• Lenovo IdeaPad Z570 brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo IdeaPad Z570 brak obrazu

przez darole 28 lutego 2017, 10:13
Witam.
Trafił do mnie Lenovo IdeaPad Z570 ModelName - 20095 ze zwarciem po podłączeniu zasilacza. W końcu doszedłem do tego że uszkodzony był tranzystor PU4307 IRF6721 - na dławiku PL4302 było prawie pełne napięcie zasilania - po jego podniesieniu zwarcie ustępowało. W między czasie uszkodziła się też główna przetwornica procesora PU4201 NCP6121. Wymieniłem tranzystor, przetwornicę i kilka przywartych czarnych kondensatorów 330uF.
Zwarcia nie ma - płyta "uruchamia się" - z tym że z procesorem za chwilę wyłącza się a bez procesora działa z pobieranym prądem około 300mA. Na nodze 9 przetwornicy NCP6121 pojawia się napięcie 3,3V tylko w przypadku braku procesora, z procesorem napięcie to zaraz przysiada do wartości 0,64V by po chwili spaść do 0 po wyłączeniu płyty.
Procesor podstawiałem też inny - bez zmian - choć nie miałem na czym sprawdzić czy te oba procesory są sprawne.
Zauważyłem, że bez procesora jak i z procesorem nie ma napięć na dławikach zasilających procesor, tylko w przypadku bez procesora na kilku ceramicznych kondensatorach pod nim jest napięcie około 1V.
Podawałem na czarne kondensatory napięcie 1V by zobaczyć czy nie ma jeszcze przypadkiem zwarć - wygląda wszystko ok.
Tranzystory zasilające procesor są sterowane przez układy NCP5911.
Dokonałem pomiarów napięć na nich po włączeniu (na 3 sztukach są identyczne):
1 4,98V
2 2,1V
3 4,89V
4 5,12V
5 0V
6 0V
7 0V
8 0V

Oscyloskopem zauważyłem że gdy założony jest procesor to na nodze 2 (PWM) od razu pojawia się stałe napięcie 2,1V, natomiast bez procesora widać przez krótki czas (rzędu ms - podstawa oscyloskopu 5ms) sygnał PWM po czym on zanika.

Trochę kończą mi się już pomysły co mogło jeszcze paść na tej płycie.

Model płyty:
LA57 MB 10254-2

2017.02.28 Sprawdziłem procesor i5 na innej sprawnej płycie - jest niestety uszkodzony, ale mam drugi sprawny na podmianę i jak już wspominałem płyta od Lenovo także na nim nie wstaje.

Re: Lenovo IdeaPad Z570 brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 28 lutego 2017, 10:13

#2 Re: Lenovo IdeaPad Z570 brak obrazu  [ROZWIĄZANY]

przez darole 3 marca 2017, 08:19
Po kolejnych oględzinach oscyloskopem trzech przetwornic NCP5911 zauważyłem że z procesorem w podstawce tylko dwie z nich dostają na starcie sterowanie sygnałem PWM, trzecia dostawała na wejście PWM od razu stan wysoki. Ponownie wymieniłem więc przetwornicę NCP6121 na poprzednią (używaną ale raczej sprawną) i płyta odżyła - możliwe że niezbyt dobrze mi się przylutowała.
Tak więc uszkodzone okazały się: tranzystor IRF 6721 (przez niego na dławiku PL4302 było pełne napięcie zasilania) oraz sam procesor i5.
W tracie prawdopodobnie sam uszkodziłem przetwornicę procesora NCP6121 i kilka kondensatorów filtrujących zasilanie procesora.
Ale suma sumarum płyta odżyła.

Re: Lenovo IdeaPad Z570 brak obrazu  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 3 marca 2017, 08:19