• Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez SPIOH1979 29 czerwca 2017, 12:18
Witam
Laptop Lenovo R400 7440-CW1
Płyta: MLB3I-7
Procesor: Intel Core 2 Duo P8400
Laptop włącza się ale nie wyświetla obrazu wentylator na procesorze startuje i po około 1,5 minuty nastepuje samoczynny reset i tak w kółko. Po wyjęciu płyty znalazłem dwa układy pokryte osadem świadczącym o zalaniu lub zawilgoceniu, foto poniżej.
Obrazek
Po wyczyszczeniu tego miejsca isopropanolem i wygrzaniu hot-em płyta zachowywała się dokładnie tak samo.
Postanowiłem zdjać te dwa układy i odświerzyć spoiwo dwa pady wogóle nie przyjmowały cyny musiałem delikatnie dodrapać się do nich w efekcie udało mi się je pocynować. Niestety te układy raczej nie nadają się do ponownego wlutowania. W związku z tym prosiłbym o ich identyfikację. Podmieniłem procesor i pamięci laptop nadal zachowuje się tak samo. Nie posiadam schematu do tej płyty.

Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez Google Adsense [BOT] 29 czerwca 2017, 12:18

#2 Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez figofag 29 czerwca 2017, 16:27
R689,R790=10ohm

#3 Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez SPIOH1979 30 czerwca 2017, 12:33
Mam rozumieć że to są rezystory tak ?

#4 Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez Lesio23 30 czerwca 2017, 12:38
Mam rozumieć że to są rezystory tak ?

Tak.

#5 Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez SPIOH1979 30 czerwca 2017, 12:55
Znalazłem te rezystory na płycie dawcy wlutowałem i efekt widoczny na zamieszczonym obrazku
Obrazek

#6 Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez Lesio23 30 czerwca 2017, 13:14
Czyli działa ;) Sprawdź jeszcze dokładnie płytę czy nie ma innych skorodowanych elementów, przetestuj, poskładaj i zakończ naprawę ;)

#7 Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez SPIOH1979 30 czerwca 2017, 16:26
Wszystko działa bez zarzutów

Re: Lenovo R400 7440-CW1 - Włącza się ale nie wyświetla obrazu

przez Google Adsense [BOT] 30 czerwca 2017, 16:26