• Rozstaw kulek w układach BGA

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Rozstaw kulek w układach BGA

by feliks6666 7 February 2011, 18:32
Witam, mam kilka układów do reballingu i chciałbym zakupić sita. Mam pytanie, jakie sita
uniwersalne będę musiał kupić pod układy MCP67M-A2, A-B14L, X812480-001, RC415ME (chodzi mi o odległość między kulkami i wielkość kul). I drugie pytanie czy przy użyciu samej stacji HOT AIR można wylutować prawidłowo te układy?
Pozdrawiam.

Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by Google Adsense [BOT] 7 February 2011, 18:32

#2 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by DjDave 7 February 2011, 18:44
Kiedyś próbowałem wygrzać układ stosując hot-air a od dołu przenośną kuchenkę elektryczną. O dziwo jeden układ przeżył ten zabieg, jednak drugi padł.

#3 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by kamil198405 7 February 2011, 20:55
Co do sit lepiej zdecydowanie kupić dedykowane niż uniwersalne to się nie zużywa i zostanie na przyszłość. Samym hotem tych układów się nie wstawi ani nie zdemontuje. Hot + podgrzewacz + wprawa jak najbardziej się to może udać

-- poniedziałek, 7 lutego 2011, 20:55 --

Co do sit lepiej zdecydowanie kupić dedykowane niż uniwersalne to się nie zużywa i zostanie na przyszłość. Samym hotem tych układów się nie wstawi ani nie zdemontuje. Hot + podgrzewacz + wprawa jak najbardziej się to może udać

#4 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by Usunięty Użytkownik 402 7 February 2011, 20:59
Radeon 200m
MCP67//MCP77//MCP87 0.50mm kulki

--------------------------------------------
XBOX360 GPU
XBOX360 CPU 0.60mm kulki
XBOX360 CSP
XBOX360 HANA
----------------------------------------------
Lepiej zakupić sito dedykowane pod dany układ, bo uniwersalnym to duża strata kulek, a cena takiego sita taka sama jak dedykowanego.

A-B14L < co to jest? Chyba kolega spisał źle symbol lub układ jest niespotykany.

Samą stacją hot air można jedynie zdiagnozować usterkę. Potrzebny jest sprzęt żeby bawić się w konsole czy laptopy.

#5 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by kamil198405 7 February 2011, 21:07
Kolego LAZY, A-B14L jest to GPU XBOX 360 z obsługą HDMI

#6 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by feliks6666 8 February 2011, 08:53
LAZY wrote:Radeon 200m
MCP67//MCP77//MCP87 0.50mm kulki

--------------------------------------------
XBOX360 GPU
XBOX360 CPU 0.60mm kulki
XBOX360 CSP
XBOX360 HANA
----------------------------------------------
Lepiej zakupić sito dedykowane pod dany układ, bo uniwersalnym to duża strata kulek, a cena takiego sita taka sama jak dedykowanego.

A-B14L < co to jest? Chyba kolega spisał źle symbol lub układ jest niespotykany.

Samą stacją hot air można jedynie zdiagnozować usterkę. Potrzebny jest sprzęt żeby bawić się w konsole czy laptopy.

Zgadzam się że dedykowane lepsze ale do każdego układu będzie inne a uniwersalne zastąpi kilkanaście dedykowanych. Nie wiem, czy tak można z mostami i grafikami ale układy telefonów GSM kulkowałem cyną w paście (a nie gotowymi kulkami) i było ok. Czy to zadziała w dużych układach BGA? Czy wystarczy podgrzewacz kwarcowy czy musi być stacja IR? Jeżeli kwarcowy to czy musi obejmować całą płytę? Proszę o podanie odległości między kulkami w tych chipach.

#7 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by Robgie 8 February 2011, 09:13
Pasta w notebokach się nie sprawdzi, zresztą sam wiesz, że powtarzalność rozmiaru tych kulek była różna. O ile w małych stosunkowo układach gsm nie było aż takiego problemu, to już w laptopach nie można sobie na to pozwolić. Drugą sprawą jest rozmiar samej płyty i oddawanie ciepła. W gsm wystarczał mały podgrzewach bo i płyty były nie duże, a w laptopach już temat jest bardziej złożony i podgrzewacze muszą być większe.

#8 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by Usunięty Użytkownik 402 8 February 2011, 12:57
Ja widzę że kolega nie ma zamiaru zainwestować w żaden sprzęt,a chce czerpać zyski z jego naprawy. Sito dedykowane kosztuje około 30-40zł za sztukę, uniwersalne podobnie, a nawet więcej.
Rozstawy kulek są różne w różnych układach, tylko średnica kulki jest taka sama.
W laptopach np przy kartach graficznych sita się powtarzają, przy mostach większość już nie jest zamienna.
Sita uniwersalne sprawdzą się tylko na układach w których kulki są ustawione rzędami, bo są układy gdzie kulki stawiane są przeplotem i żadne uniwersalne sito nie pomoże.
Proponuję poszukać na ebay czy w chinach i zakupić pakiet sit za powiedzmy 500zł w ilości około 100sztuk i będziesz miał sit niemal pod wszystko między innymi są też tam sita uniwersalne.
Lub jeżeli kolega chce tylko do konsol to są sita w pakietach np do xbox czy do ps3.

#9 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by DjDave 8 February 2011, 19:06
Również proponuje zakup sit na ebay.com ponieważ sam stamtąd kupowałem. Kupiłem sita bez ramki i nie żałuje bo wyszły znacznie taniej a wcale nie ma większego utrudnienia a nawet można je grzać bezpośrednio. Poniżej przykładowy link:
// Link wycięty.

#10 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by feliks6666 9 February 2011, 13:46
DjDave wrote:Również proponuje zakup sit na ebay.com ponieważ sam stamtąd kupowałem. Kupiłem sita bez ramki i nie żałuje bo wyszły znacznie taniej a wcale nie ma większego utrudnienia a nawet można je grzać bezpośrednio. Poniżej przykładowy link:
http://cgi.ebay.com/102-Directly-Heated-Stencil-Laptop-Desktop-XBOX-PS3-BGA-/200566727760?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb2b56450

Dzięki za podpowiedź. Raczej skorzystam z tej oferty. Ile kolega czekał na przesyłkę i jaki sposób płatności wybrał?
Czy jeżeli most w laptopie jest klejony na obrzeżu to też go można podnieść przy użyciu hot-a i podgrzewacza kwarcowego 20x20cm 600W?

#11 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by Dawid20 9 February 2011, 14:11
Sam kupiłem na allegro 111 sit do grzania bezpośredniego za 450zł i gratis dostałem kulki po 25k 0,45 , 0,5 , 0,6 , 075 i tani flux ...

#12 Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by DjDave 9 February 2011, 19:02
Czeka się dość długo (ok. 2-4 tygodnie) ze względu na tanie koszta wysyłki, lecz jeżeli koledze zależy na czasie można się z chińczykami dogadać, droższa przesyłka będzie błyskawicznie (zamawiając stację ACHI wysłana w piątek, w poniedziałek rano była już w kraju, czekając na odprawę celną). Co do zapłaty płaciłem przez PayPal.
Temat klejonych układów był już poruszany.
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=8747#p8747

Re: Rozstaw kulek w układach BGA

by Google Adsense [BOT] 9 February 2011, 19:02
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).