• Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da laci1 26 ottobre 2017, 23:13
Witam ,

Mam problem z laptopem Acer Aspire 5560G.

Model płyty głównej to :
JE50 SB MB
10338-1M
48.4M702.01M

Przeprogramowany BIOS z trzech rożnych wsadów a pomimo to usterka ciągle
występuje , mianowicie nie można zamknąć systemu czy uruchomić go ponownie
bo zawiesza się na logo zamykania Windows lub gaśnie matryca a wentylator
dalej chodzi.

Wczoraj wgrałem wsad nr.3 i wrzuciłem dla testu Ubuntu , ku mojemu
zdziwieniu laptopa można było zamknąć czy uruchomić ponownie.
Ucieszony zacząłem instalować Windows 10 i nawet instalacji nie przeszło bo
wyrzuciło blue screen (nie zdążyłem nic zobaczyć) komputer uruchomił się
ponownie i zawiesil na logo ladowania windowsa.

Sprawdzałem RAM i dysk(SSD).

Czy ktoś ma jakiś pomysł ?

Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da Google Adsense [BOT] 26 ottobre 2017, 23:13

#2 Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da Lesio23 26 ottobre 2017, 23:31
Ubuntu z bootowalnej płyty, czy instalowałeś?.
Na Windows 7 takie same objawy jak na W10?.

#3 Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da laci1 27 ottobre 2017, 00:42
Ubuntu instalowałem.
Na Win7 i Win10 takie same objawy.
Wczoraj po Ubuntu chciałem zainstalować Win7 to nawet instalator się nie załadował bo zawiesił się na logo ładowania Windows.

#4 Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da Type5 27 ottobre 2017, 01:12
Gdyby chodziło o to, że komputer nie może się wyłączyć, to podejrzewałbym uszkodzenie w sekcji discharge,
ale gdy później napisałeś o bluescreenach i zawieszaniu to tylko kojarzy mi się z wadliwymi układami ATI.
Spróbuj podgrzać grafikę, lub jeśli nie przyniesie skutku to podgrzej FCH.
Testuj tylko na jednej kości RAM.

#5 Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da laci1 27 ottobre 2017, 08:56
Testuje tylko na jednej pamięci RAM.
Zastanwia mnie tylko dlaczego Ubuntu poszło bez problemów. Czytałem gdzieś że "Ubuntu jest mniej podatne na uszkodzenia sprzętu" ale nie wiem ile w tym prawdy.

Dodam jeszcze że z baterią czy bez niej problem jest ten sam. Jeżeli to coś pomoże.

Na koniec tak głupio spytam co to jest FCH?

#6 Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da Lesio23 27 ottobre 2017, 09:26

MOST FCH (AMD) – występuje we współczesnych jednomostowych platformach, np.
pod procesory FM1, FT1 AMD.

Jaki Ty masz tam procesor ???.

#7 Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da laci1 27 ottobre 2017, 11:14
Lesio23 ha scritto:

MOST FCH (AMD) – występuje we współczesnych jednomostowych platformach, np.
pod procesory FM1, FT1 AMD.

Jaki Ty masz tam procesor ???.

Wieczorem spróbuje z tym podgrzewaniem tak jak radzicie.

Procesor to :

AMD A6-3420M APU with Radeon HD Graphics

Pozdrawiam

#8 Re: Acer Aspire 5560G - Nie zamyka się ani nie można go uruchomić ponownie

da RobertD 27 ottobre 2017, 18:35
Cześć.

Zrobię na szybko flowcharat i mam nadzieję, że pomogę.

1. Na stole serwisowym połóż samą płytę główną i podłącz do niej zasilacz, monitor zewnętrzny, myszkę oraz klawiaturę na usb.

2. Podłącz zwykły dysk HDD, nie SSD. ( Tutaj ważne aby dysk był HDD )

3. Zainstaluj czysty system windows 7 w trybie Leagacy który ustawisz w biosie.

3A. Sprawdź czy problem się rozwiązał. Jeżeli problem nadal występuje postępuj zgodnie z dalszą instrukcją.

3B. Zainstaluj wszystkie sterowniki.

3C. Po zainstalowaniu wszystkich sterowników ze strony producenta sprawdź czy występuje jakikolwiek problem w menadżerze urządzeń. ( Rozwiń wszystkie urządzenia )

4. Sprawdź czy problem się rozwiązał. Jeżeli problem nadal występuje postępuj zgodnie z dalszą instrukcją.

5. Podmień procesor. Jeżeli problem nadal występuje postępuj zgodnie z dalszą instrukcją.

6. Wygrzej most FCH. Jeżeli problem nadal występuje postępuj zgodnie z dalszą instrukcją.

------------------

Takie rzeczy, jak obejrzenie obudowy czy laptop przypadkiem nie upadł, obejrzenie dokładnie płyty na ewentualne zalanie czy dopytanie klienta o szczegółowe informacje co się działo z laptopem pomijam w powyższej instrukcji ale również zalecane aby wykonać.

Oczywiście bios już był robiony więc raczej nie w nim problem. Oczywiście, aby rozwiązać usterkę a powyższe nie pomoże to nic innego jak:

Wymiana kości bios i programowanie pewnym wsadem.
Wymiana FCH.
Wymiana KBC.

I ściąganie po kolei układów które mogą nie chcieć przejść w stan uśpienia czy blokować ponowny rozruch czy zamknięcie.

Chociaż i tak wydaje mi się, że zamkniesz się na wymianie dysku na HDD i instalacji windowsa 7 a w najgorszym wypadku na wymianie FCH.

Mam nadzieję, że pomogę.

Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).