• Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez rosak 9 marca 2017, 14:49
Witam,
dostałem uszkodzoną płytę główną od Fujitsu Lifebook A514. Zależy mi na jej diagnozie, chciałbym się czegoś nauczyć. Przebrnąłem przez całe szkolenie Elvikom kilka razy. Jak uda się naprawić będę miał upgrade do domowego serwera.
Oznaczenie płyty:
SB15-6050A2705901-MB-A02-ULT
Procesor i3-4005U
EC IT8527E
Niestety nigdzie nie znalazłem schematu.

Kiedy dostałem płytę była prawie martwa, po przyciśnięciu Power zapalała
się dioda Power a płyta brała ok 20mA i cisza (czytałem o identycznych
przypadkach nawet po tygodniowym używaniu tego laptopa). Wyjąłem i włożyłem
ponownie baterię CMOS i płyta ruszyła.
Teraz po naciśnięciu przycisku Power odpala, pobiera ok 400mA, zapala się
dioda Power. Uruchamia się dysk a zewnętrzna klawiatura na USB reaguje na
Caps, Scroll, i Num Lock, jednak brak jest obrazu na zewnętrznym monitorze
po VGA jak i HDMI (matrycy nie mam). Według mojego rozumowania, takie
zachowanie wyklucza uszkodzenie wsadu BIOS i EC, gdyby był uszkodzony, nie
przeszedł by POST i nie uruchomił peryferiów?

Na płycie są 2 kości flash. Jedna bezpośrednio przy KBC- 4MB i druga w okolicy procesora - 2MB (procesor ma wbudowany PCH). Która z tych kości to system BIOS a która to EC BIOS? Czytałem, że ta przy EC zawiera właśnie EC BIOS, ale na stronie producenta update BIOS zawiera właśnie wsad 4MB do tej kości przy EC (udało się wyciągnąć UEFITool'em). Za co są odpowiedzialne te 2 programy?
Zaprogramowałem tą kość przy EC (4MB) jakimś wsadem z internetu, był uszkodzony i płyta nie ruszała w ogóle, pobór prądu ok 6mA i brak reakcji na przycisk power. Po powrocie do orginalnego wsadu płyta rusza znów ale ciągle brak obrazu.
Ten drugi wsad 2MB przy procesorze też zaprogramowałem, wsadem z tej samej paczki co ten uszkodzony, jednak płyta bez zmian. Wydaje mi się, że ten drugi wsad również może być uszkodzony (tak jak pierwszy), ale skoro płyta nie zmienia zachowania to może właśnie tu jest problem. Na nóżce 6 tej kości powinien być obecny zegar SPI, a nie ma żadnej oscylacji- czy to normalne? Tu pojawia się znów pytanie o rolę tego programu, czy on powinien być zczytany podczas POSTu?

Następna sprawa.
KBC to IT8527E i, co mnie dziwi, nie mogę do niego znaleźć datasheet. Nie mogę też znależć schematu z innej płyty która wykorzystuje ten EC (jest na forum HP ENVY 15 ale to trochę inna konstrukcja z odrębnym PCH więc nie pobierałem) ale znalazłem to:

Obrazek

To jest IT8517E ale struktura jest ta sama.
nie mogę znaleźć żadnego rezonatora w pobliżu KBC. Czytając datasheet od innego (IT8510E) widzę, że ma wbudowany generator CLK, czy tak właśnie jest? Na nóżkach 2 i 128 (CK32K i CK32KE) nie ma żadnych oscylacji, jednak na nóżce 105 (SPI_CLK) jest sinusoida ok 60MHz, czyli coś tam oscyluje. Jak generowany jest sygnał CLK?

Na płycie jest rezonator w pobliżu procesora i on działa- 24 MHz. Jest drugi ale nie działa (nie wiem czy powinien w tym stanie).
POPRAWKA- ten drugi jednak działa, 33kHz.
Oznaczone na zdjęciu:

Obrazek

Acha, nie wiem, czy to ma znaczenie, ale na nóżce 84 KBC- LID_SW# jest stan HI więc chyba dobrze.

