• toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez kowalcook 6 września 2017, 14:49
Witam jak w temacie Laptop nie podaje w ogóle obrazu ani przez matrycę ani przez D-SUB oraz HDMI

Wykonane czynności
przygrzewałem układ graficzny jest tam ATI 216-0810026 - bez zmian
podgrzewałem mostek intela - bez zmian
podmieniałem procesor na inny - bez zmian
podmeiniałem pamięci RAM - bez zmian
podmieniałem BIOS - bez zmian

Płyta + procesor i RAM, pobiera ok 1A na zasilaczu serwisowym, po włączeniu jest 1,4A i potem spada do ok 1A
klient twierdził że czasami obraz się pokazywał ale udaje się wejśc tylko do trybu awaryjnego (u mnie nie udało się, więc nie potwierdzę)

Moje pytanie jest następujące, w jaki sposób się upewnić że to uszkodzony układ GPU, bo niechciałbym zamawiać nowego układu jak się okaże że to nie to jest uszkodzone. Jakie mam dokonać pomiary?

Z góry dzięki za pomoc

Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2017, 14:49

#2 Re: toshiba C855 płyta 69N0ZWM2ZA21P-01 - czarny obraz

przez Lesio23 6 września 2017, 15:04
Wentylator, dysk pracuje ? Wsad pewny ? Progamowałeś w programatorze ?

Moje pytanie jest następujące, w jaki sposób się upewnić że to uszkodzony układ GPU

Reballing GPU, podgrzanie nie zawsze w ATI pomaga.

#3 Re: toshiba C855 płyta 69N0ZWM2ZA21P-01 - czarny obraz

przez Vogelek23 6 września 2017, 15:09
kowalcook napisał(a):Moje pytanie jest następujące, w jaki sposób się upewnić że to uszkodzony układ GPU, bo niechciałbym zamawiać nowego układu jak się okaże że to nie to jest uszkodzone.
Przed jakimkolwiek lutowaniem zrób prosty test - wyciągnij pamięć RAM i sprawdź, jaka jest różnica w działaniu (pobór prądu, jego zmiany, może sygnalizacja braku RAM). Jeśli nie będzie większych zmian (pobór prądu może się nieznacznie zmniejszyć), oznaczać to może brak procedury POST - czyli usterka niezwiązana bezpośrednio z GPU (co oczywiście nie wyklucza uszkodzenia GPU na dalszym etapie diagnostyki).

#4 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez kowalcook 7 września 2017, 17:56
Witam was

@Lesio - wiem że AMD tak mają czasem, że podgrzanie układu hotem nie da jasnej odpowiedzi, dlatego przy takich przypadkach gdy podgrzanie nie da odpowiedzi czy to GPU czy nie, chciałbym mieć nieco większą pewność że to układ GPU zanim go zakupię i podmienię.

@Vogelek23 - przy włożonej pamięci RAM pobór jest na start 1,4A po chwili spada do 1,2A, natomiast bez pamięci pobór waha się w okolicach 1A
(pobór to jest płyta, procek, podłączona taśma matrycy i chłodzenie oraz (+ lub - RAM)

Więc jak dobrze rozumiem procedura POST działa. Coś jeszcze można sprawdzić zanim rozpocznie się wymianę układu GPU ?

#5 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez Vogelek23 7 września 2017, 18:47
kowalcook napisał(a):przy włożonej pamięci RAM pobór jest na start 1,4A po chwili spada do 1,2A, natomiast bez pamięci pobór waha się w okolicach 1A
(pobór to jest płyta, procek, podłączona taśma matrycy i chłodzenie oraz (+ lub - RAM)

Więc jak dobrze rozumiem procedura POST działa.
No, nie do końca - ja właściwie jestem niemal pewny, że procedura POST nie wykonuje się (lub co najmniej "grzęźnie" gdzieś na samym początku). Moim zdaniem, powinieneś zacząć od przetestowania podstawki CPU (najlepiej testerem, jeśli posiadasz). Jak zachowuje się płyta (chodzi mi o ewentualne różnice w poborze prądu), gdy z wyczuciem przyciśniesz procesor w podstawce?

#6 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez sebastiank 7 września 2017, 19:03
kowalcook napisał(a): Coś jeszcze można sprawdzić zanim rozpocznie się wymianę układu GPU ?
- zakładam, że napięcia na cewkach i "VS-y" sprawdziłeś i są prawidłowe. Skoro podobno płyta czasem startowała - podstaw PCH lub zrób reflow.

#7 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez kowalcook 7 września 2017, 22:46
sebastiank napisał(a):
kowalcook napisał(a): Coś jeszcze można sprawdzić zanim rozpocznie się wymianę układu GPU ?
- zakładam, że napięcia na cewkach i "VS-y" sprawdziłeś i są prawidłowe. Skoro podobno płyta czasem startowała - podstaw PCH lub zrób reflow.

No własnie tak twierdził klient ale tego nie potwierdzam bo u mnie ani razu nie dała obrazu. Być może obraz jaki klientowi się pokazywał co jakiś czas, to były ostatnie podrygi GPU zanim padł na amen.
PCH również podgrzewałem, efekt bez zmian. Chciałbym się chociaż z większą dozą prawdopodobieństwa upewnić zanim ruszę układy. Być może macie jeszcze jakieś rady.

Jutro sprawdzę to co napisał @Vogelek23, czyli docisnę podstawkę CPU (niestety nie mam testera do tego socketa) oraz sprawdzę napięcia jak zaproponował @sebastiank

Dodam jeszcze że teraz po włączeniu procesor się zaczyna nagrzewać i GPU też robi się ciepłe, wentylator normalnie pracuje.

#8 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez ADAMK101 8 września 2017, 09:50
przygrzewałem układ graficzny jest tam ATI 216-0810026 - bez zmian

Na tej płycie był stosowany 0028 i 3000bez żadnych modyfikacji oprogramowania.
028 jest nieosiągalny , natomiast wymiana na 3000 w 99% przypadków zamyka temat na kilka lat.

#9 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez morph 8 września 2017, 11:07
Witaj

Po włączeniu płyta reaguje na caps lock, num lock?

#10 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez kowalcook 8 września 2017, 13:58
Przyciśnięcie Socketu CPU - efekt bez zmian
Napięcia 3 i 5 obecne.

Jest prawidłowa reakcja na NUM Lock i Caps Lock

@ADAMK101 - o jakim układzie zamiennym mówisz ? dokładnie kod podaj
bo ten 216-0810028 normalnie jest dostępny na Hawk-ach za 185zł z 14 roku bodajże

#11 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez morph 8 września 2017, 14:01
kowalcook napisał(a):Przyciśnięcie Socketu CPU - efekt bez zmian
Napięcia 3 i 5 obecne.

Jest prawidłowa reakcja na NUM Lock i Caps Lock

Czyli POST startuje, na 95% GPU do wymiany.

#12 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez kowalcook 18 grudnia 2017, 12:27
Witam, odświeżam temat bo wkońcu klient się zdecydował na wymianę GPU,

Zamówiłem z hawka układ 0833000 podstawiłem i efektjest taki że obraz się pojawił, ale pojawiły się też artefakty.
Dla pewności zdjąłem układ przekulowałem na ołowiowe założyłem i efekt dokładnie taki sam, dla pewności reklamowałem układ wysłali mi drugi i efekt dokładnie taki sam czyli artefakty.
Przy ładowaniu windowsa potem gdy ma wskoczyć na wyższą rozdzielczość komputer się resetuje.

Przeprogramowałem dla pewności układ EC i BIOS bez zmian.

Czy to efekt drobnicy czy co może być powodem ?

poniżej screen
Obrazek

proszę o info
pozdrawiam

#13 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez cod 18 grudnia 2017, 13:00
Jeśli nie przestawiłeś żadnego R lub C podczas wymiany lub nie zdjąłeś go przypadkiem, to chyba pamięci Ci zostają do sprawdzenia, przelutowania lub wymiany.

#14 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez Lesio23 18 grudnia 2017, 23:23
Na zewnętrznym monitorze również obraz wyświetlany jest nieprawidłowo ?.
Wrzuć zdjęcie okolic układu, mam taką płytę to mogę sprawdzić czy jest drobnica na miejscu.

#15 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez kowalcook 20 grudnia 2017, 17:29
Witam,
podmieniałęm dla pewności matrycę bo też myślałem że to może taśma lub matryca płata figla dodatkowo. Ale po podmianie na inną efekt ten sam. Pozatym nie resetowałby się przy próbie zmiany rozdzielczości przy ładowaniu Windowsa. Na D-SUB i na HDMI jest brak obrazu w ogóle

poniżej zdjęcie drobnicy, nie wydaje mi się żebym coś "zdmuchnął"
Obrazek

#16 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez drill 22 grudnia 2017, 14:32
Sprawdzałeś przy zdjętym układzie w jakim stanie są pady na PCB?

#17 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez Lesio23 23 grudnia 2017, 10:44
kowalcook napisał(a):Witam,
podmieniałęm dla pewności matrycę bo też myślałem że to może taśma lub matryca płata figla dodatkowo. Ale po podmianie na inną efekt ten sam. Pozatym nie resetowałby się przy próbie zmiany rozdzielczości przy ładowaniu Windowsa. Na D-SUB i na HDMI jest brak obrazu w ogóle

poniżej zdjęcie drobnicy, nie wydaje mi się żebym coś "zdmuchnął"
Obrazek

Dziwna sprawa, na moich dwóch płytach jest w jednym miejscu inne ułożenie rezystora, nie przestawiałeś go ??. Zaznaczyłem na zdjęciu.
Obrazek

#18 Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez lukaszek32167 10 stycznia 2018, 23:05
Mam również 2 takie płyty nie naprawiane. Na jednej rezystor ten jest jak u kolegi "kowalcook", na drugiej jak u "Lesio23", więc to raczej nie w tym problem. Sprawdź jeszcze pochodzenie nowego układu Malaysia czy Taiwan. Nie wiem czy jest jakaś w różnicach konstrukcji, czy czysty przypadek, ale miałem jeden przypadek właśnie z tą płytą, że wlutowanie "rodzimego" układu przywróciło prawidłowe działanie. Drugi układ mimo reballingu na niej nie działał, a po wlutowaniu na inną płytę nie było problemów.

Re: toshiba C855 płyta PLF/PLR/CSF/CSR DSC REV. 2.1 - czarny obraz

przez Google Adsense [BOT] 10 stycznia 2018, 23:05
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).