• Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez woofeer 31 stycznia 2011, 11:32
Witam.
Laptop Dell 1525 jest po zalaniu w ogóle nie startuje.
Podejrzewam ,że akumulator był cały czas w komputerze ,bo nie znalazłem na nim napięcia.
Bateria od BIOSu przez zwarcie całkiem padła.
Na włączniku pojawia się napięcie 3,3V
Laptop w ogóle nie reaguje na włączenie jest martwy
Przy próbie ładowania baterii przez chwile jest kontrolka ładowania po czym zaczyna migać i gaśnie ,ale to może dlatego ,że bateria padła przez zwarcie.

R438 jest w obwodzie z bateria RTC, na 99% jest przepalony (miernik nie pokazuje żadnej wartości dla niego)
Elementy skorodowane to U19(nóżki całe, nad 13n jest biały osad i pod 20n), U29 (ale na cewkach obok niego są napięcia 3,3V i 5V, tu pod układem jest biały osad),
U64(przyciemnione nóżki jakby od zwarcia)
Płyta główna -DS2 Intel 48 4w002 031

Jest szansa ,że po zwarciu RTC Bios jest sprawny? KB to WPC8763LA0DG ,ale nie znalazłem pdf i dla U19 też nie.
Nie posiadam schematu, nie wiem gdzie skupić zainteresowanie na tej płycie, co mógłbym pomierzyć?
Jak tylko załatwię aparat to wstawię fotki.

Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 31 stycznia 2011, 11:32

#2 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez h3nry 31 stycznia 2011, 12:05
Proponuję się pośpieszyć z edycją zgodnie z regulaminem https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=2&t=557
Przed pomiarami, diagnozą takiej płyty "pranie"oraz suszenie zalecam

#3 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez woofeer 1 lutego 2011, 12:55
Płyte myłem, niestety bez rezultatu. Laptop ruszy bez baterii RTC i ze spalonym R438 który idzie z tej baterii?
Bo bez tego rezystora to jakby nie było baterii.

#4 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez h3nry 1 lutego 2011, 13:49
Na początek RTC i fragment schematu , sprawdź także 3D3V_AUX_S5.

Obrazek
Zaśniedziałe elementy proponuję "zdjąć " i ponownie wlutować po wyczyszczeniu PCB jak i elementu.

#5 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez woofeer 2 lutego 2011, 12:26
3D3V_AUX_S5 - po podłączeniu bez baterii spada do około 0,5V (nie wiem czy tak ma być)
+RTCVCC - 3,1V
R438 wymieniony na sprawny
Zaśniedziałe elementy przelutowane
Jakie napięcia na cewkach muszą występować przed uruchomieniem ,bo mam tylko
L14 - 1,4V
L6 - 5V
L7 - 3,3V

#6 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez AdamStar 2 lutego 2011, 12:41
Sprawdź R437 i C625.

#7 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez woofeer 2 lutego 2011, 12:44
R437 i C625 OK

#8 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez AdamStar 2 lutego 2011, 13:09
Napięcie 3D3V_AUX_S5 raczej nie powinno spdać do 0,5V.

#9 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez woofeer 2 lutego 2011, 13:27
Mój błąd pomyliły mi się nóżki 3D3V_AUX_S5 ma 3,3V.
Więc 3D3V_AUX_S5 i +RTCVCC są OK

-- czwartek, 3 lutego 2011, 00:50 --

Brakuje jakiegoś napięcia do wystartowania?? Czy wina bardziej leży w KB, BIOS czy mostku południowym?

#10 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez woofeer 5 lutego 2011, 02:32
Płyta startuje sama po podłączeniu zasilacza ,ale na matrycy brak reakcji. Diody SCRLK i NUM świecą cały czas ,a CAPS miga i to koniec. Bez ramu migają 2 diody.
Po włożeniu baterii od Biosu włącza się poprzez włącznik i nie migają diody ,ale matryca też nie reaguje.
Co jeszcze może to powodować?

#11 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez h3nry 7 lutego 2011, 21:44
woofeer napisał(a):a CAPS miga i to koniec

Ile razy miga?

#12 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez ozox 8 lutego 2011, 00:07
Sprawdź czy z KBC wszystko OK.
Obrazek
Przeprogramuj BIOS, jeśli kość padnięta do wymiany i nowy flash w załączniku.

PS:.. Dla osób które nie wiedzą z plików DELL Flash Update można wydobyć ROM i HDR.
Wydobycie pliku *.ROM: 1525_A17.EXE -writeromfile
Wydobycie pliku *.HDR: D600_A14.EXE -writehdrfile
Można jeszcze innymi komendami aktualizować SLIC, Logo itp.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#13 Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez woofeer 11 lutego 2011, 01:08
Tak, SCROLL i NUM świecą cały czas i CAPS nie przestaje migać.
Bios przeprogramowałem, weryfikacja OK ,ale bez zmian.
Tylko wgrałem ROM, ten HDR nie wiem do czego.
Nie wiem jakie sygnały z KBC sprawdzić?

Re: Dell INSPIRON 1525 po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2011, 01:08