• Apple iPad A1337 - brak reakcji

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Apple iPad A1337 - brak reakcji

da franekx6 28 febbraio 2017, 13:18
Witam
Pierwsze pytanie czy aby naładować baterię/uruchomić tablet wystarczy +5V oraz - z zasilacza serwisowego, czy może któryś pin dodatkowo jest wykorzystywany jak przykładowo w laptopach HP/Dell.
Obecnie po podłączeniu pod zasilacz laboratoryjny pobór prądu pływa w okolicach 4-160mA tak jakby charger próbował ładować baterię (nie wiem też jak długo tablet leżał rozładowany, u mnie po całym dniu pod serwisówką bez zmian) i co jakieś 3-4 delikatnie błyśnie wyświetlacz.
Brak reakcji na przycisk power, próbowałem przytrzymać włącznik/uśpienie wraz z przyciskiem Home przyez 10s jednak bez skutecznie.
Nie miałem do czynienia z tym tabletem dlatego pytam czy póki co można coś więcej próbować bez rozbierania go.
Pozdrawiam

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da Google Adsense [BOT] 28 febbraio 2017, 13:18

#2 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da pawel80 28 febbraio 2017, 14:03
Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

#3 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da franekx6 28 febbraio 2017, 15:13
pawel80 ha scritto:Na początek podstaw sprawną i naładowaną baterie.

Niestety nie mam takiej sprawnej baterii. Rozebrałem iPada i na złączach baterii mam 0V. Czy można ją jakoś w bezpieczny sposób podładować zasilaczem serwisowym? Robiłem tak w bateriach do tel. komórkowych jednak tutaj pomiędzy ogniwami a złączem baterii jest jeszcze sporo elektroniki.
Na PCB w miejscu padów złącza baterii na jednym napięcie skacze ~1.1-1.5V na drugim ~0-5V.

#4 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji  [RISOLTO]

da pawel80 28 febbraio 2017, 15:23
Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Jeszcze możesz sprawdzić czy płytą startuje bez baterii podpinając jedynie ładowarkę od iPada i sprawdzając czy wstaje. Bedzie to widoczne w ten sposób, że iPad bedzie się restartował w kółko i na ekranie na chwile powinno pojawić się logo jabłuszka. ;-)

#5 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da Vogelek23 28 febbraio 2017, 15:23
franekx6 ha scritto:Niestety nie mam takiej sprawnej baterii.
Jeśli nie dysponujesz PODSTAWOWYMI częściami zamiennymi, to po co bierzesz się za naprawę? To tak, jakbyś próbował naprawiać płytę główną laptopa, mając do dyspozycji tylko śrubokręt. Jeśli nie masz sprawnej baterii, to albo ją kup, albo pożycz, bo bez niej diagnostyka będzie mocno utrudniona, jeśli nie niemożliwa.

pawel80 ha scritto:Tak ustaw na zasilaczu napięcie ładowania 4.2V oraz maksymalnie prąd 1A i czekaj spokojnie, aż bateria się podładuje.
Szczerze mówiąc, przestałem "regenerować" baterie iPadów w taki sposób, odkąd jedna mi niespodziewanie spuchła na stole ;)

#6 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da franekx6 28 febbraio 2017, 16:41
Z odpiętą baterią efekt ten sam. Jedyna różnica to gdy odepnę wyświetlacz to pobór wzrasta do ~220mA i spada do praktycznie 0mA i tak w kółko. Z podpiętym wyświetlaczem pobór rośnie do około 160mA i mruga podświetlenie co kilka sekund.

#7 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da Vogelek23 28 febbraio 2017, 20:31
Jeśli uda Ci się podładować baterię (lub podłączyć sprawną), podłącz iPada do komputera i zobacz, czy jest wykrywany. Możliwe, że trzeba będzie go przeprogramować (iTunes).

#8 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da wojtas 28 febbraio 2017, 21:24
W miejsce baterii podłącz zasilacz serwisowy (4,2V) - obserwuj prąd, zrób pomiary, etc.

#9 Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da franekx6 3 marzo 2017, 13:00
Udało się "wskrzesić" baterię, dopiero na podładowanej ruszył. Również trzeba było go przeprogramować.
Dziękuję Kolegom za pomoc.

Re: Apple iPad A1337 - brak reakcji

da Google Adsense [BOT] 3 marzo 2017, 13:00