• Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez fifi88 29 marca 2017, 12:09
Witam,
trafił do mnie Acer Aspire V5-551
płyta : DA0ZRPMB6C0

Laptop po podłączeniu zasilacza serwisowego wskazywał na zwarcie na płycie(pobór do 5A), do winy zwarcie "przyznała się" taśma matrycy. Po wymianie taśmy (już nawet po odłączeniu) laptop włącza się jak najbardziej prawidłowo, tylko pojawia się problem nie ładowania baterii.
Po włączeniu z włożoną baterią pobór prądu około 0,6A w systemie (w7) pokazuję że laptop pracuje na baterii ale procent rozładowania baterri był na tym samym poziomie 67%. Po około godzinie odłączyłem zasilacz i laptop odrazu się wyłączył.
Na wyłączonym laptopie z podpiętą bateria pobór 0.

Napięcia na złączu baterii PJ2 bez włożonej bateri :
PIN:
1 - 0V
2 - 0V
3 - 3.36V
4 - 3,36V
5 - 3,36V
6 - 0V
7 - 2,7V
8 - 2,7V

Z podpiętą baterią z odłączonym zasilaczem :
PIN :
1 - 0V
2 - 0V
3 - 3.34V
4 - 3,34V
5 - 0,36V
6 - 0V
7 - 15,48V
8 - 15,48V

Z podpiętą baterią i podłączonym zasilaniem :
PIN:
1 - 0V
2 - 0V
3 - 3.34V
4 - 3.34V
5 - 0,36V
6 - 0V
7 - 19,10V
8 - 19,10V

Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2017, 12:09

#2 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez ppach 29 marca 2017, 14:32
KBC może wymagać programowania lub wymiany wnioskuje po objawach i uszkodzonej taśmie matrycy.

#3 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez fifi88 29 marca 2017, 15:24
Jesteś 100% pewny że KBC do wymiany, niestety nie posiadam odpowiedniego programatora żeby zaprogramować ten układ.

#4 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii 

przez sebastiank 29 marca 2017, 20:59
Sprawdź PQ3, PQ6, PQ5, PQ4 - czy nie mają przebić.
Jeśli są OK. podstaw na próbę charger (BQ24707A).

Uszkodzona taśma mogła ale nie musiała uszkodzić KBC. jeśli masz jeszcze starą tasiemkę - rozpruj ją i sprawdź które żyły były zwarte.

#5 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez fifi88 30 marca 2017, 10:56
Na starej tasiemce, zwarte były 3 lub 4 żyły niestety nie wiem jak za bardzo sprawdzić które jak Ci to podać bo w miejscu zwarcia izolacja jest potopiona a żyły jakby się zespawały.

EDIT :
PQ6,PQ3, PQ5 - wygląda że przebicia nie ma
PQ4 - jest zwarcie między drem a bramka, drenem a źródłem i bramką i źródłem.
Pomiarów dokonywałem na elementach wlutowanych w płytę i nie wiem przez to czy pomiary są 100% dobre.

EDIT1 :
PQ4 - po wylutowaniu jest tak samo jak na wlutowanym układzie. Biorę się za szukanie dawcy

#6 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez sebastiank 30 marca 2017, 11:34
Odpinasz zasilanie od płyty, podłączasz uszkodzoną tasiemkę i mierzysz.
Jedna sonda pomiarowa miernika do "pospawanych" żył a drugą sprawdzasz na których pinach w złączu matrycy na płycie masz zwarcie.

#8 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez fifi88 30 marca 2017, 12:11
Machine napisał(a):
PIN:
1 - 0V
2 - 0V
3 - 3.34V
4 - 3.34V
5 - 0,36V
6 - 0V
7 - 19,10V
8 - 19,10V

19.10V is over the proper voltage is 16.8V.

Czy przyczyną tego może być uszkodzony PQ4 ??

#10 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez fifi88 30 marca 2017, 16:24
Mosfet 1413 nigdzie nie jest dostępny zamówiłem na tme ale czas dostawy to około 10 tyg, czy mogę wlutować ten uszkodzony i przez ten czas laptop może być używany tylko na zasilaczu bez baterii, a jak dojdzie mosfet wtedy go wymienić na sprawny ??

#11 Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez fifi88 4 kwietnia 2017, 12:41
Wymieniłem przebity PQ4, poniżej pomiar na złączu baterii :

PIN:
1 - 0V
2 - 0V
3 - 3.34V
4 - 3.34V
5 - 0,36V
6 - 0V
7 - 15,58V
8 - 15,58V

Pobór prądu 0

Edit: po odpaleniu systemu w zasobniku systemowym ikona ładowania wskazuje na ładowanie baterii, i faktycznie w wzrosło z 68% do 70% przez kilka chwil.
Po wyłączeniu systemu i ponownym włożeniu zasilacza, pobór prądu na wyłączonym zasilaczu 0,64A i dioda od ładowania baterii się świeci. Myślę że temat już jest rozwiązany. Ale jeszcze go poskładam i przetestuję.

Re: Acer Aspire V5-551 - nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2017, 12:41