• ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Przemcio71 17 September 2017, 02:56
Witam.
Mam taką MB po awarii zasilacza. Na nowym zasilaczu nie świeci się kontrolka SB_PWR.
Wizualnie nie ma nic spalonego.
Czy mogę prosić o naprowadzenie jakie elementy sprawdzić na początek ?

Pozdrawiam
Przemo

Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 17 September 2017, 02:56

#2 Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Vogelek23 17 September 2017, 14:37
Przemcio71 napisal/-a:Czy mogę prosić o naprowadzenie jakie elementy sprawdzić na początek ?
Na razie żadnych elementów nie ma do sprawdzenia. Zmierz napięcie oraz rezystancję względem masy na pinie 9 złącza zasilania (+5VSB).

#3 Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Przemcio71 17 September 2017, 16:25
Pin9 zasilania: napięcie 5,08V rezystancja 98kOhm.

PS_ON też jest prawidłowe

Rezystancja w złączu ATX MB
- pin 1,2,12,13 ( +3,3V ) - 72 Ohm
- pin 14 ( -12 V ) - przerwa
- pin 4,6, 21,22,23 ( +5V ) - 1280 Ohm
- pin 10,11 ( +12V ) - ok. 28 kOhm

Przy próbie włączenia przyciskiem PWR_BTN na płycie zasilacz nie załącza się.
Nie zmienia się napięcie na PS_ON. Wentylator nawet nie drgnie.
Co by tu jeszcze. Posprawdzałem duże zabezpieczenia ale wiem, że na MB jest też
sporo małych zabezpieczeń SMD 0603 a w tym się troszkę jeszcze gubię.

#4 Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Vogelek23 17 September 2017, 18:05
Przemcio71 napisal/-a:Pin9 zasilania: napięcie 5,08V
Czyli napięcie STANDBY wchodzi na płytę, tylko płyta tego "nie widzi".

Przemcio71 napisal/-a:PS_ON też jest prawidłowe
Co to znaczy "prawidłowe"? Operuj wartościami napięć, a nie nic niemówiącymi skrótami myślowymi. Co się dzieje na pinie 16 złącza zasilania PRZED i W TRAKCIE wciśnięcia przycisku POWER?

#5 Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Przemcio71 18 September 2017, 00:43
No tak. To może z drugiej strony bo bez schematu i tak będzie pod górę gdyż na
tej MB nie ma żadnego oznaczenia elementu.
Po doczytaniu kilku tematów obawiam się, że padł IT7812F-A.
Napięcie zasilania VBAT na n.69 jest +5V, na n.75 PANSWH ( System On-Off Button ) napięcie zmienia się zgodnie z działaniem PWR_BTN.
PWR_BTN 4,01V = n.75 3,98V
PWR_BTN 0V = n.75 0,06V

Na n.76 PS_ON cały czas jest 3,98 V i nie zmienia się to.
Układ IT8712F-A po kilkunastu minutach wydaje się letni a chyba powinien być zupełnie zimny.
Nie ma przecież zasilania na n.4,35 i 99.

#6 Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Vogelek23 18 September 2017, 02:55
Przemcio71 napisal/-a:PWR_BTN 4,01V = n.75 3,98V
Coś mało tego napięcia. Zmierz napięcia względem masy na n. 67 oraz 69 kontrolera IT8712F.

Przemcio71 napisal/-a:Nie ma przecież zasilania na n.4,35 i 99
Nie ma, bo to napięcie pojawia się dopiero, gdy zasilacz zostanie włączony.

#7 Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Przemcio71 18 September 2017, 05:36
n.67 VCCH = 5,01V a n.69 VBAT = 1,15V ale nie mam włożonej baterii.
Poszukuję rozwiązania dalej i ... napięcie na wyjściu przycisku RESET na płycie mam 1,34V a
na n.37 LRESET# napięcie 0V z pulsowaniem do 0,2V.
To 1,34V to chyba trochę mało.

Re: ASUS P5N32 SLI Deluxe po awarii zasilacza

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 18 September 2017, 05:36
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost