• Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 12 settembre 2017, 20:44
Witam kolegów,
Trafił do mnie Lenovo Y560 na płycie DAKL3AMB8E0 rev:E, zprocesorem i7-720QM, który reaguje na pp ale obrazu brak. Po podgrzaniu testowym układu grafiki ATI, obraz pojawia sie tylko na zew. monitorze i jest to sieczka, przypadkowe znaki. Pomyślałem że lepiej kupię sprawną płytę zamiast drogiego układu ATI. Kupiłem na portalu aukcyjnym podobno z demontażu nowych laptopów płytę DAKL3EMB8E0 rev:E. Niestety pośpieszyłem się bez dokładnego sprawdzenia i okazuje się że jest na nowszym chipsecie HM65 zamiast HM55 jaki był w starej. Efektem tego procesor który mam nie jest obsługiwany, co więcej tasiemka LCD nie pasuje do nowszej płyty, kilka sygnałów jest podmienionych w złączu na płycie i podpięcie taśmy powoduje zwarcie. Można by oddać płytę albo dokupić właściwy procesor i taśmę. Proszę o poradę, jakie procesory będą na pewno działać? Czy
np. i5-2430M będzie obsługiwany? Odnośnie taśmy to podobno do tej płyty co kupiłem powinna być o oznaczeniu DDKL3DLC120, tylko w opisach aukcji widnieje że jest do modeli Y560 oraz Y560p a to nie możliwe bo powinny te laptopy pracować na odmiennych płytach z innymi sygnałami. Jak ten problem rozwikłać?

pozdrawiam!

Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da Google Adsense [BOT] 12 settembre 2017, 20:44

#3 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 12 settembre 2017, 21:04
Teoretycznie ten co podałem powinien działać bo jest obsługiwany przez HM65, tutaj to widać http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/HM65_Express.html tylko nie wiadomo czy Lenovo nie zablokowało jego obsługi w biosie? Nie chciał bym znowu zrobić błędnego zakupu...

#5 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 12 settembre 2017, 21:29
Dziękuję, to już wiadomo że i5-2430M ma działać na tej płycie, a odnośnie tasiemki, żeby uniknąć przerabiania kabelków to nie ma sposobu na jednoznaczne rozpoznanie właściwej?

#6 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da sebastiank 12 settembre 2017, 21:44
Spróbuj podać nr płyty tutaj: https://support.lenovo.com/pl/pl/partslookup.

Podany kabel DDKL3DLC120 jest do matryc "grubych".
DD0KL3LC000 powinien być do "slim".
Możliwe, że z nową płytą współpracowała matryca "slim" i wtedy tasiemka powinna być DD0KL3LC000.

P.S. Możesz dopytać w serwisie Lenovo - przygotuj sobie nr FRU płyty i zadzwoń.

#7 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 12 settembre 2017, 22:00
Właśnie tutaj przy tej starej płycie DAKL3AMB8E0 jest matryca slim i tasiemka o oznaczeniu DD0KL3LC000 REV.3a i nie nadaje się do płyty DAKL3EMB8E0, powoduje zwarcie, problem opisany też tutaj lenovo-y560-y560p-po-wymianie-plyty-zwarcie-na-19v-po-podlaczeniu-tasmy-matrycy-t36782.html?hilit=DAKL3EMB8E0. Spróbuję jeszcze jutro zadzwonić do Lenovo.

Dzwoniłem do wsparcia lenovo i Pan z pomocy stwierdził że dla tak "leciwych" urządzeń nie ma już wsparcia, informacji, dokumentów... Zamówiłem tą DDKL3DLC120 w ciemno, wydaje się za krótka ale zobaczymy jak dotrze.

#8 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 22 settembre 2017, 17:23
W końcu mam taśmę DDKL3DLC120,na niej po podłączeniu zasilacza nie ma już zwarcia. Poza tym znalazłem u siebie procesor SR0MZ czyli i5-3210M, jest on z rodziny Ivy Bridge więc powinien być obsługiwany przez HM65. Niestety nie ma obrazu po włączeniu , grafika i procesor lekko się grzeją. Czy ten procesor nie może działać na tej płycie? Czy mam kupić np i5-2430M (Sandy Bridge)?

#9 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 4 ottobre 2017, 21:34
Kupiłem i5-2430M. Płyta startuje na zewnętrznym monitorze ale na matrycy ciemność. Podłączyłem inną matrycę rozbitą to podświetlenie się pojawia ale treści nie widać, możliwe że przez rozbicie nie ma treści. Sprawdziłem że piny 6,7 złącza CN5 na płycie głównej, to zasilanie, zasilanie to też pin 8 (3.3v) Po włączeniu płyty bez wpiętej taśmy, napięcie na pinach 6,7 wcale się nie pojawia, natomiast na pinie 8 jest 3.2v. Po podłączeniu matrycy która była w laptopie N156B6-L0D Rev.C1, też nie ma napięcia na pinach 6,7 jest tylko na 8. Sprawdziłem że w elektronice matrycy jest przepalony bezpiecznik F1. Wymieniłem go ale napięcia oczywiście nie ma dalej, jest tylko na bezpieczniku F2 ale ono pochodzi z pinu 8 płyty. Do bezpiecznika F1 dochodzą właśnie żyły z pinów 6,7 złącza CN5. Na matrycy są to piny 2,3. Co dziwne napięcie na złączce gdzie wchodzi tasiemka podświetlenia na matryce, jest na krańcowym pinie od góry -19v ale podświetlenie się nie zapala.. o co tutaj chodzi ? dlaczego zasilanie matryce jest częściowe, tylko z pinu 8 CN5?

#10 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 7 ottobre 2017, 21:16
Czy to działa tak że matryca dostaje tą jedną linią zasilanie, a po weryfikacji czy wszystko jest ok po stronie matrycy, zwracana jest ta informacja do płyty która wysyła drugą linią napięcie 3.3v które w pełni uruchamia podświetlenie i wyświetlanie obrazu? Podejrzewam że układ MST7396C-LF zamontowany w matrycy CHI MEI N156B6-L0D może być uszkodzony. Szukałem ale praktycznie nie do kupienia..

#11 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da sebastiank 7 ottobre 2017, 21:32
W matrycach LVDS - zasilana jest kość pamięci (odpowiednik 24CXX) - tam jest zapisany np. model matrycy i inne parametry - jeśli nastąpi prawidłowy odczyt i matryca zostanie zidentyfikowana i jest obsługiwana przez płytę (i domyślnie obraz jest wyświetlany na matrycy) to następuje załączenie zasilania logiki matrycy i podświetlania oraz wysłany do matrycy obraz.

Brak zasilania logiki matrycy i podświetlania może świadczyć o nieprawidłowej identyfikacji (brak identyfikacji lub nierozpoznany model). Taki objaw może wystąpić także kiedy POST zatrzyma się przed załączeniem zasilania logiki.

MST7396C-LF to prawdopodobnie układ logiki matrycy. Przy jego uszkodzeniu może pojawiać się biały/szary/nieprawidłowy obraz, ale zazwyczaj jest podświetlanie.

P.S. Dla "potomnych" - powyższe nie dotyczy matryc eDP.

#12 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 7 ottobre 2017, 22:10
Czyli jesli nie jest poprawnie zidentyfikowana matryca podświetlenia nie będzie? bo jest sprzeczność,
Przy jego uszkodzeniu może pojawiać się biały/szary/nieprawidłowy obraz, ale zazwyczaj jest podświetlanie

Jeśli układ logiki będzie uszkodzony to w jaki sposób nastąpi odczyt z pamięci eprom? chyba że on nie uczestniczy w odczycie?

#13 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da sebastiank 7 ottobre 2017, 22:13
Nie ma sprzeczności.
Eprom to osobny wydzielony blok funkcjonalny połączony tylko masą z resztą elektroniki matrycy.
Logika nie uczestniczy w procesie odczytu epromu.