Oczywiście gdyby ktoś miał działające wsady byłbym bardzo wdzięczny. Znalazłem jedynie na rosyjskim forum gdzie chcą $89 za dostęp.

Proszę o pomoc. Wszelkie sugestie mile widziane.

Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 9 marca 2017, 14:49

#2 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez janoszw 9 marca 2017, 16:44
Podaj napięcia z wszystkich cewek.
Niektóre płyty nie dają obrazu na zewnętrzny monitor w biosie. Jak masz dysk z np Windowsem 7 to podłącz i poczekaj parę minut, może płyta startuje normalnie i wtedy obraz się pojawi.
Dobrze mieć sprawdzony bios na początek bo to jedna z prawdopodobnych przyczyn braku obrazu.

#3 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez rosak 9 marca 2017, 18:25
Z góry założyłem, że skoro przechodzi POST bo
uruchamia peryferia (dysk, klawiatura etc.) to wszystko jest w porządku.
Napięcia:
L6000 - 3.1V
L6100 - 3.4V
L6150 - 5.1V
L6200 - 1.35
L6300 - 1.05V
L6350 - 1.5V
L6600 - 1.7V

Co do zewnętrznego monitora to też tak samo pomyślałem, dlatego podłączyłem bootowalny pen drive z Hiren ale bez zmian. Nie podłączałem dysku z systemem bo wiedziałem, że i tak nie ruszy ze sterownikami z innej płyty. Nie przemyślałem tego. Po podłączeniu dysku z innego komputera bez zmian. Dysk się kręci, coś tam "chebocze" choć możliwe, że tylko mi się tak wydaje. Nie mruga kontrolka od dostępu do dysku więc chyba nie próbuje nic ładować.

Poprawka- rezonator o którym wcześniej pisałem że nie daje oscylacji- jednak daje 33kHz. Musiałem źle wcześniej mierzyć. Zastanawia mnie dalej brak oscylacji na SPI_CLK tej kości flash 2MB przy procesorze (nózka 6). Jest tu napięcie stałe 3.1V na krótką chwilę po podłączeniu płyty do zasilacza, zanim pobór prądu spadnie do 0mA.

Wgrałem wsad BIOSu ze strony producenta (choć już nie wiem jak to nazywać, u producenta jest to BIOS update, ale to kość przy KBC) który wydobyłem z pliku bios.cap. Bez zmian. To mi sugeruje, że mój orginalny wsad jest ok. Przypominam:
- uszkodzony wsad z jakiegoś forum- płyta martwa
- wsad który był na płycie- objawy jak w opisie
- wsad ze strony producenta- objawy takie same.

#4 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez sebastiank 9 marca 2017, 18:29
rosak napisał(a):Uruchamia się dysk a zewnętrzna klawiatura na USB reaguje na Caps, Scroll, i Num Lock, jednak brak jest obrazu na zewnętrznym monitorze po VGA jak i HDMI (matrycy nie mam). Według mojego rozumowania, takie zachowanie wyklucza uszkodzenie wsadu BIOS i EC, gdyby był uszkodzony, nie przeszedł by POST i nie uruchomił peryferiów?

To nie świadczy o prawidłowym przejściu procedury POST. Ani nie wyklucza uszkodzenia BIOSu/EC. Na początek należałoby zaprogramować BIOS i EC - napisz w dziale "zapytania o schematy i biosy" może ktoś ma i się podzieli.
Nie wszystkie płyty wyrzucają obraz na zewnętrzny jeśli nie wykryją matrycy - więc tu też żadnych wniosków nie wyciągniesz.

Podaj pobór prądu i opisz jego zmiany - Zgodnie z zasadami (goła płyta z ramem). 0,4A i to z dyskiem to mało.

#5 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez rosak 9 marca 2017, 18:38
Dziękuję za wyjaśnienia, właśnie na tym mi najbardziej zależy.
Też pomyślałem, że bez matrycy może nie pójść, ale nie mam jak tego zweryfikować.

