• asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez bodziak147 3 sierpnia 2017, 14:44
Witam
Mam problem z laptopem jak w tytule .
otóż laptop niema podświetlenia - kupiłem taką płytę - miała być w pełni sprawna no ale ....
Do inwertera nie dochodzi napięcie 3,3V włączające podświetlenie
Jest drugie napięcie 3,3 V regulujące podświetlenie
Oczywiście stałe 19V także jest .
Po zwarciu na inwerterze brakującego sygnału z 3,3V regulującym podświetlenie można normalnie pracować , nawet regulować jasność jednak problem jest gdy laptopa wyłączamy - gdy damy zamknij w Windows 10 matryca od razu się wyłącza i ekran świeci na biało do czasu aż laptop sam zgaśnie.
Doszedłem z pomiarami do tranzystora jak na zdjęciu zaznaczonego na czerwono . Do tranzystora na wejściu dochodzą na obu nóżkach dwa napięcia 3,3V przez co na moje rozumowanie jest on zblokowany . Proszę o pomoc jak namierzyć usterkę - skąd dochodzi to napięcie .
Obrazek

Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez Google Adsense [BOT] 3 sierpnia 2017, 14:44

#2 Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez matic 3 sierpnia 2017, 20:34
Hello!

These 3-pin component is double diode, not transistor.

Measure voltage to ground on both pins of highlighted diode (picture below).

Obrazek

#3 Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez bodziak147 3 sierpnia 2017, 22:45
Po obu stronach tej diody jest 0V.
Własnie miałem trochę czasu żeby dokładniej przyjrzeć się schematowi.
Na jakiej zasadzie działa zaznaczona na czerwono podwójna dioda .
Dochodzą do niej dwa sygnały - jeden z czujnika LID_SW# a drugi LCD_BACKOFF# - przychodzi z kbc i gdy laptop jest włączony na obu jest napięcie 3,3 V. Możliwe że podstawiona przez mnie dioda także jest uszkodzona - wydaje mi się że powinna przewodzić w momencie gdy na obu wejściach ma napięcie.
Czy jest taka możliwość że gdy dostała napięcie na wyjście ( gdy zwierałem inwerter z napięciem sterującym ) to uległa ona uszkodzeniu ??
Obrazek

#4 Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez sebastiank 4 sierpnia 2017, 08:52
Sprawdź R4601. Diody D4601 i D4602 mogą tylko ściągać sygnał do masy. Za podwieszenie do do 3,3V odpowiada R4601.

#5 Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez matic 4 sierpnia 2017, 09:23
bodziak147 napisał(a):Po obu stronach tej diody jest 0V.

Pull-up resistor R4601 is not the blame, because it is missing "LCD_BACKEN_PEG" signal from graphics card or from PCH chip if the motherboard is UMA version.

Diode D4601, diode D4602 and resistor R4601 composed 3-input "AND gate". All three input signals should be on high level (3.3V) to enable the backlight.

If on the motherboard is dedicated graphic card reflow BGA chip on it.

#6 Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez sebastiank 4 sierpnia 2017, 10:19
Podnieś D4602 (wystarczy odłączyć jedną nóżkę) i zobacz czy pojawi się 3,3V na L4602 lub podświetlanie.

Z Reflow lub wygrzewaniem wstrzymaj się do czasu sprawdzenia tego obwodu.

#7 Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez bodziak147 5 sierpnia 2017, 09:15
Problem leży tj pisał kolega matic w brakującym sygnale od karty graficznej.
Ze względu na to iż klient na pewno nie zapłaciłby jeszcze za wymiany tej karty , wyrzuciłem D4601 oraz D4602 oraz oba rezystory i podpiąłem się bezpośrednio do sygnału 3,3 V włączania matrycy .
Ekran przy zamykaniu systemu robi się biały ale klient i tak jest zadowolony z naprawy gdyż wcześniej mocno go postraszyłem :o

Re: asus m50vm rev:2.0 brak podświetlenia , brak napięcia 3,3 V włączajacego matryce

przez Google Adsense [BOT] 5 sierpnia 2017, 09:15