• Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

przez yasiu83 30 czerwca 2017, 15:27
Witam. Chciałbym zapytać czy któryś z kolegów próbował takiego eksperymentu bo mam Lenovo G700 z płytą w ciężkim stanie z wypaleniami laminatu. Pomyślałem, że wymienię na nowszą płytę, która wygląda identycznie, mam procesor Pentium 3550M więc też nie było by problemu ale pytanie czy reszta złącz będzie pasować itd? Może ktoś to sprawdzał? Nie chciał bym wtopić przy zakupie nowej/używanej płyty od G710. Mam wersję UMA.

Re: Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

przez Google Adsense [BOT] 30 czerwca 2017, 15:27

#2 Re: Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

przez morph 30 czerwca 2017, 15:46
Witaj

G700 Bambi jest pod socket 988, a G710 Dumbo pod 946, więc nie podejdzie procesor, co do reszty to nie odpowiem jednoznacznie.

#3 Re: Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

przez yasiu83 30 czerwca 2017, 15:49
Pentium 3550M jest pod 946.

#4 Re: Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

przez morph 30 czerwca 2017, 16:23
yasiu83 napisał(a):Pentium 3550M jest pod 946.

Wiem, w pierwszej chwili nie zrozumiałem do końca, w którą stronę chcesz zamieniać. Najlepiej niech się wypowie ktoś , kto ma przed oczami obie płyty. Lenovo lubi robić wersje płyt niby podobne, a np. złącze sata jest przesunięte o 5mm.

#5 Re: Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

przez yasiu83 9 lipca 2017, 01:33
Kupiłem okazyjnie płytę od G700 więc nie udało się sprawdzić, na pewno taśma matrycy i klawiatura jest taka sama, w innym miejscu jest gniazdo wentylatora ale kable są dość długie i też powinny pasować.

Re: Wymiana płyty Lenovo G700 Bambi 2.1 na płytę od G710 Dumbo 2 2.1

przez Google Adsense [BOT] 9 lipca 2017, 01:33