• HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez artekdog 27 października 2017, 11:54
Witam wszystkich,

laptop jak w tytule. Nie ładuje baterii. Po podaniu zasilania kontrolka przy gnieździe robi się pomarańczowa, po około 2 sek. biała, znów pomarańczowa i później już cały czas biała. Kupiłem nową baterię. Laptop wystartował bez zasilacza na 6% ładunku. Z zasilaczem laptop zaczął ładować aż do 51% i tyle. Na 51% na samej baterii już nie wystartował.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Płyta główna: DAX12AMB6D0 REV. D

Napięcia na gnieździe baterii po podpięciu zasilacza:
1 - 0,2V
2 - 0,2V
3 - 3,26V
4 - 3,26V
5 - nc
6 - 0V

Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2017, 11:54

#2 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez Type5 30 października 2017, 00:10
Czy podane napięcia na gnieździe baterii są z podłączoną baterią czy bez?
Czy był testowany na innym zasilaczu? Chodzi o to, czy kontaktuje środkowy pin we wtyku.
Bateria oryginalna?
Sprawdź PQ33, PQ20, PQ39.

#3 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez artekdog 31 października 2017, 12:55
Czy podane napięcia na gnieździe baterii są z podłączoną baterią czy bez?

Tak, z podłączoną baterią.

Czy był testowany na innym zasilaczu? Chodzi o to, czy kontaktuje środkowy pin we wtyku.

Nie. Nie posiadam drugiego zasilacza. Ale podam napięcia z gniazda zasilania. A propos, jak zasymulować zasilacz HP z laboratoryjnego?

Bez baterii:
n.1 - 19,42V
n.2 - 19,42V
n.6 - 0,45V
n.7 - 0,07V
n.8 - 2,72V (Biała dioda odpalona)

Z baterią:
Takie jak wyżej.

Bateria oryginalna?

Tak, obie baterie są oryginalne.

Sprawdź PQ33, PQ20, PQ39.

PQ33 i PQ20 działają. Natomiast nie mogę namierzyć PQ39. Dziwne, bo powinien to być FDMS7698. BV pobrane z forum jest jakieś niedokładne i nie można z niego zbyt wiele zrozumieć odnośnie pozycji komponentów.

#4 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez matic 31 października 2017, 13:11
artekdog napisał(a):A propos, jak zasymulować zasilacz HP z laboratoryjnego?
Use resistor around 290kΩ and connect it between + pin and middle pin of power cable.
This value of resistor simulates 90W power adapter.

#5 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez artekdog 31 października 2017, 13:18
W końcu znalazłem PQ39. U mnie to TPCA8064-H. Podaję pomiary:

Bez baterii:
n. 1,2,3 - 0,81V
n. 4 - 0,83V
n. 5,6,7,8 - 19,40V

Z baterią:
n. 1,2,3 - 0,21V
n. 4 - 0,23V
n. 5,6,7,8 - 19,40V

W zasilaczu, rezystancja pomiędzy środkowym pinem a + to 490KΩ. Zasilacz HP 45W, 19,5V, 2,31A.

#6 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez Type5 31 października 2017, 15:17
Nie mam takiej samej płyty, żeby porównać, ale sprawdziłem na płycie HP dv6 Quanta UT1, gdzie jest podobna konstrukcja:
napięcie na środkowym pinie zasilacza podłączonego do płyty (sygnał AD_ID) wynosi 1,4V,
na Twojej płycie 0,45V wygląda na nieprawidłowe.
Czy oryginalnie nie powinien być zasilacz 90W?
PQ33 i PQ20 sprawdź miernikiem na zakresie diody (bez wylutowywania), czy któryś nie ma przebicia.

#7 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez matic 31 października 2017, 16:02
If I'm not mistaken, for this model should be 65W power supply or stronger one.

Try with laboratory power supply, and simulate 90W power supply with suggested resistor value.

#8 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez artekdog 4 listopada 2017, 12:20
Sprawdziłem na bardzo podobnym modelu z tym samym zasilaczem. Napięcie od strony środkowego pina na płycie 0,45V. Płyta ładuje baterię poprawnie.

Czy oryginalnie nie powinien być zasilacz 90W?

Nie. Na naklejce pod baterią jest nadruk: 19,5V 2,31A

Symulacja zasilacza HP na laboratoryjnym nie przyniosła oczekiwanego rezultatu. Objawy bez zmian.

PQ20 i PQ33 sprawdzone. Nie mają przebicia, działają prawidłowo.

Ponieważ, jak nadmieniłem wyżej, mam podobną płytę a mianowicie DAOU81MB6C0 REV.C, co mogę pomierzyć dla porównania?

#9 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez sebastiank 4 listopada 2017, 14:14
artekdog napisał(a):mam podobną płytę a mianowicie DAOU81MB6C0 REV.C, co mogę pomierzyć dla porównania?
- drobnicę przy chargerze. W szczególności PR257 i PR259 (10Ω), PR249 i PR249 (0Ω).

#10 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez Type5 4 listopada 2017, 14:21
Być może jest problem z biosem.
IT8987E chyba też jest programowalny i to od niego należałoby zacząć.

#11 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez artekdog 4 listopada 2017, 14:30
PR257 i PR259 zdrowe. PR249 i PR250 nieobecne. Mam tylko PR137 - 10mΩ.

Być może jest problem z biosem.

Najnowszy Bios ze strony producenta był już wgrywany.

IT8987E chyba też jest programowalny i to od niego należałoby zacząć.

Czy ten układ jest programowalny z poziomu sytemu operacyjnego?

#12 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez Type5 4 listopada 2017, 14:53
Możesz jeszcze sprawdzić rezystory PR239 i PR240.
Do programowania KBC potrzebny jest programator (SVOD, Vertyanov, RT809F), było o tym na forum
Jeśli aktualizujesz bios z poziomu Windows to KBC również powinien się zaprogramować,
problem w tym jeśli masz już najnowszy bios to tylko programator.

#13 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez sebastiank 4 listopada 2017, 15:13
Wrzuć screena z Info z programu Batterymon.
Sprawdź czy nie ma przebicia D-S, D-G, S-G w mosfetach: PQ20, PQ39, PQ36, PQ37.
Uszkodzony może być też BQ.

Type5 napisał(a):jeśli masz już najnowszy bios to tylko programator
- można spróbować z opcją "-force" lub podobną.

#14 Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez artekdog 4 listopada 2017, 15:15
PR239 i PR240 dobre. Laptop działa jak należy tylko nie ładuje baterii.

PQ20, PQ39, PQ36, PQ37 sprawdzone.

można spróbować z opcją "-force" lub podobną.

Bios został zaktualizowany w pierwszej kolejności.

Dziwi mnie tylko fakt, że kiedy wsadziłem mu nową baterię, tylko z 6% ładunku to laptop wystartował na samej baterii. Po podłączeniu zasilacza, zaczął "normalnie" ładować i tak aż do 51%. Po tej operacji już nie wystartował na samej baterii.

W końcu przyszło mi do głowy aby podstawić w 80% naładowaną baterię z modelu Pavilion 15-n244sa. Ku mojemu zdziwieniu płyta zaczęła ładować baterię!
Powrócę więc do tematu po wykonaniu wszystkich niezbędnych testów.

Dzisiaj rano przyszła nowa bateria (zamiennik). Laptop ładuje jak należy. Okazało się, że chińczyk sprzedał mi bubla! Dziękuję wszystkim za pomoc.
Temat zamykam.

Re: HP Pavilion 15-ab043sa - Nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 4 listopada 2017, 15:15