#1 Samsung NP530U4e-X04P, płyta BA41-02234A rev:1.1 nie uruchamia się.
da Stani • 29 ottobre 2017, 15:00
Laptop jak w temacie.
Korzystam ze schematu BA41-02235.
Po wymianie TPS51125. Napięcia zasilające są. Wyjściowe z przetwornicy:
P3.3V_MICOM - prawidłowe
5V - jest prawidłowe.
3.3V _AUX jest zaniżone. Po włączeniu jest 2.6V i po czasie spada do 2.3V.
Napięcia na przetwornicach płyty są (na cewkach przetwornic). Wyjątek stanowią napięcia zasilające z użyciem następujących układów:
- 54319 - według schematu byłoby to napięcie P1.8V (cewka nr 1 na zdjęciu )
- 95837 - na schemacie nie ma takiego ani podobnego, myślę, że dwie przetwornice zostały zastąpione jedną i były by to napięcia P1.05V oraz VCCSA. Brak jest boardview więc cięzko stwierdzić z całą pewnością. (cewki nr 2 i 3 na zdjęciu). Pomimo, że przetwornice nie pracują cewki 2 i 3 są dość ciepłe. Załączam aplikację z datasheet 95836 bo taki był tylko dostępny. Układowo jest podobny. Wykorzystane są przetwornice 1 - pracuje z cewka nr 2 ze zdjęcia oraz 1G - pracuje z cewką nr 3.
Ciepłe są również układy PCH i procesor zintegrowany.
Napięcia na 51125:
Napięcie 5.0_ALW jest
3 - 3.3V - płyta reaguje na wyłącznik (można włączyć i wyłączyć płytę, bios przeprogramowany)
4 - 2.0V - wymieniane były rezystory dzielnika. Wstawione dokładnie takie jak na schemacie.
5 - 0.57V - wymieniony rezystor. Przy poprzednim rezystancja względem masy była 98,4kΩ Po wymianie jest dokładnie 55,6kΩ.
6 - 3.3V
13 - 5.0V
Napięcie 3.3V_AUX - 2.6V
Rezystancja na cewce przetwornicy 5V - 25kΩ, 3.3V - 15kΩ.
Cewka nr 1 - 176Ω , nr2 - 4,7Ω , nr3-3,8Ω
Na razie podejrzewam PCH lub procesor zintegrowany. Czy jeszcze mogę coś zrobić?
W założeniach swoich przyjąłem, że zaniżone napięcie wynika z działania jakichs zabezpieczeń w układzie 51125, chociaż nie grzeje się.
Świeci led podłączenia zasilania AC. Reaguje na power na samym AC.
Po podłączeniu baterii i AC jest ładowanie baterii (led zmienia barwę na pomarańczową), prąd 1,1A.
Reaguje też na przycisk power na samej baterii.
Bez baterii.
Prąd stby 5mA. Po naciśnięciu power wzrasta do 212mA.

Czy ktoś mógłby mi określić wielkość rezystancji na cewkach nr1, nr2, nr3 jakie jeszcze mogę przyjąć za prawidłowe w tym modelu ?.
Korzystam ze schematu BA41-02235.
Po wymianie TPS51125. Napięcia zasilające są. Wyjściowe z przetwornicy:
P3.3V_MICOM - prawidłowe
5V - jest prawidłowe.
3.3V _AUX jest zaniżone. Po włączeniu jest 2.6V i po czasie spada do 2.3V.
Napięcia na przetwornicach płyty są (na cewkach przetwornic). Wyjątek stanowią napięcia zasilające z użyciem następujących układów:
- 54319 - według schematu byłoby to napięcie P1.8V (cewka nr 1 na zdjęciu )
- 95837 - na schemacie nie ma takiego ani podobnego, myślę, że dwie przetwornice zostały zastąpione jedną i były by to napięcia P1.05V oraz VCCSA. Brak jest boardview więc cięzko stwierdzić z całą pewnością. (cewki nr 2 i 3 na zdjęciu). Pomimo, że przetwornice nie pracują cewki 2 i 3 są dość ciepłe. Załączam aplikację z datasheet 95836 bo taki był tylko dostępny. Układowo jest podobny. Wykorzystane są przetwornice 1 - pracuje z cewka nr 2 ze zdjęcia oraz 1G - pracuje z cewką nr 3.
Ciepłe są również układy PCH i procesor zintegrowany.
Napięcia na 51125:
Napięcie 5.0_ALW jest
3 - 3.3V - płyta reaguje na wyłącznik (można włączyć i wyłączyć płytę, bios przeprogramowany)
4 - 2.0V - wymieniane były rezystory dzielnika. Wstawione dokładnie takie jak na schemacie.
5 - 0.57V - wymieniony rezystor. Przy poprzednim rezystancja względem masy była 98,4kΩ Po wymianie jest dokładnie 55,6kΩ.
6 - 3.3V
13 - 5.0V
Napięcie 3.3V_AUX - 2.6V
Rezystancja na cewce przetwornicy 5V - 25kΩ, 3.3V - 15kΩ.
Cewka nr 1 - 176Ω , nr2 - 4,7Ω , nr3-3,8Ω
Na razie podejrzewam PCH lub procesor zintegrowany. Czy jeszcze mogę coś zrobić?
W założeniach swoich przyjąłem, że zaniżone napięcie wynika z działania jakichs zabezpieczeń w układzie 51125, chociaż nie grzeje się.
Świeci led podłączenia zasilania AC. Reaguje na power na samym AC.
Po podłączeniu baterii i AC jest ładowanie baterii (led zmienia barwę na pomarańczową), prąd 1,1A.
Reaguje też na przycisk power na samej baterii.
Bez baterii.
Prąd stby 5mA. Po naciśnięciu power wzrasta do 212mA.

Czy ktoś mógłby mi określić wielkość rezystancji na cewkach nr1, nr2, nr3 jakie jeszcze mogę przyjąć za prawidłowe w tym modelu ?.