#14 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 7 ottobre 2017, 22:25
Czyli w moim przypadku niezależnie czy jest uszkodzona logika czy nie, powinienem szukać przyczyny czemu ta pamięć nie jest czytana? Bo tak jak pisałem wcześniej, po podłączeniu innej rozbitej matrycy podświetlenie się zapala a w tej nie ma reakcji.

#15 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da sebastiank 7 ottobre 2017, 22:30
Jeśli matryca jest sprawna a rozdzielczości te same - przeprogramuj wsad (odczytaj z tej która podświetla się i wgraj do tej bez podświetlania. Oryginał oczywiście zachowaj).
Jeśli nie masz programatora - możesz użyć dowolnego obsługującego 24C i wykorzystać niepotrzebną tasiemkę (lub uszkodzoną - potrzebne tylko kilka żył i odcinek aby wygodnie połączyć) do wykonania połączenia.

#16 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 7 ottobre 2017, 22:46
Mam TL866A ale trzeba by wyczuć które żyły podłączyć, to może prościej będzie jak zamienię kości eprom miejscami?

#17 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da sebastiank 7 ottobre 2017, 22:56
To też metoda, ale kabelek którym można programować matryce może się w przyszłości przydać. No i jest bezpieczniejsze niż lutowanie elektroniki matrycy.

#18 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da Vogelek23 8 ottobre 2017, 00:00
HotIce ha scritto:ale trzeba by wyczuć które żyły podłączyć
Jakie "wyczuć"??? :wtf: Wystarczy znaleźć miernikiem masę (piny 1-4 EEPROMu), zasilanie (pin 8), SDA (pin 5) i SCL (pin 6) i podłączyć do podstawki programatora, jak na rysunku poniżej. Masz Service Level = 2 i takie problemy z prostym EEPROMem? Kol. sebastiank dobrze podpowiada - dużo bezpieczniej jest wykorzystać niepotrzebną taśmę matrycy, niż lutować cokolwiek w obrębie flexów.

Immagine

#19 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da HotIce 8 ottobre 2017, 13:06
Jakie "wyczuć"??? :wtf: Wystarczy znaleźć miernikiem masę (piny 1-4 EEPROMu), zasilanie (pin 8), SDA (pin 5) i SCL (pin 6) i podłączyć do podstawki programatora, jak na rysunku poniżej. Masz Service Level = 2 i takie problemy z prostym EEPROMem? Kol. sebastiank dobrze podpowiada - dużo bezpieczniej jest wykorzystać niepotrzebną taśmę matrycy, niż lutować cokolwiek w obrębie flexów.
No tak, prosta sprawa, zanim odczytałem wiadomość, wykonałem połączenie z tasiemki do programatora, dokładnie tak jak na rysunku który kolega dołączył. Niestety pamięć nie chce się odczytać, sygnały i zasilanie dochodzą do niej. Natomiast ta zbita na której jest podświetlenie - LP156WH2 czyta się bez problemu po wybraniu "w ciemno" kości AT24C01A. Może w N156B6-L0D jest pamięć innego typu? Są na niej napisy:
02B
H1
0CE
co to może być? Inna ewentualność to uszkodzenie tej pamięci...

#20 Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da sebastiank 8 ottobre 2017, 13:15
HotIce ha scritto: Inna ewentualność to uszkodzenie tej pamięci...
- to prawdopodobnie jest przyczyna braku identyfikacji.
układ o którym piszesz to prawdopodobnie 24LC02B lub odpowiednik, więc powinien się odczytać.

Profilaktycznie sprawdź zasilanie eepromu i czy nie ma przerwy (ciągłość pomiędzy pinami programatora/adapter a nóżkami kości) - może wystąpić uszkodzenie ścieżki lub może być bezpiecznik na zasilaniu eepromu.

Re: Dobranie CPU oraz tasiemki LCD do płyty DAKL3EMB8E0 w Lenovo Y560

da Google Adsense [BOT] 8 ottobre 2017, 13:15