Pobór prądu gołej płyty z RAMem to ok 18mA po podłączeniu zasilania, po kilku sekundach spada do 0mA. Po wciśnięciu przycisku Power wzrasta do ok 480mA, bez dysku, z dyskiem ok 550mA.
Procesor grzeje się raczej normalnie.
Nie podłączałem wentylatora bo nie mam, ale jeśli miałoby to coś zmienić to podłączę jakiś inny. Spróbuję też znaleźć jakieś głośniki, może zasygnalizują jakiś błąd?

Pomyślę też jak oszukać KBC żeby myślał, że matryca jest podłączona.

#6 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez sebastiank 9 marca 2017, 20:12
Pomyśl jeszcze jak na tej nieistniejącej matrycy obraz zobaczyć :)
Takie oszustwo nie ma sensu.

#7 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez rosak 9 marca 2017, 20:34
sebastiank napisał(a):Pomyśl jeszcze jak na tej nieistniejącej matrycy obraz zobaczyć :)
Takie oszustwo nie ma sensu.

Chciałem go oszukać żeby system "ruszył" i wyświetlił obraz na zewnętrznym.
Raczej myślę, że nie tędy droga ale za małe mam doświadczenie, dlatego głośno myślę, może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy.
Mam też kilka sprawnych matryc ale oczywiście różne złącza.

#8 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez sebastiank 9 marca 2017, 20:36
Jeśli chcesz sprawdzić czy system ruszy - pozostaw włączoną płytę z dyskiem i obserwuj zachowanie dysku i skoki prądu.

#9 Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez rosak 14 marca 2017, 22:22
A więc utknąłem i płyta na razie ląduje w szufladzie dopóki czegoś nie wymyślę lub dopóki nie pojawi się schemat lub działające wsady.

Przemyślenia i stan na chwilę obecną:

Wentylator działa, jest PWM.

Jest napięcie 3.4V i 19V na złączu LVDS. Na złączu VGA też są napięcia 5V. Znalazłem matrycę z tym samym złączem 40 pin, niestety, patrząc na 3 różne schematy widzę, że pinout tego złącza jest na każdej płycie inny. W każdym razie u mnie jest na kilku pinach 3.4V oraz 19V. Co ciekawe jest też sygnał HPD z translatora LVDS RTD2132N do GPU, więc teoretycznie, nawet gdyby ta płyta nie wypuszczała obrazu na zewnętrzny monitor, powinien ładować się z dysku system.

Dobrze byłoby sprawdzić szyny napięć na ich końcach, jednak bez schematu nie będzie to łatwe. Przydałoby się też sprawdzić czy procesor/PCH/grafika dostają odpowiednie napięcia, niestety, przebrnąłem przez ok 500 stron datasheet'u od i3 i nie ma tam opisu wyprowadzeń padów na wierzchnej stronie procesora.

Myślę jednak, że wszystkie układy na płycie są prawidłowo zasilane. Pobór prądu całej płyty też wydaje się odpowiedni. Mam podobnej klasy laptopa z poprzedniej epoki- VAIO VPCY21S1E z U4100 i HM55 na pokładzie, i on pobiera 0,45-08A podczas działania systemu, bez matrycy.

Ciągle myślę że jest problem z PCH, nie komunikuje się z flash. Będę musiał sprawdzić jak to się zachowuje na innej płycie kiedy jakaś wpadnie mi w ręce (wszystkie które mam, mają jedną kość flash).
Udało mi się zdobyć wsady z ruskiego forum. Reakcja płyty na różne wsady w U301, czyli tym przy EC, jest różna- albo płyta startuje (bez obrazu), albo nie startuje wcale, albo startuje w połowie (wsad z ruskiego forum) pobierając 300mA i nie włączając HDD. Jendak reakcja na różne wsady do U4701, tym przy PCH- jest identyczna. W wolnej chwili podłączę się jeszcze pod tą kość i zobaczę jak się zachowuje po uruchomieniu (wydaje mi się, że nijak)

Prawdopodobnie wymienię jeszcze KBC jak dotrze z Chin, jednak będzie to wymiana w ciemno bez diagnozy, co nie do końca mnie satysfakcjonuje..

Re: Fujitsu Lifebook A514 - odpala, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2017, 22:22
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).