Pravila foruma: Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu
- Naslov teme mora vsebovati: natančen model nosilca podatkov in kratek opis napake.
- Objava teme mora vsebovati: podroben opis problema, kaj je bilo narejeno, rezultate teh dejavnosti in oblikovano poizvedbo.
- Nalaganje vseh popolnih navodil/shem ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takimi datotekami, je prepovedano. V eni temi ne smete objaviti več eno stran navodil/shem.
- V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
Re: Re: Wirus w MBR
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 4 Februar 2011, 01:10
Ja w nowiuteńkiej pamięci na usb miałem wirusa w mbr właśnie, partycja czyściutka, flashowanie biosu acerka z takiego pena ubiło go na amen i musiałem wydłubać kostkę z laptopa. Wirusy w Pamięciach przenośnych są niewykrywane przez większość programów antywirusowych. Znaczy program mi skrzeczał że jest wirus ale nic nie znajdował. Nie wiem jakim kolega programem mi skanował,ale się dowiem i dam znać. Możliwe że w programie antywirusowym jest opcja żeby skanował mbr,a nie tylko samą partycję.
Dodam że dużo nowych pamięci przenośnych ma wirusy w MBR, dodam też że włożenie czystego pendrajwa do komputera może go zarazić, natomiast dla odmiany dysku nie zarazi. Nie wiem na czym to polega.
Dodam że dużo nowych pamięci przenośnych ma wirusy w MBR, dodam też że włożenie czystego pendrajwa do komputera może go zarazić, natomiast dla odmiany dysku nie zarazi. Nie wiem na czym to polega.
Większość wirusów z pendrive przenosi się na zasadzie uruchamiania autostart.inf. Typowy użytkownik komputera uruchamia pendrive przez okienko Windowsa, które wyskakuje po podpięciu nośnika do komputera. Ewentualnie uruchamia przez "Mój komputer". Obejście tego i usunięcie wirusa jest proste. Wystarczy użyć np. Total Commander. Podpinamy pendrive, zamykamy wszystkie okienka które nam generuje windows. Odpalamy TC, i tam wybieramy literkę pendrive. Następnie wizualnie rozpoznajemy co jest wirusem, a co nie i usuwamy (oczywiście musimy mieć włączone pokazywanie ukrytych plików). Tyle. Jeśli dla pewności chcemy wyzerować pendrive to np. DMDE ma możliwość wypełniania sektorów zadanym ciągiem danych (np. 00 00 00 00 00 ....)
Jeżeli nasz komputer zostanie zainfekowany z wirusa z pendriva często taki wirus wyłącza możliwość pokazywania ukrytych plików. Wtedy z pomocą przychodzi Flash disinfector dodatkowo aby zabezpieczyć się przed tego typu wirusami polecam Panda USB Vaccine. Można nim zabezpieczyć zarówno pendrivy jak i dyski.
Nie na temat
Napisal/-a Google Adsense [BOT] • 4 Februar 2011, 10:59
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
_______________________________Vse pravice pridržane. Nepooblaščeno kopiranje vsebine te spletne strani ali njenega dela je strogo prepovedano.
Vse blagovne znamke, izdelki ali storitve, objavljene na tej spletni strani, pripadajo njihovim zakonitim lastnikom, so avtorsko zaščitene in se uporabljajo samo v informativne namene.