Bez baterii, na zasilaczu, płyta startuje normalnie. Po włożeniu baterii która jest wyczerpana, i wciśnięciu "power" sygnalizuje to, mignięciem 3 razy diody na pomarańczowo w odstępach sekundowych. Po podłączeniu zasilacza nie ma ładowania tylko dioda w zasilaczu gaśnie, zwarcie, przeciążenie. Czy podmiana wersji płyty głównej może mieć wpływ na obsługę baterii? a może bateria uszkodzona? nie mam na podmianę niestety..

#25 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560  [RISOLTO]

da sebastiank 11 ottobre 2017, 16:17
Sprawdź napięcie na baterii oraz klucze chargera - czy nie są przebite.

#26 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 14 ottobre 2017, 13:46
Czy jest jeszcze inna metoda sprawdzenia czy to nie jest wina baterii? Nie chciał bym ponownie rozbierać laptopa... Sprawdziłem zachowanie baterii na starej płycie która ma uszkodzoną grafikę ale myślę że ładowanie powinna obsługiwać poprawnie. Po podłączeniu do niej wyładowanej baterii, miga dioda na pomarańczowo - czyli ładuje, ale pobór prądu na zasilacz serwisowym znikomy - kilka miliamper, czyli właściwie brak ładowania. Rozebrałem baterię, odlutowałem plus i minus od jej elektroniki i podładowałem pakiet ładowarką Imax B6 przez pół godziny do napięcia 11.5v. Po podłączeniu do starej płyty, normalnie startuje z baterii a po podłączeniu do tej nowej w laptopie, nie startuje mignie tylko 3 razy na pomarańczowo. Może kupić nową baterię? czy rozebrać lepiej laptopa i tam szukać usterki? To nowa płyta na którą już dwa tygodnie rozruchowej gwarancji minęły...

#27 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 1 novembre 2017, 18:18
Po zakupie nowej baterii nic się nie zmieniło, więc rozebrałem laptop i znalazłem zwarty Q53 - P-MosFet. Po zakupie tranzystora ładowanie działa normalnie.

Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da Google Adsense [BOT] 1 novembre 2017, 18:18