• Asus X550, płyta X550VC rev 3.0 brak 3/5V

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X550, płyta X550VC rev 3.0 brak 3/5V

przez maciek1221 30 maja 2017, 14:17
Witam,
laptop trafił do mnie już trochę przegrzebany, podobno po zwarciu plusa z minusem przy usterce gniazda zasilania.
Jak go dostałem to po podpięciu zasilania migało zwarcie na zasilaczu laboratoryjnym co sekundę. Po wyjęciu płyty okazało się, że zdjęta była przetwornica PU8100 czyli uP1589Q, ponadto rozwarta była zwora PJP8102.
Po pomiarach i próbach zwarciowych jest tak:
- wstawiłem PU8100, zwarłem rozlutowaną zworkę,
- przywierały mosfety PQ8102, PQ8103 przy cewce 5V, po próbie zwarciowej w linii 5V grzał się układ PU8401 czyli MP2161GJ. Wymieniłem mosfety oraz ten układ. Rezystancja na cewce 5V wzrosła z 0Ohm do 190Ohm.

W tym momencie laptop po podłączeniu zasilania pobiera 0,01A, nie zapala się żadna dioda, nie ładuje baterii i nie ma napięć 3V i 5V. Na cewce 3V rezystancja to 2,1KOhm.
Czy mogę prosić o pomoc w naprowadzeniu?

Re: Asus X550, płyta X550VC rev 3.0 brak 3/5V

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2017, 14:17

#2 Re: Asus X550, płyta X550VC rev 3.0 brak 3/5V

przez opelr 30 maja 2017, 17:23
Będzie trudno, brak schematu, włączenie zasilania bez przetwornicy to otwarte klucze i 19V na płycie, wiec kolego począwszy od drobnicy po mostek i kbc możesz mieć do wymiany.
Zapodaj z zasilacza serwisowego napięcia na linie 3 i 5V(190ohm to za mało) przy cewkach, potem za kluczami tak aby zasilić bios i KBC i zobacz czy się coś dalej nie grzeje.

#3 Re: Asus X550, płyta X550VC rev 3.0 brak 3/5V

przez maciek1221 30 maja 2017, 17:42
Jak podaję 5V to płyta pobiera 0,05A nic się nie grzeje i zapala mi się dioda wykrycia zasilacza.
Jak podaję 3V to płyta pobiera 0,01A.

Laptop był przyniesiony z włożoną baterią, klient nawet nie wiedział, że był grzebany bo żona w tajemnicy oddała ''informatykowi z pracy''.

Edit:
Złożyłem laptopa i oddałem klientowi. Znalazłem jeszcze kilka braków na płycie i dałem spokój. Szkoda, bo prawdopodobnie pierwotnie uszkodzone były dwa mosfety, a ktoś zaczął od du*y strony.
Pzdr

Re: Asus X550, płyta X550VC rev 3.0 brak 3/5V

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2017, 17:42