• WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by franekx6 25 May 2017, 12:14
WDC WD7500BPVT-22HZX

W BIOSie, DOS oraz pod Windows 7 x64 widoczny. Pod podłączeniu do komputera jako dodatkowy dysk system uruchamia się z nim bardzo długo, widoczne są partycje które były, jednak system informuje aby je sformatować. Ogólnie dysk spowalnia pracę systemu po jego podłączeniu.

W DMDE pod DOS póki co próba zrobienia kopii posektorowej trwa wieki, może kilka/kilkanaście MB/h, próbowałem startować z różnych miejsc, robić kopię wsteczną, ustawiałem próbę odczytu uszkodzonych sektorów na 0 jednak nic nie pomaga. W R-Studio pod Windows dysk również widoczny ale często nie odpowiada albo są mocne problemy z dostaniem się do danych.
Da się jeszcze coś zrobić? Czy to głowice są już tak mocno zdegradowane i one powodują takie "przymulone" działanie dysku.
S.M.A.R.T poniżej

Image

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych Kolegów.
Pozdrawiam

Re: WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by Google Adsense [BOT] 25 May 2017, 12:14

#2 Re: WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by arvika 25 May 2017, 13:34
Typowa usterka WD. Jest to związane z uszkodzeniem strefy serwisowej, tzw. slow responding. Jest to spowodowane degradacją głowic/powierzchni. Te usterki idą z reguły w parze. Jesli dane ważne to do zrobienia w labie. Jeśli dla samego dysku to nie ma sensu nic z tym robić tylko dysk wycofać.

#3 Re: WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by rager24 25 May 2017, 13:45
Zwróc uwagę na parametr 191 G-SENSOR shock counter. Dysk przeżył 1483 wstrząsy co ewidentnie wskazuje na bardzo słaby stan powierzchni talerzy i/lub głowic, więc nie ma sensu grzebanie w takim dysku. Dane do odzyskania tylko w labolatorium ale jak wiadomo rzadko się zdarza żeby były aż tak ważne.

#4 Re: WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by pikus09 26 May 2017, 01:02
Sa ci autorze daje o sobie znać, Da się go zrobić ale nie w domowych warunkach.

#5 Re: WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by franekx6 26 May 2017, 13:47
Czyli nie jestem w stanie nic zrobić? zaplecze serwisowe mam ale nie lab do dysków, nie chodzi mi tutaj również o naprawę tego dysku tylko o odzyskanie danych (kilka GB ze zdjęciami)

#6 Re: WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by pikus09 30 May 2017, 16:04
Samemu możesz pogorszyć sprawę nieznając podstaw data recovery i pracy z dyskami.
Tutaj zaplecze serwisowe nie jest potrzebne, a kontroler UDMA i data extractor, kwoty rzędu kilkunastu tysięcy zł.

Re: WDC WD7500BPVT-22HZX - powolna praca dysku

by Google Adsense [BOT] 30 May 2017, 16:04
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).