• Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez maciek1221 9 października 2017, 15:32
Witam,
laptop Lenovo G500, płyta VIWGP/GR LA-9632P rev 1.0.
Laptop po włączeniu pobiera 0,14A (goła płyta z ram i procesorem) i po kilku sekundach restartuje się. Powtarza ten proces kilka razy i w końcu się wyłącza całkowicie. Przy restarcie słychać cyknięcie cewki a na zasilaczu laboratoryjnym miga delikatnie zwarcie.
Przeprogramowałem BIOS ale tak jak się spodziewałem, nic to nie dało.
Napięcia 3,3 i 5V obecne. Pozostałe napięcia na cewkach również są w normie. Płyta bez układu graficznego, nic się nie nagrzewa.

Proszę o pomoc w namierzeniu usterki.

Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2017, 15:32

#2 Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez matic 9 października 2017, 15:43
maciek1221 napisał(a):Przy restarcie słychać cyknięcie cewki a na zasilaczu laboratoryjnym miga delikatnie zwarcie.

Hello!
What is your current limitation on the laboratory power supply?

#3 Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez maciek1221 9 października 2017, 16:04
matic napisał(a):Hello!
What is your current limitation on the laboratory power supply?

5Ampers

Zdjąłem folię plastikową, która jest naklejona na płytę w miejscu dysku i laptop włącza się, stoi na poborze 1,2A - 1,3A. Obraz nie jest wyświetlany.
Wgrałem oryginalny bios, nic to nie zmieniło.

#4 Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach  [ROZWIĄZANY]

przez Lesio23 9 października 2017, 16:11
Obraz nie jest wyświetlany.

Ram sprawdzałeś ? Ten pobór obecny to z pełną obsadą płyty ?.
Na zewnętrznym monitorze sprawdzałeś czy obraz jest?.
Wentylator, dysk pracują ?.

#5 Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez maciek1221 9 października 2017, 16:32
Podstawiałem inny ram i inne procesory, brak efektu.
Do płyty podłączone tylko to co niezbędne do startu i wyświetlenia obrazu.
Wentylator pracuje. Dysk pracuje.
Na zewnętrznym przez VGA nie ma obrazu.

Do płyty podłączone: procesor, 1kość ramu, dysk, matryca, wentylator. Pobór to 1,33A, waha się zależnie od temperatury procesora.

Edit:
Jakie w tym laptopie są pamięci, jakie napięcie?
Wstawiałem 3 nowe kości na standardowe napięcie i nie ruszał.
Wstawiłem jakąś starą kość bez oznaczeń i laptop ruszył, wyświetla obraz.

Edit2:
Wychodzi na to, że płyta nie chce startować z 4GB ddr3 które posiadam. Po włożeniu kilku 2GB na wszystkich płyta się uruchamia.

#6 Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez Lesio23 9 października 2017, 17:16
Wychodzi na to, że płyta nie chce startować z 4GB ddr3 które posiadam. Po włożeniu kilku 2GB na wszystkich płyta się uruchamia.

Testujesz na oryginalnym biosie czy na wgrywanym ?

#7 Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez Vogelek23 9 października 2017, 20:10
Jaki masz procesor w tej maszynie?

#8 Re: Lenovo G500 LA-9632P nie włącza się, restartuje po kilku sekundach

przez maciek1221 10 października 2017, 13:37
I3-3110M, od wczoraj laptop jest włączony, nie ma problemów z pracą.
Ram na pewno był do wymiany, a co odblokowało płytę z tego cykania - tego nie wiem. Bios też był do przeprogramowania.

Temat zamykam.