• Asus X553MA - po zalaniu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 3 maja 2017, 10:56
Witam, pacjent:

Asus X553MA
Laminat: X553M REV 2.0

Po zalaniu czymś słodkim w niewielkiej ilości.
Płyta umyta, co nie przyniosło żadnych efektów tzn. zachowanie przed i po myciu takie samo.

Pobór prądu po starcie tylko z pamięcią RAM: 263mA
Pobór prądu z podłączoną baterią: 1100mA

Wszystkie przetwornice po starcie płyty pracują.

Objawy:
Świecą zawsze dioda zielona i czerwona nawet jeśli bateria jest wyciągnięta.
Płyta ładuje baterię.
Brak obrazu na matrycy oraz zero reakcji wentylatora na wydzielane ciepło przez procesor.
Płyta wykazuje samostart.

Nie przeprogramowywałem jeszcze kości BIOS.

Na marginesie płyta nie ma gniazda baterii RTC - jak to działa?

Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 3 maja 2017, 10:56

#2 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez sebastiank 3 maja 2017, 11:23
W którym miejscu płyta została zalana - masz jakieś zdjęcia?
W jaki sposób płytę umyłeś?

Na początek przeprogramuj BIOS i KBC (po zalaniu klawiatury w programowalnych KBC często dochodzi do uszkodzenia wsadu).

spicter napisał(a):Czy jeszcze coś warto z tym robić czy zutylizować?
- to łatwiej oceniać po diagnozie.

P.S. Zrewiduj swój Service Level - pytania jakie zadajesz to podstawy... a nie poziom zaawansowany. Odpowiednio ustawiony SL pozwala dostosować sposób przekazywania informacji i skuteczniejszą pomoc.

#3 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 3 maja 2017, 19:15
Cześć, dzięki za odpowiedź.

1. Płyta posiadała miejscowe "punkty" zalane czymś słodkim - okolice złącza matrycy - nic specjalnego.
2. Mycie: najpierw ciepła woda z dodatkiem płynu do mycia naczyń (odrobina), następnie płukanie, potem kąpiel w wodzie destylowanej,
następnie wanienka z izopropanolem (bez ultradźwięków). Powietrze ze sprężarki. Suszenie i wygrzewanie.

Tak jak pisałem biosu jeszcze nie ruszałem.
Rzeczywiście siedzi tam KBC IT8985E AXA - tutaj będę miał problem bo mam tylko TL866A i kilkanaście podstawek :(

Wstępne pomiary zrobiłem. Bardziej chodziło mi o to, że może ktoś miał podobny przypadek z tą platformą
i oprócz w/w jest jeszcze coś na co warto zwrócić uwagę.

Pytanie odnośnie baterii RTC może jest kontrowersyjne ;) bo chyba częściej wpadają mi w ręce starsze
maszyny, gdzie zawsze owa bateryjka jest - ale nie zmienia faktu, że mi nie odpowiedziałeś :)

Tutaj cytat z naszego forum o tzw. service level 3:
3 (zaawansowany) = użytkownik potrafi wykonać diagnostykę na poziomie 1 i 2, a także pełną diagnostykę i naprawę płyty głównej (wraz z BGA), zna budowę i zasadę działania wszystkich elementów elektronicznych, używanych w sprzęcie komputerowym.

Jestem tylko hobbystą. Ponieważ wymieniłem już w swoim życiu kilkanaście układów BGA (zawsze z pozytywnym skutkiem) naprawiłem, często z waszą pomocą i innych forum, nie jedną maszynę to mogę service level wyłączyć całkowicie jeśli to poprawi komuś humor ;)

#4 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez sebastiank 3 maja 2017, 19:42
spicter napisał(a):następnie wanienka z izopropanolem
- ultradźwiękowa?

Nie ma podobnych przypadków po zalaniu - chyba że ktoś tak samo zaleje i takich samych okolicznościach. Po zalaniu praktycznie każdy przypadek jest inny.
spicter napisał(a):Pytanie odnośnie baterii RTC
- dobra, odpowiadam.
W laptopach z baterią montowaną wewnątrz - z założenia nie demontowalną przez użytkownika to główna bateria realizuje funkcje bateryjki cmos.

Przeprogramuj BIOS i KBC - wsady oryginalne zachowaj.

Przy tak niskim poborze prądu i pracujących przetwornicach prawdopodobnie nie masz napięć załączanych.

Samostart płyty jest prawidłowym zachowaniem w tym przypadku - wynika z resetu cmos i będzie się powtarzał do prawidłowego uruchomienia płyty.

Service Level - przy poziomie 3 często stosuje się wiele "skrótów myślowych" i założeń - np. odnośnie podstawowych czynności jakimi w tym przypadku jest np. przeprogramowanie BIOSu i KBC.
Dla własnego dobra lepiej ustawić niżej :).

#5 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 3 maja 2017, 19:52
Sebastian, jesteś szybszy niż edycja moich postów ;)

Nie oczywiście bez ultradźwięków (dopisałem już chyba po Twojej odpowiedzi).
Fakt bateria jest "niewymienna" więc jednocześnie działa jak bateria CMOS - ot ciekawostka :)
Chodziło mi oczywiście o podobne objawy zachowania samej płyty, a nie koniecznie sam proces zalewania laptopa ;)

BIOS na pewno przeprogramuję choć będę miał kłopot z ITE.
Czy mógłbyś polecić mi jakiś programator? Oglądałem przed chwilką SVOD, ale sprzedawca pisze, że brakuje tego czy tamtego...
Może warto zainwestować w swój warsztacik :)
Mam mocno doposażony TL866A i jak wymieniałem ITE to nie były programowalne (np. w Asus K50IJ), a teraz mam zgrzyt.

Patrząc jak długo jesteś na forum oraz ile razy pomogłeś może warto u Ciebie przejść na poziom 4, bo ja wypadam przy Tobie bladziuchno :)

#6 Re: Asus X553MA - po zalaniu  [ROZWIĄZANY]

przez sebastiank 3 maja 2017, 20:16
Ja mam konkurencyjnego dla svoda poprzednika.
W starszej wersji konfiguracja dla KB90XX jest kabelkami - tu już automat - trudno go upolować na e-bay a akurat jest. No i tańszy niż svod.

Dodatkowo w nowszych płytach możesz trafić na kości niskonapięciowe 1.8V - są adaptery, mam też MiniPro i RT809F (bez problemu radzi sobie z kośćmi 1.8V i KBC też zaprogramuje jakby Vertyanov poległ).

#7 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 3 maja 2017, 20:26
Dzięki!

Kurcze jest świetny! Jak widzę, pozwala także testować klawiatury oraz programować matryce.
Chyba się skuszę.

Temat pozostawiam otwarty.

#8 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 27 maja 2017, 15:24
1. Klawiatura sprawdzona - jest dobra.
2. ITE - przeprogramowany.
3. BIOS - przeprogramowany.

Nadal takie samo zachowanie płyty - czyli zielona i czerwona dioda świecące jednocześnie.
Dosyć ciepły Celeron po paru minutach, brak obrazu. Podmiana RAM bez rezultatów.

Praca przetwornic po uruchomieniu płyty (jeśli potrzebne zdjęcie proszę napisać to dołączę z naniesionymi pomiarami)

1. 12.52V
2. 3.25V
3. 5.17V
4. 1.05V
5. 1.36V

Proszę o dalsze wskazówki.

#9 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez sebastiank 28 maja 2017, 12:06
Zaznacz na cewkach napięcia - na zdjęciu.

#10 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 28 maja 2017, 12:20
Poniżej zdjęcie:

Obrazek

#11 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez sebastiank 28 maja 2017, 12:23
To jeszcze to napięcie: Obrazek

#12 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 28 maja 2017, 19:38
Na układzie 1 i 2 odpowiednio:

układ bez strzałki pin 1: 2.32V i drugi układ pin 1: 2.20V
Reszta pinów na tych układach to 0,30V.

#13 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez sebastiank 28 maja 2017, 19:49
Te tranzystory załączają 1,0V dla procesora, więc nie powinno tam być więcej niż 1,0V - zmierz jeszcze raz.

