• Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a pyku96 17 September 2017, 19:14
Witam. Potrzebuję pomocy przy naprawie płyty z telewizora Philips 39pfl3088h/12. Tv podczas burzy podłączony był do zasilania i do anteny. Po podłączeniu zasilania do gołej płyty od razu pada bezpiecznik na wejściu. Od czego zacząć?
Model płyty 715g6079-c01-000-004x
Slika
Slika

Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 17 September 2017, 19:14

#2 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a Vogelek23 17 September 2017, 20:11
Zmierz rezystancje między wyprowadzeniami mostka prostowniczego oraz klucza przetwornicy głównej.

#3 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a pyku96 19 September 2017, 20:39
A mógłbym prosić nieco dokładniejszą instrukcję? Niestety dopiero się uczę i nie jestem pewien czy dobrze lokalizuje elementy, a nie chciałabym podawać błędnych pomiarów.
Mostek prostowniczy-oznaczenie bd9101 na płycie?

#4 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a matic 20 September 2017, 14:33
Bridge rectifier highlighted on the following picture. Inside it is four diodes.
If it is ok check MOS-FET transistor on the heatsink.

Slika

#5 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a Vogelek23 20 September 2017, 14:39
pyku96 napisal/-a:Niestety dopiero się uczę i nie jestem pewien czy dobrze lokalizuje elementy
Dla własnego bezpieczeństwa nie naprawiaj tego TV, lecz oddaj do kogoś, kto ma pojęcie, co robić. Napięcie sieci jest śmiertelnie niebezpieczne i nie wybacza braku doświadczenia - tak jak saper, możesz się pomylić tylko raz w życiu. A naukę zacznij od podstaw - nikt z dnia na dzień nie zostanie elektronikiem, choćby bardzo tego chciał.

#6 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a pyku96 20 September 2017, 18:30
Spokojnie, z prądem mam juz kilka lat za sobą, nie włożę palców tak gdzie nie trzeba.
Mostek prostowniczy miernik ustawiony na dioda
- a ~ około 500 czyli ok?
- a drugi ~ tez 500 czyli ok?
- a ~ tez około 500 czyli ok?
Tranzystor ten z radiatorem wylutowałem i chyba jest padnięty
baza-konektor około 500 czyli ok?
baza-emiter nic,
Czy to on moze powodować zwarcie? Wydaje mi się, że nie.
A i tv oddałem wcześniej do starszego Pana-stwierdził, że płyta do wymiany. Znalazłem równiez element, któremu chyba brak jednej nogi? Załączam zdjęcie
@edit
Przepraszam najmocniej,mostek prosotwniczy do wymiany ma zwarcie między ~ a + Czy ten mosfet z radiatorem jest dobry? Czy też wymienić? I co z tym że zdjęcia?
Slika

#7 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a pyku96 23 September 2017, 18:55
Wymieniłem mostek prostowniczy, już nie ma zwarcia,co dalej mierzyć?

#8 Re: Philips 39pfl3088h/12 po burzowy-zwarcie

Napisal/-a Vogelek23 23 September 2017, 19:28
Co można poradzić osobie, która nie ma pojęcia, jak mierzyć elementy i interpretować wskazania miernika oraz nie wie, jak nazywają się wyprowadzenia elementów (vide "konektor")? Ponadto, wstawiasz zdjęcia tak podłej jakości, że nawet nie ma jak odczytać, co to za element-inwalida. I trzecia rzecz - MOSFET nie ma prawa przewodzić w żadną stronę, oprócz złącza ŹRÓDŁO-DREN (i tylko w tym kierunku, odwrotnie też nie powinien przewodzić). Niestety, z tej mąki chleba nie będzie - starszy pan miał rację w tym wypadku, t.zn. możesz jedynie wymienić płytę.

Proszę wrócić do PODSTAW, a dopiero potem zabierać się za tak skomplikowane i niebezpieczne twory, jak zasilacze impulsowe - niejeden doświadczony elektronik ma z nimi problemy, a co dopiero osoba, która robi to prawdopodobnie pierwszy raz w życiu.

Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov