• Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от fajfelek 12 Май 2017, 20:31
Witam,
Kupiłem Imaca 21.5 cala late 2009, w którym uszkodzone było gniazdo LVDS. Na szczęście nie było wyrwanych padów i po wlutowaniu nowego złącza imac działał poprawnie. Po jakimś czasie chciałem zamienić DVD na dodatkowy dysk SSD i po wymianie i skręceniu komputera zaczęła piszczeć płytka podświetlenia. Im większe podświetlenie tym bardziej piszczy. Można ustawić tak podświetlenie, żeby nie było słychać piszczenia, ale jest ciemno, a przecież to nie jest rozwiązanie problemu.

Mam pytanie czy spotkał się ktoś kiedyś z takim uszkodzeniem i co powoduje, że cewki na płytce podświetlenia piszczą. Czy przyczyną może być taśma v-sync (bardzo delikatna)?

Pozdrawiam
Filip

Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от Google Adsense [BOT] 12 Май 2017, 20:31

#2 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от fajfelek 18 Май 2017, 23:46
Witam,

Obejrzałem płytkę inwertera i niestety zauważyłem przerwę w obwodzie (załączam zdjęcie).

Изображение

czerwoną strzałką zaznaczyłem, którego sygnału nie mam (2 od lewej) i również na czerwono zaznaczyłem brakującą zworkę.

Moja prośba do kogoś kto posiada taką płytkę - gdzie mogę zrobić najkrótszą zworkę?

Pozdrawiam
Filip

#3 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от Vogelek23 19 Май 2017, 08:47
Zamieść wyraźne zdjęcie podejrzanego obszaru.

#4 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от fajfelek 22 Май 2017, 10:39
Witam,
poradziłem sobie z brakującą ścieżką (zamieszczone zdjęcia)

Изображение

Изображение

Niestety po naprawie inwerter dalej wydaje głośny pisk. Dla lepszego ukazania zamieszczam link do filmiku na youtube prawdopodobnie z takim samym problemem ale w imacu 27".
https://www.youtube.com/watch?v=_8MWUH9ZhL0

W internecie znajduje się mnóstwo tematów dotyczących tego problemu (high pitch noise imac), jednak nie znalazłem rozwiązania.

Wykonałem kilka testów i może któreś z nich pomoże nam znaleść rozwiązanie tego problemu.

1. Piszczenie cewek sterownika LED odbywa się przy podświetleniu od 30% do 100% - ale podejrzewam, że po prostu takie częstotliwości drażnią moje ucho.
2. Bez podpiętej taśmy LVDS podświetlenie startuje bez piszczenia, ale wyłącza się po kilku sekundach (z momentem wczytania systemu)
3. Podłączenie taśmy LVDS w trakcie włączenia podświetlenia. Nie powinienem był tego robić, ale prawdopodobnie drażniący pisk do tego doprowadził. Wykonałem to samo co w punkcie drugim, ale zaraz jak podświetlenie bez pisku wystartowało podłączyłem taśmę LVDS - działa? tak nie ma piszczenia i jest obraz, ale podświetlenie oraz obraz znika po kilku sekundach (z momentem wczytania systemu). Po restarcie pisk jest od samego początku i komputer uruchamia się normalnie.

Zaznaczę, że wymieniłem taśmę LVDS i nic nie pomogło.

#5 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от Vogelek23 22 Май 2017, 13:59
fajfelek писал(а):poradziłem sobie z brakującą ścieżką (zamieszczone zdjęcia)
Akurat tutaj to nie musiałeś nic robić, bo ta ścieżka idzie tylko do testpoint'a a rezystor nie jest obsadzony.
Wykonaj prosty test: nie podłączaj tego 4-pinowego kabelka, łączącego elektronikę ekranu z płytką inwertera - komputer powinien działać bez niego. Jeśli podświetlenie przestanie gasnąć, prawdopodobnie ekran do wymiany. Masz zapasowy moduł inwertera do podstawienia?

#6 Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от fajfelek 22 Май 2017, 14:29
Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem ten test tylko zapomniałem napisać. Komputer zachowuje się tak samo jak opisałem w teście 3
3. Podłączenie taśmy LVDS w trakcie włączenia podświetlenia. Nie powinienem był tego robić, ale prawdopodobnie drażniący pisk do tego doprowadził. Wykonałem to samo co w punkcie drugim, ale zaraz jak podświetlenie bez pisku wystartowało podłączyłem taśmę LVDS - działa? tak nie ma piszczenia i jest obraz, ale podświetlenie oraz obraz znika po kilku sekundach (z momentem wczytania systemu). Po restarcie pisk jest od samego początku i komputer uruchamia się normalnie.

Niestety nie mam modułu inwertera do imaca 21.5. Jak na złość mam tylko do 27" z tego samego rocznika więc nic z tego nie będzie.

Ciekawi mnie dlaczego inwerter nie piszczy, kiedy podpinam taśmę LVDS w trakcie działania komputera i co powoduje, że gaśnie.
Na podpiętej taśmie komputer chodzi normalnie tylko inwerter piszczy.

Re: Imac 21.5 late 2009 - piszczenie płytki podświetlenia

от Google Adsense [BOT] 22 Май 2017, 14:29
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).