• Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez szymong 2 października 2017, 21:02
Cześć,
Pytanie może głupie ale czy są przeciwwskazania żeby taką płytę użytkować z wlutowaną grafiką?
Trafił do mnie taki samsung od znajomego płyta startowała bez obrazui nie przechodziła dalej ze skaczącym poborem prądu 350-480mA, po krótkim sprawdzeniu płyty postanowiłem wylutować grafikę, płyta bez niej uruchamia się odpaliłem tylko do biosu.
Ogólnie jest trochę problem z tym chipem 216-0833000 bo dostępność jest słaba i przewinęło się w paru wątkach, że z nowymi układami też może być problem, więc wolałbym nie kupować od niezaufanych dostawców.
Z perspektywy użytkownika tego komputera jest to całkowicie zbędne, zmniejszy koszty naprawy i nie zepsuje się w przyszłości.
Mogę jeszcze postawić nowe kulki ale czy to ma jakiś sens?

Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez Google Adsense [BOT] 2 października 2017, 21:02

#2 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez sebastiank 2 października 2017, 21:29
Sprawdzałeś oscyloskopem pracę UCL1?
Przy takim poborze prądu prawdopodobnie wystarczyło "uruchomić" lub wymienić UCL1.

W tej płycie nie trafił mi się jeszcze uszkodzony 216-0833000 - choć często wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały na uszkodzenie GPU, a po podmianie GPU z innej płyty - zachowanie obu płyt bez zmian...

#3 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez szymong 2 października 2017, 23:10
sebastiank napisał(a):Sprawdzałeś oscyloskopem pracę UCL1?
Przy takim poborze prądu prawdopodobnie wystarczyło "uruchomić" lub wymienić UCL1.

W tej płycie nie trafił mi się jeszcze uszkodzony 216-0833000 - choć często wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały na uszkodzenie GPU, a po podmianie GPU z innej płyty - zachowanie obu płyt bez zmian...

nie sprawdzałem, ale aktualnie wygląda to tak jak poniżej:
Obrazek

#4 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez grzewoj 3 października 2017, 07:29
sebastiank napisał(a):W tej płycie nie trafił mi się jeszcze uszkodzony 216-0833000

wymieniliśmy mnóstwo tych układów w tych płytach, bardzo często padają.

szymong napisał(a):płyta bez niej uruchamia się odpaliłem tylko do biosu.

w takim razie w czym problem?

#5 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez sebastiank 3 października 2017, 07:44
szymong napisał(a):nie sprawdzałem, ale aktualnie wygląda to tak jak poniżej:
- sprawdzasz z wlutowanym układem?

grzewoj napisał(a): wymieniliśmy mnóstwo tych układów w tych płytach, bardzo często padają.
- a wymieniałeś przed ruszeniem układu kondensatory i zegar? Lub chociaż sprawdzałeś amplitudę rezonacji? Sprawdzałeś na innej płycie (z innego laptopa) działanie zdjętego układu?

#6 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez grzewoj 3 października 2017, 09:15
sebastiank napisał(a):a wymieniałeś przed ruszeniem układu kondensatory i zegar?

Jasne. W tej płycie od tego się zaczyna. potem jest BIOS. Bardzo często jest uszkodzony z powodu grafiki 3000.

#7 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez sebastiank 3 października 2017, 09:37
Na początku też wymieniałem grafiki w tych płytach - ale jak się później okazało - wszystkie zdjęte z QCL4 pracowały poprawnie w innych płytach...

grzewoj napisał(a):Bardzo często jest uszkodzony z powodu grafiki 3000.
- z tym też się nie zgodzę. Wsady ulegają uszkodzeniu, ale nie z powodu grafiki. Każdy ma swoje doświadczenia - ja mam zdecydowanie inne :).

#8 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez grzewoj 3 października 2017, 09:45
sebastiank napisał(a):Każdy ma swoje doświadczenia - ja mam zdecydowanie inne

Pewnie że tak i ja tego nie neguję. Sporo było przypadków tych płyt z BSOD 116 lub zwiechami po instalacji sterowników ATI. Po wymianie problem ustał, a laptopy nie wróciły - jak to wyjaśnisz?. Ogólnie ta płyta nie jest zbyta fajna. Często pada górny tranzystor w przetwornicy 5V i pali się sporo układów przy tym. A zwykle uszkodzenie zegara objawia się tym że laptop reaguje na power na kilka sekund, zapala się tylko lampka na palmreście, a na przycisku power nie i laptop się wyłącza. Co ciekawe zwykle przyczyną nie jest sam zegar tylko kondensator przy jego zasilaniu.

A układy 3000 jak wszystkie grafiki są zawodne, do tego nie idą po podgrzaniu, sporo ich się wymienia też w Toshibach serii 850.

#9 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez sebastiank 3 października 2017, 10:04
Mam swoją teorię na ten temat :).
Problematycznych elementów w tej płycie jest sporo - raczej na osobny temat - więc ograniczę się do kwestii związanej z grafiką. Przy problemach z grafiką można zauważyć zmniejszenie amplitudy rezonacji na UCL1 na n.12. Mała modyfikacja drobnicy przy UCL1 lub dodatkowo jego przelutowanie/wymiana (na pozyskany z innej płyty - na zakupionych nowych też bywały problemy) zazwyczaj pomaga. Rezonacje wracają do normy a grafika do życia :). Na oryginalnej drobnicy po wymianie grafiki też płyta działa.

grzewoj napisał(a):Często pada górny tranzystor w przetwornicy 5V i pali się sporo układów przy tym
- do tych przypadków zrobiłem sobie nawet obrazkową solucję z listą elementów :)

#10 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez grzewoj 3 października 2017, 10:07
sebastiank napisał(a):Przy problemach z grafiką można zauważyć zmniejszenie amplitudy rezonacji na UCL1 na n.12

Sprawdzę to, warto zanotować i spróbować. O ile zmniejsza się amplituda? Czy tyczy się to też BSOD 116?

#11 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez sebastiank 3 października 2017, 10:14
Jak trochę spadnie - ok. 100-200mV - są różne błędy. Jak więcej - praktycznie GPU przestaje funkcjonować.

#12 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez szymong 3 października 2017, 10:36
grzewoj napisał(a):
w takim razie w czym problem?

no właśnie pytam bardziej doświadczonych kolegów czy to nie problem żeby zostawić tak tę płytę i czy nie będzie jakiś negatywnych skutków działania bez tego układu. ;)

sebastiank napisał(a): sprawdzasz z wlutowanym układem?

Tak.

#13 Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez grzewoj 3 października 2017, 10:57
szymong napisał(a):czy nie będzie jakiś negatywnych skutków działania bez tego układu.

Będzie działać.

Re: Samsung NP350E7C LA-8861 czy płyta może pracować bez układu AMD 216-0833000

przez Google Adsense [BOT] 3 października 2017, 10:57