• Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1 Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von ajc333 12 April 2017, 11:18
Witam.
Płyta w laptopie to Veyron BA41-01473A. Klient dostarczył laptopa z objawem "znikania" grafiki Nvidii z menedżera urządzeń, wyrzucania niebieskiego ekranu itp. Po uruchomieniu laptopa i upewnieniu się, że grafika pojawiła się w menedżerze, został puszczony test GPU, na którym wywaliło artefakty i po chwili sprzęt się zawiesił. Zamówiłem układ N12P-GS-A1, wlutowałem i tu zaczął się problem, ponieważ oprócz grafiki Intela, pojawia się Nvidia GT540M, ale z żółtym znaczkiem, świadczącym o zaraportowanych błędach, wskutek których system ją wyłączył. Myślałem, może źle siadł układ, to przekulkowałem go ołowiem, wlutowałem - to samo. Doczytałem się, że problem może być w sterownikach, więc zacząłem je wyrzucać, instalować ponownie i poniżej daję screeny, jak to wygląda. Dodam, że CPU podmieniałem na drugi, żeby wykluczyć problem z grafiką Intela, a na drugim dysku robiłem czystą instalkę systemu.

1. Konfiguracja
Bild

2. Po odinstalowaniu obu grafik, zainstalowałem najpierw GT540M - nie wykazuje żadnych błędów.
Bild

3. Instalacja grafiki Intela - zaraz będzie ponowne uruchomienie.
Bild

4. Po ponownym uruchomieniu sytuacja wygląda, tak jak opisywałem wyżej.
Bild

5. Komunikat na GT540M.
Bild

Nie wiem teraz, czy problem jest z układem, czy ze sterownikami? Bardzo proszę o pomoc, może ktoś miał podobny przypadek i podsunie mi jakieś rozwiązanie, bo siedzę nad nim już tydzień, a klient czeka.

Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von Google Adsense [BOT] 12 April 2017, 11:18

#2 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von Lesio23 12 April 2017, 12:21
Przeprogramuj bios pewnym wsadem.

#3 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von morph 12 April 2017, 12:41
Witaj

Postaraj się znaleźć oryginalną paczkę sterowników grafiki dla tego samsunga. Jeżeli instalujesz osobno intela i osobno nVidię to przy technologii optimus możesz mieć takie problemy.

#4 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von ajc333 12 April 2017, 13:00
O i to jest już konkretna odpowiedź. Wstępnie dziękuję morph.

#5 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von ajc333 13 April 2017, 12:47
Niestety sterowniki od Samsunga nic nie zmieniają. Teraz muszę przeprogramować bios. Może ma ktoś sprawdzony wsad do tego modelu - najlepiej fabryczny?

#6 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von Lesio23 13 April 2017, 14:56
Wrzuciłem bios, czeka na weryfikację.

-- 13 kwietnia 2017, 23:38 --

Do sprawdzenia wsad:

samsung-np-rf511-s03ee-t48927.html

#7 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von ajc333 18 April 2017, 10:49
Ok, na tym biosie płyta uruchamia się, jednak dalej przy nvidii mam konflikt.

#8 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von Lesio23 18 April 2017, 18:02
Nadal kod błędu 43??

#9 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von ajc333 19 April 2017, 15:35
Tak, bez zmian. Wczoraj przekulkowałem fabryczny układ i jest to samo - nie wykrywa poprawnie Nvidii.

#10 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von morph 19 April 2017, 15:58
Wynika z tego, że albo przestawiłeś sobie drobnicę przy wymianie GPU, albo problem siedzi jednak w sterownikach. Masz zainstalowany w systemie ten programik Samsung Update Plus? Może on Ci zweryfikuje poprawnie sprzęt i pociągnie odpowiednie sterowniki.

#11 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von Lesio23 19 April 2017, 16:27
Jest taki fajny program do instalacji sterowników, nazywa się Slimdrivers, ja go często używam w ciężkich przypadkach. Sprawdź go, wtedy wykluczyłbyś sterowniki.

#12 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von ajc333 20 April 2017, 17:09
Na Samsung Update robiliśmy wszystko - bez zmian. Po rozmowie z Klientem okazało się, że jak zrobił aktualizację biosu, to od tego momentu zaczęły się problemy z kartą (może to zbieg okoliczności - nie wiem). Niestety, ale nie ma opcji znalezienia kopii starego biosu, ponieważ w międzyczasie posypał mu się dysk i na gwarancji miał wymieniony na nowy. Jutro sprawdzę tego Slimdriversa i napiszę.

#13 Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von ajc333 24 April 2017, 14:07
Bez zmian, nvidia z błędem - Klient odebrał już sprzęt.

Re: Samsung NP-RF511 - problem z GPU Nvidia GT540M

von Google Adsense [BOT] 24 April 2017, 14:07