Sprawdź też napięcia na KBC:
n. 67 - SUS_PRWGD
n. 68 - ALL_SYSTEM_PWRGD
n. 69 - CORE_PWRGD

#14 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 28 maja 2017, 19:57
Te klucze mają dokładnie po 2,3V na tych pinach.
Reszta 0,30V, a dół zgodnie z tym co podaje przetwornica 1.05V.
Mierzyłem 3 razy :)

Nie dziwi mnie, że procesor się grzeje...ciekawe czy to przeżyje jeśli uda się ustalić przyczynę awarii.
Mam też BoardView i skróconą RG.

-- 28 maja 2017, 20:07 --

sebastiank napisał(a):Sprawdź też napięcia na KBC:

n. 67 - SUS_PRWGD - 3,20V
n. 68 - ALL_SYSTEM_PWRGD - 3,20V
n. 69 - CORE_PWRGD - 2,80V

Pozwól, że poprawię swoją wypowiedź wyżej - wg. schematu nóżka 4 na PQ8000 i PQ8001 wykazują napięcie ponad 2V.
CORE_PWRGD - nie jest za niskie?

Zmierzyłem też PQ8009 zobacz:

PIN 1: P_VCORE_OUT_30: 2.30V
PIN 2: 12V
PIN 3: P_VGFX_OUT_D_30: 2.30V
PIN 4: P_VGFX_OUT_30: 2.30V
PIN 5: 12V
PIN 6: P_VCORE_OUT_D_30: 2.30V

Co o tym sądzisz? Bo ja jak pomyślę, że to ma wystawić max. 1.0V na PQ8000 to mnie ciarki przechodzą.
Nie mam niestety pełnego schematu i działam trochę po omacku śledząc połączenia w BoardView.

#15 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez sebastiank 29 maja 2017, 14:34
Na bramce może być więcej - a nawet powinno być aby ten klucz się otworzył.
CORE_PWRGD masz trochę za niskie - sprawdź R5815 i inne elementy obwodu - masz BW i RG to sprawdzisz sobie które.
Sprawdź czy wymienione klucze: PQ8009, PQ8000, PQ8001 nie maja przebić.

#16 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 29 maja 2017, 21:37
Klucze sprawdzone - wszystkie 3 są dobre.
Wylutowanie ich to nie lada gratka - ciasno jak byk, zwłaszcza pobliże elektrolitów.

Prześledziłem też drogę +VCORE na elementach powiązanych, które pokazuje BoardView
na nich też jest 0,30V tak jak na (S) PQ8000 i PQ 80001.
Po kilku minutach procesor jest tak gorący, że aż strach.
Spód płyty nawet parzy.

#17 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez sebastiank 29 maja 2017, 21:46
Jaki masz procesor i jaką rezystancję na +VCORE?

#18 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 29 maja 2017, 22:01
Procesor:

Intel N2840 SR1YJ

Rezystancja względem masy +VCORE np. na (S) PQ8000 czy w np. na PC8009 wynosi około 20Ω.
Prześledziłem inne wątki i ta gałąź może mieć wartości rzędu kilkunastu Ω więc chyba w porządku.

#19 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez pawel80 30 maja 2017, 00:37
Pobór prądu z pamięcią, 0.26 A. Most nie jest w pełni zasilany (AiO) lub zwiera któraś z jego linii.
Skoro parzy po włączeniu, a producent przewidział tylko zwykła blaszkę. To odpowiedź nasuwa się sama.
Odnośnie Service Level to sam powinnieneś odpowiedzieć sobie na to pytanie, który poziom jest dla ciebie. W zalżności od wiedzy i sprzętu jaki posiadasz.
;)

#20 Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez spicter 30 maja 2017, 16:30
Uszkodzony procesor.

Podjechałem do znajomego (service level 4) ;-) zrobiliśmy podsumowanie tej płyty.
Koszt kupna procesora i ryzyko wymiany na tak cienkiej płycie nie ma sensu.
Płyta trochę droższa od samego procesora jest już w drodze.

Pawle, nawiązując do mojego service level w poziomie średnim nie ma mowy o BGA, a ponieważ jutro będę robił
kolejną grafikę to jeśli BGA pojawi się w service level 2 to zmieniam natychmiast o jeden stopień niżej. ;-)

Serdeczne podziękowania dla Sebastiana, za wszelką pomoc i cierpliwość.

Re: Asus X553MA - po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2017, 16:30