• Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от yasiu83 25 Сентябрь 2017, 16:03
Witam. Obsada to:
Procesor Intel G4560
Zasilacz OCZ 500SXS2 500W
Grafika XFX Radeon 6770
8GB(2x4GB) DDR4 Crucial
Wyjąłem wszystkie elementy łącznie z procesorem tylko aby płyta wystartowała ale nic z tego. Przy wyjętym procesorze nawet nie mignie. Reszta podzespołów sprawna. Na pewno jest zwarcie na dwóch cewkach zaznaczonych w okolicach procesora ale nie wiem jakie napięcie mogę ustawić przy próbie zwarciowej aby nie załatwić płyty na amen bo przy 1V i 2A nic się nie grzeje. Płyta była kupiona okazyjnie pół roku temu i jest bez gwarancji. Sprzęt nie był podkręcany ani nic z tych rzeczy. Normalny użytek, następnego dnia się nie włączył.
Изображение

Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от Google Adsense [BOT] 25 Сентябрь 2017, 16:03

#2 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от Vogelek23 25 Сентябрь 2017, 16:17
yasiu83 писал(а):Na pewno jest zwarcie na dwóch cewkach zaznaczonych w okolicach procesora ale nie wiem jakie napięcie mogę ustawić przy próbie zwarciowej aby nie załatwić płyty na amen bo przy 1V i 2A nic się nie grzeje.
Nie napięcie, ale prąd - nawet 10 i więcej amperów, jeśli jest taka potrzeba (napięcie zostaw 1V). Ponadto, jaki przekrój mają przewody, którymi wykonujesz próbę zwarciową?

#3 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от yasiu83 25 Сентябрь 2017, 17:15
Dzięki za sugestię okazało się, że kabelki w zasilaczu Korad KA3010D były tylko zawinięte na końcu żabki. Kable przekroju ok 1mm2, niestety za cienkie bo teraz mam max 5A przy 1V i nie jestem w stanie znaleźć grzejącego się elementu. Zmienię kable na jeszcze grubsze i będę próbował dalej.

#4 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от Vogelek23 25 Сентябрь 2017, 19:10
yasiu83 писал(а):Kable przekroju ok 1mm2, niestety za cienkie
Sprawdź, jaką moc traconą masz na samych kablach - zewrzyj końce na maksymalnym prądzie i pomnóż przez siebie dwie odczytane z zasilacza wartości: prąd i napięcie. Moc tracona na kablach wyjdzie Ci w watach (W).

yasiu83 писал(а):teraz mam max 5A przy 1V i nie jestem w stanie znaleźć grzejącego się elementu
Czy stosujesz metodę ze zprężonym powietrzem (podaną w dziale SZKOLENIA), czy jakąś inną?

#5 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от yasiu83 26 Сентябрь 2017, 12:14
Zmieniłem kable na 2x2.5 i żabki na 10A, teraz mam 0.4V i 10A, niestety na 10A kończy się wydajność prądowa mojego zasilacza. Sprężone powietrze już w dostawie, póki co próbowałem namacać grzejący się element ale nawet po długim czasie nic nie wyczuwam.

#6 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от Vogelek23 26 Сентябрь 2017, 13:13
yasiu83 писал(а):teraz mam 0.4V i 10A
Przy zwarciu żabek? Czy podczas próby zwarciowej?

#7 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от yasiu83 26 Сентябрь 2017, 14:10
Podczas próby zwarciowej.

#8 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от Vogelek23 26 Сентябрь 2017, 14:18
A jakie napięcie masz po zwarciu żabek przy tych 10A?

#9 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от yasiu83 26 Сентябрь 2017, 14:29
Przy zwarciu żabek 0.23V, czyli na przewodach odkłada się 2.3W. Jeśli to uszkodzony mosfet to w życiu go nie zlokalizuję próbą zwarciową bo przy 1.7W raczej się nie zagrzeje.

#10 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от RafalB 26 Сентябрь 2017, 22:20
yasiu83 писал(а):Jeśli to uszkodzony mosfet to w życiu go nie zlokalizuję próbą zwarciową bo przy 1.7W raczej się nie zagrzeje.

Zagrzeje się ale organoleptycznie trudno wychwycić taka zmianę temperatury.
Potrzebny jest freezer/sprężone "powietrze" ew. kamera termowizyjna.
Czasami znajduje takie kwiatki jak poniżej
https://www.instagram.com/p/BY3EgIoBKRx

#11 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от yasiu83 27 Сентябрь 2017, 10:17
Ok, wylutowałem 4 tranzystory i jeden jest zwarty. QM3056M6, mogę go zastąpić BSC016N03LS? Taki tranzystor znalazłem w ofercie tme, trochę mocniejszy więc może się nie spali tak szybko.

#12 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от Vogelek23 27 Сентябрь 2017, 11:54
Możesz zastosować BSC016N03LS jako zamiennik.

#13 Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от yasiu83 28 Сентябрь 2017, 12:32
Po wymianie mosfetu płyta działa prawidłowo. Vogelek23 dzięki za pomoc.

Re: Płyta Asus H110M-K mignie na chwilę, zwarcie na cewkach przy procesorze

от Google Adsense [BOT] 28 Сентябрь 2017, 12:32