• Acer Aspire 8920 - ciemnośc na matrycy, a na monitorze ok

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 8920 - ciemnośc na matrycy, a na monitorze ok

przez seqi 25 lipca 2017, 13:23
Mam dwa uszkodzone laptopy, chciałem z nich zrobić jeden sprawny:
Acer Aspire 8930G - uszkodzona płyta główna, a karta graf. sprawna (GeForce 9600M GS).
Acer Aspire 8920 - uszkodzona karta graficzna (GT9650M) i zbita matryca, a płyta sprawna.
Płyty pasują zamiennie, róznica taka że 8930G ma RAM DDR3 a 8920 ma DDR2.
Przełożyłem karte graficzną z 8930g do 8920 i obraz jest ale tylko ma monitorze przez HDMi. Natomiast na matrycy calkowita ciemność nawet pod latarką brak treści. Załozylem tą potłuczoną i też ciemność (przełozyłem ją z cała obudową czyli inna taśma, inwerter). Czym to może być spowodowane?
Napięcia na złączu CN2:
1. 19V
2. 0V
3. 19V
4. 0V
5. 19V
6. 0V
7. 19V
8. 2,5V
9. 0V
10. 0V
11. 0V
12. 0V
13. 0V
14. 0V
15. 0V
16. 0V
17. 0V
18. 0V
19. 0V
20. 0V
21. 0V
22. 0V
23. 0V
24. 0V
25. 0V
26. 0V
27. 0V
28. 0V
29. 0V
30. 0V
31. 0V
32. 0V
33. 0V
34. 0V
35. 0V
36. 0V
37. 0V
38. 0V
39. 3.3V
40. 3.3V
41. 0V
42. 3.3V
43. 0V
44. 0V
45. 0V
46. 0V
47. 3.3V
48. 3.3V
49. 0V
50. 5V

Re: Acer Aspire 8920 - ciemnośc na matrycy, a na monitorze ok

przez Google Adsense [BOT] 25 lipca 2017, 13:23

#2 Re: Acer Aspire 8920 - ciemnośc na matrycy, a na monitorze ok

przez inventco 26 lipca 2017, 17:17
Może kwestia ustawień biosu ?
Fn + F6 sprawdzałeś ?
Nie ma treści czy tylko podświetlenie się nie włącza ?

W tych lapkach nie zawsze inna grafika rusza ot tak. Słyszałem (w sensie czytałem, że GT nie działają - sam nigdy nie testowałem - informacja chyba z elektrody).

#3 Re: Acer Aspire 8920 - ciemnośc na matrycy, a na monitorze ok  [ROZWIĄZANY]

przez wof 26 lipca 2017, 21:12
As I can remember, I had simillar case with 8920G - problem was incompatibility between mb bios and mxm card - you can check this with following steps: boot computer with hdd with working win os with installed nvidia drivers - Picture on lcd should apear as soon as OS loads drivers.
Solution to this was to use modified bios for 8920G(...unloked menus etc...) - but for Win7 and newer you will most probably hit problem with Nvidia drivers/bios and their power profile switching, witch results in crashes...some modification of Nvidia bios may be needed.

#4 Re: Acer Aspire 8920 - ciemnośc na matrycy, a na monitorze ok

przez seqi 27 lipca 2017, 22:41
wof napisał(a):As I can remember, I had simillar case with 8920G - problem was incompatibility between mb bios and mxm card - you can check this with following steps: boot computer with hdd with working win os with installed nvidia drivers - Picture on lcd should apear as soon as OS loads drivers.
Solution to this was to use modified bios for 8920G(...unloked menus etc...) - but for Win7 and newer you will most probably hit problem with Nvidia drivers/bios and their power profile switching, witch results in crashes...some modification of Nvidia bios may be needed.

You are right, after installing the graphics card drivers the picture has shown up. But only after loading the system.

Re: Acer Aspire 8920 - ciemnośc na matrycy, a na monitorze ok

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2017, 22:41